Blog Thea Peeters – contextuele lichaams therapie

Thea Peeters – contextuele (lichaams)therapie – Nuenen – Noord-Brabant

Een contextueel systemische benadering van ervaringen van seksueel misbruik

‘Ik ben seksueel misbruikt door mijn broer. Ik heb het altijd weggestopt, maar ik heb de laatste tijd steeds vaker last van herbelevingen.’

De herbelevingen maken duidelijk dat je lichaam en geest niet langer kunnen en willen onderdrukken wat zo beschadigend voor je was. Het geeft blijk van een grote nood om te kunnen uiten wat er gebeurd is.

Tot nu toe heb je goede redenen gehad om het misbruik te blijven wegstoppen. Waarschijnlijk om de pijn van de beschadigingen niet te hoeven voelen maar ook om “belangrijke anderen” te beschermen, al ging dat ten koste van jezelf.

Oog voor het hele gezin

Om je verhaal te kunnen doen is het belangrijk dat jij erop kunt bouwen dat de therapeut oog heeft voor alle gezinsleden die deel uitmaakten van het gezin waarin je opgegroeid bent. Dat de therapeut de samenhang in ieders handelen ziet. Samen met jou onderzoekt, hoe ieder gezinslid op eigen wijze zorg heeft proberen te dragen voor het behoud van het gezin, hoe verstoord dan ook. En vooral, met jou in mildheid kijkt naar je eigen handelen, wetende dat jouw handelen voortkwam uit liefde voor je ouders.

Herkennen en erkennen

In mildheid kijken geeft de ruimte aan jou, om samen met de therapeut inzichtelijk te krijgen welke overlevingsmechanismen je hebt moeten ontwikkelen. Hoe die mechanismen je leven van nu bepalen. Het (h)erkennen van eigen overlevingspatronen en het weer leren voelen van het daaronder liggende verlangen, geeft ruimte om vrijer te kunnen leven. Jezelf weer durven verbinden met de delen die zolang onderdrukt waren, zorgt voor genezing van oude wonden.

Thea Peeters – contextuele (lichaams)therapie – Nuenen – Noord-Brabant

p.s. Ben jij therapeut en wil je meer weten over contextueel werken na seksueel misbruik? Thea geeft een workshop op de Themadag ‘Dynamisch werken met het systeem’

De stukjes van therapeuten die in de etalage hebben gestaan zijn terug te vinden op de blogpagina.

Eén gedachte over “Blog Thea Peeters – contextuele lichaams therapie

  1. Leuke vraag om even bij stil te staan!Ik leer als ik echt luister naar mensen en meeschrijf met wat ik hoor. Ik leer van wat mensen vertellen (persoonlijke verhalen) en visuele beelden en natuurlijk: het doen. Ik leer het meest van positief ingestelde mensen die kritisch durven te zijn en die tijd hebben om contact te maken. Vaak spreek ik met mensen die wel wat te vertellen hebben, maar vaak te snel praten, langs mij heen kijken naar nieuwe, interessante mensen en eigenlijk niet aanwezig zijn op ons moment van contact.Ik daag mezelf uit en motiveer mezelf door telkens de lat ietsjes hoger te leggen, doelen stellen en mezelf te belonen voor wat ik wel bereikt heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *