Blog Paula Holtzer – Misbruikt door haar broer

Paula Holtzer – Evenwichtig leven – Nijmegen

Paula is gevraagd om een blog te schrijven over een case met ‘seksueel misbruik door een familielid’.

Evenwichtig leven is een praktijk voor Chinese geneeskunde in Nijmegen. Cliënten komen over het algemeen met lichamelijke klachten en kunnen worden behandeld met acupunctuur, massage en Chinese kruiden. Allerlei klachten kunnen echter behalve een lichamelijke ook een emotionele oorsprong hebben. Hieronder een beschrijving van het verloop van de behandeling van een vrouw die met vermoeidheidsklachten en overgewicht binnenkwam.

‘Ik ben seksueel misbruikt door mijn broer en echtgenoot’

Carola is een vrouw van middelbare leeftijd en komt bij mij voor een consult. Ze heeft last van vermoeidheid en haar energie geeft ze tussen 5 en 6. Ze heeft met name problemen met opstarten en een energiedip rond 16.00. Ze is mistig in haar hoofd en kan niet helder denken. Carola gebruikt regelmatig paracetamol tegen hoofdpijn en voelt zich de helft van de week niet lekker. Ze slaapt slecht en ligt elke nacht wakker tussen 23.00 en 2.00 uur ‘s nachts. Ze vertelt dat ze vroeger is misbruikt door haar broer en ze moet daar nog wel eens aan denken. Ze geeft aan dat het met haar broer is uitgepraat en zegt dat ze het misbruik heeft verwerkt.

Chinese kruiden en massage voor de balans

Carola krijgt van mij Chinese kruiden die haar lichaam weer in balans zetten. Na een week komt ze terug en heeft ze meer energie. Ze heeft nog hoofdpijn gehad, maar haar hoofd is nu wel helder. Tijdens de behandeling ga ik haar rug masseren. Haar onderrug zit vast en bij haar heiligbeen zitten stevige spierknopen. De massage geeft ontspanning van haar lichaam waardoor haar slaap en hoofdpijn verbetert. In de behandeling richten we ons pas op het overgewicht zodra haar energiepeil goed is.

De impact van het seksueel misbruik (v)erkennen

Ze staat open om naar de impact van het seksueel misbruik te kijken en gaat naar het Symposium over seksueel misbruik van Ivonne Meeuwsen. Een paar weken later door de behandeling en na het symposium komen bij haar boosheid en frustratie naar boven en dit geeft gelijk weer vermoeidheid en hoofdpijnen.

Aandacht voor het familiepatroon

Tijdens een behandeling stel ik voor om naar haar familiepatroon te kijken. In dat consult leg ik het familiepatroon met allerlei soorten tarot kaarten, waaruit blijkt hoe de verhoudingen tussen de familieleden liggen en welke negatieve energieën er nog tussen de personen zijn. Uit de sessie kwam naar voren dat Carola nog boos was op haar moeder omdat zij haar niet had beschermd tegen haar broer. Haar moeder zat in een ivoren toren en Carola voelde geen open sfeer om met haar te kunnen praten over het misbruik.

De pijn erkennen

Door onbewuste pijn te benoemen kan deze gezien en gehoord worden en kan ze het verdriet er over los laten. Carola was een jaar of 7 toen het misbruik met haar broer startte en zij heeft zich thuis vanaf die tijd niet veilig en geborgen meer gevoeld. Later kwamen in de behandelingen emoties naar boven waarin ze voor het eerst uitsprak dat het misbruik zich had voortgezet in haar huwelijk.

Seks tegen haar wil

Toen haar huwelijk na een paar jaar vastliep, heeft ze een tijd lang tegen haar zin in seks gehad. Pas toen ze mentaal sterk genoeg was, heeft ze de stap naar een scheiding durven te maken. Maar in de afgelopen jaren heeft zij haar vrouwelijkheid niet meer durven tonen. Door haar ervaringen en pijn uit te spreken en haar verdriet te laten zien, kan ze de pijn van haar huwelijk los laten. 3 Maanden na de intake is haar energie verbetert door de kruiden en acupunctuur en gaat ze intensiever sporten. Ze valt dan in een maand 2 kilo af.

Het seksueel misbruik verwerkt?

Een half jaar na het eerste consult heeft Carola haar seksueel misbruik grotendeels verwerkt, is haar energie weer zo goed dat zij weer open staat voor een nieuwe relatie en er weer plezier in krijgt om in contact te komen met mannen. Het verwerken van seksueel misbruik is een proces. Het kan zijn dat zij in het aangaan van een nieuwe relatie tegen blokkades aanloopt, die nog in verband staan met haar verleden. Pas als ze zich goed voelt in een relatie kan ze echt zeggen: ik heb mijn verleden van seksueel misbruik verwerkt.

Paula Holtzer – Evenwichtig leven – Nijmegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *