Het gat in het aanbod van de hulpverlening

Het gat in de hulpverlening

Met de hulpverlening aan volwassenen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn, is het in Nederland droevig gesteld. Inmiddels zijn er voor acute hulp na een verkrachting de Centra Seksueel Geweld, die overal in Nederland uit de grond getrokken worden. Er zijn veel initiatieven die zijn gericht op preventie en voorlichting, zoals bijvoorbeeld No Kidding. Maar de hulp aan mensen die al jaren in de overleving zitten, is een ondergeschoven kindje. Een vergeten groep waarvoor de reguliere hulpverlening weinig soelaas biedt.

 

Na 20 jaar nog steeds geen sluitend aanbod van hulpverlening

Het eerste wat er in mij opkomt is verbazing. Toen ik zelf met mijn proces van helen aan de slag ging, was het heel moeilijk om passende hulpverlening te vinden. Bij het GGZ wilde ik niet aankloppen, want ik ben geestelijk gewoon gezond. Maar ik ben stomverbaasd dat het er zo’n 20 tot 30 jaar later nog steeds niet is. En dat na alle ophef over spraakmakende zaken en na het onderzoek van Nel Draijer in de jaren tachtig, over hoe vaak seksueel misbruik voorkomt.

Wat doe je als je een gat signaleert in de hulpverlening?

Tegenwoordig hebben we gelukkig internet. Dat maakt het zoeken naar hulp na seksueel misbruik een stuk gemakkelijker, dacht ik. Toch viel dat tegen. De meeste hulpverleners profileren zich niet met seksueel misbruik als specialisme en zij die dat wel doen zijn nauwelijks vindbaar. Het begon mij te dagen dat ik hierin wel eens een rol zou kunnen vervullen. Tenslotte krijg ik regelmatig de vraag van mensen ‘Hoe vind ik een goede hulpverlener?’ Het vindbaar maken van de gespecialiseerde hulpverlening na seksueel misbruik is dan ook het doel van deze website.

Veel hulpverleners na seksueel misbruik zijn ZZP-er

De hulpverleners zijn vaak mensen die in de reguliere hulpverlening gewerkt hebben en daar niet uit de voeten konden met de beperkingen die regels en protocollen met zich meebrengen. Mensen die hun eigen methodiek hebben samengesteld uit een veelheid aan werkvormen. Die een grote, goed gevulde gereedschapskist hebben en daar, al naar gelang de vraag van de klant, op maat hun vaardigheden kunnen inzetten. Die ZZP-ers wil ik graag helpen zichtbaar te worden voor hun klanten.

Het concept van ‘Hulpverlening na seksueel misbruik’

Het idee is simpel: hulpverleners betalen een jaarbedrag voor vermelding op de website. Daarvoor krijgen ze een uitgebreide profielpagina waarop ze veel informatie over hun praktijk kwijt kunnen. Daarnaast mogen ze, om zich nog meer te profileren artikelen aanleveren die op de blog komen.

De kwaliteitsbewaking

Met elke hulpverlener die op de site komt doen we eerst een intake, zodat we iedereen persoonlijk hebben gesproken. Daarnaast vragen we referenties van klanten. Daarnaast is er op de site de mogelijkheid om een reactie op de betreffende hulpverlener te geven.

Ben jij die hulpverlener op zoek naar klanten?

Heb je ervaring met hulpverlenen na seksueel misbruik? Wil jij vindbaar zijn voor mensen die jouw hulp hard nodig hebben? Neem contact op voor een vermelding.

Geef een reactie