Gezocht: therapeuten die niet bang zijn voor seksueel misbruik

Omgaan met seksueel misbruik vraagt véél van een therapeut

Wanneer klanten seksueel misbruikt zijn, hebben ze vaak een veelheid aan problemen. Problemen rond vertrouwen, moeite met autoriteit, grenzeloosheid en wantrouwen naar de hulpverlener zijn maar enkele van de problemen die de relatie met de hulpverlener bemoeilijken.

Onbegrip, ongeloof en walging

Mensen die seksueel misbruikt zijn, komen het regelmatig tegen: onbegrip, ongeloof en walging. Hoe ga jij daar mee om als therapeut? Kun jij verhalen horen die te erg of ongeloofwaardig of ronduit walgelijk zijn? Kun je recht doen aan je eigen reacties, zonder de klant in de kou te laten staan?

De schok van de werkelijkheid

Zolang seksueel misbruik op de televisie blijft is het redelijk veilig. Maar als een warm, levend persoon in je spreekkamer vertelt over zijn of haar ervaringen, dan komt de werkelijkheid dichterbij. Die rauwe werkelijkheid knaagt aan je wereldbeeld. Aan je eigen gevoel van veiligheid. Aan het vertrouwen dat je in de wereld hebt.

Hulp bieden na seksueel misbruik geeft voldoening

Het vraagt veel van je als therapeut en niet iedereen kan het zomaar, maar helen van seksueel misbruik is mogelijk en jij kunt daar een bijdrage aan leveren. In de opleidingen wordt er weinig aandacht aan besteed. In de praktijk is de helft van je klanten statistisch gezien een slachtoffer van seksueel misbruik, ongeacht de klacht die voorop staat. Weet jij genoeg over seksueel misbruik om echt te kunnen helpen?

Symposium ‘Wat wél werkt’

Het symposium ‘Wat wél werkt’ is een serie symposia gericht op leren van ervaren hulpverleners die werken met klanten die seksueel misbruik hebben meegemaakt. Op 7 november 2015 vindt de eerstvolgende plaats: ‘Positief en vakkundig hulpverlenen na seksueel misbruik.’ Klik hier voor meer informatie.

Sluit je aan bij het netwerk ‘Hulpverlening na seksueel misbruik’

  • Ben jij niet bang om met seksueel misbruikte mensen te werken?
  • Wil jij de zichtbaarheid van de hulp na seksueel misbruik vergroten?
  • Zoek jij klanten die naar jou op zoek zijn?
  • Zoek jij aansluiting bij collega’s waar je met een gerust hart naar doorverwijst?

Dan is dit het netwerk voor jou!

Wij zijn een actief en groeiend netwerk met een missie: De volle breedte van de hulpverlening na seksueel misbruik een gezicht geven. Zodat de aanwezige hulp eerder gevonden gaat worden door mensen die nu vaak zo vruchteloos zoeken.

Deskundigheidsbevordering en netwerken

Het netwerk organiseert regelmatig themadagen, waar je kunt netwerken met collega’s die net als jij in de praktijk werken met slachtoffers van seksueel misbruik. Per thema zullen een paar therapeuten hun werkwijze toelichten en kun je vragen stellen ter verdieping. De eerstvolgende themadag kun je bekijken via de agenda.

Jouw aanbod op de therapeuten-site?

Wil je meer weten? Deelnemer worden? Lees eerst goed de voorwaarden door. Die staan op info voor therapeuten. Onderaan die pagina kun je dan gelijk je intake-formulier invullen en dan nemen we contact op voor een afspraak.

 

Geef een reactie