Basisopleiding hulp bieden na seksueel misbruik

Heb jij als therapeut te maken met slachtoffers van seksueel misbruik?

Misschien herken je dan dat je soms moedeloos wordt van hoe groot de impact op een mensenleven is. Je wilt je cliënten graag helpen maar soms lijkt het vechten tegen de bierkaai. De traumatische gevolgen van seksueel misbruik zijn overweldigend. Raak je gefrustreerd of ben je af en toe onzeker, omdat je niet weet hoe je hiermee om moet gaan? Ben je bang om het verkeerd te doen? 

Zou het niet mooi zijn als jij het verschil kunt maken?

Hoe mooi zou het zijn als jij slachtoffers kunt helpen, zodat ze niet levenslang hoeven te worstelen met hun verleden van seksueel misbruik. Hen hoop kunt bieden op een trauma-vrij bestaan. En die hoop waarmaken doordat je zelfverzekerd en vol vertrouwen met hen het proces aangaat. 

Seksueel misbruik is een complex onderwerp

Hulp bieden na seksueel misbruik is niet vanzelfsprekend, het is een ingewikkeld trauma. Daarbij komt: 

 • Seksueel misbruik is een thema dat in de meeste therapeutische opleidingen niet of nauwelijks aan de orde is.
 • De aandacht die er is, is onevenredig verdeeld, veel aandacht gaat naar signalering en preventie, weinig naar het hulp bieden bij de langetermijneffecten.
 • Veel professionals zijn hierdoor onvoldoende toegerust om passende hulp te bieden bij dit ingewikkelde trauma.
 • Praten over seksueel misbruik is nog steeds een taboe wat niet eenvoudig te doorbreken is.

Gelukkig is het niet hopeloos

Om je cliënten de weg te kunnen wijzen door Traumaland moet je zelf de kaart van dit gebied leren kennen. Als je deze basisopleiding volgt, heb voldoende kennis om passende hulp te bieden na seksueel misbruik. De basisopleiding biedt jou de mogelijkheid om kennis op te doen, te oefenen en om bij een netwerk te gaan horen dat jou ondersteunt in het werken met deze doelgroep.

De basisopleiding seksueel misbruik

De basisopleiding bestaat uit vijf dagen waarin er aandacht is voor:

 1. Hoe te praten over seksueel misbruik
 2. De impact van seksueel misbruik op alle levensgebieden
 3. Het herkennen van specifieke afweermechanismen
 4. De rol van psycho-educatie in de behandeling van seksueel misbruik
 5. Traumaland, stapeltrauma en de hulpverleningsgeschiedenis van je cliënt

Een praktijkgerichte opleiding

De basisopleiding is gebaseerd op het boek ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij!’ Je gaat praktisch aan de slag met de thema’s. Na de opleiding:

 • Heb je inzicht in de langetermijneffecten van seksueel misbruik.
 • Je bent in staat om het gesprek over seksueel misbruik aan te gaan.
 • Kun je klanten spiegelen en informeren over hoe seksueel misbruik in hun leven een rol speelt.
 • Kun je reflecteren op jouw eigen handelen met betrekking tot dit thema.

De opleiding gaat in op hoe je passende hulp kunt bieden op jouw vakgebied en specialisme, bij cliënten met een verleden van seksueel misbruik.

Doelgroep van de opleiding

Je bent hulpverlener. Dat kan op vele manieren, van psychotherapeut tot groepsleider, van seksuoloog tot psycholoog, van traumatherapeut tot verpleegkundige, HBO’er tot ervaringsdeskundige: op elk niveau van hulpverlening is meer kennis van seksueel misbruik nodig. Je werkt in de praktijk met mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt of wilt dit in de toekomst gaan doen. Heb je al veel ervaring met deze doelgroep? Dan is de verdiepingstraining mogelijk meer geschikt voor jou. Hieraan gaat een gesprek vooraf, om te peilen of je inschatting klopt.

Over de docent

Ivonne Meeuwsen is erkend als docent door het CBRKO. Haar jarenlange ervaring als gespecialiseerd coach en trainer op het gebied van seksueel misbruik maakt van haar trainingen een op de dagelijkse therapeutische praktijk toegespitste opleiding.