Het gat in de hulpverlening

Met de hulpverlening aan volwassenen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn, is het in Nederland droevig gesteld. De hulp aan mensen die al jaren in de overleving zitten, is een ondergeschoven kindje. Een vergeten groep waarvoor de reguliere hulpverlening meestal weinig soelaas biedt.

Wat er wel is

Inmiddels zijn er voor acute hulp na een verkrachting de Centra Seksueel Geweld, die overal in Nederland uit de grond getrokken worden. Er zijn initiatieven die zijn gericht op preventie en voorlichting, zoals bijvoorbeeld No Kidding. Lotgenotenclubs die de straat op gaan met ‘Unbreakable‘ of ‘Praat‘. Allemaal nuttig en waardevol, maar geen hulpverlening.

Na 20 jaar nog steeds geen hulpverlening

Het eerste wat er in mij opkomt is verbazing. Toen ik zelf met mijn proces van helen aan de slag ging, was het heel moeilijk om passende hulp te vinden. Bij het GGZ wilde ik niet aankloppen, want ik ben geestelijk gewoon gezond. Maar dat het er zo’n 20 tot 30 jaar later nog steeds niet is! Ondanks alle ophef over spraakmakende zaken en na het onderzoek van Nel Draijer, al in de jaren tachtig, en recenter van de Nationaal Rapporteur over hoe vaak seksueel misbruik voorkomt!

Ook op internet kun je ze niet vinden!

Internet maakt het zoeken naar hulp na seksueel misbruik een stuk gemakkelijker, dacht ik. Toch viel dat tegen. De meeste hulpverleners profileren zich niet met seksueel misbruik als specialisme. Het verbeteren en beter vindbaar maken van de hulpverlening na seksueel misbruik. is dan ook waarom we deze site hebben opgezet.

Zelfstandig professionals

De hulpverleners van deze site zijn vaak mensen die in de reguliere hulpverlening gewerkt hebben en daar niet uit de voeten konden met de beperkingen, die regels en protocollen met zich meebrengen. Mensen die hun eigen methodiek hebben samengesteld uit een veelheid aan werkvormen. Die een grote, goed gevulde gereedschapskist hebben en daar, al naar gelang de vraag van de klant, op maat hun vaardigheden kunnen inzetten.

Het concept van ‘Hulpverlening na seksueel misbruik’

Het idee is simpel: hulpverleners betalen een jaarbedrag voor vermelding op de website. Daarvoor krijgen ze een uitgebreide profielpagina waarop ze veel informatie over hun praktijk kwijt kunnen. Daarnaast mogen ze, om zich nog meer te profileren artikelen aanleveren die op de blog komen. Zo wordt er kennis over seksueel misbruik en methoden die goed werken gedeeld.

De kwaliteitsbewaking

Met elke hulpverlener die op de site wil, doen we eerst een intake, zodat we iedereen persoonlijk hebben gesproken. We toetsen onder andere of iemand intervisie of supervisie heeft, of er voldoende kennis is over seksueel misbruik (en/of de bereidheid om hierin te leren) en verder is het vooral houding, empathisch vermogen en (ons) onderbuikgevoel.

Ben jij die hulpverlener op zoek naar klanten?

Heb je ervaring met hulpverlenen na seksueel misbruik? Wil jij vindbaar zijn voor mensen die jouw hulp hard nodig hebben? Neem contact op voor een vermelding.

Geef een reactie