Een blog van Jackelien Cerrone over oude boosheid
Als je seksueel misbruikt bent, zit je vol met oude boosheid. Ook als je die boosheid niet voelt. Die boosheid mag gevoeld en erkend worden.
Sommige mensen die misbruikt zijn, zijn nooit boos
“Nee, ik voel geen boosheid”, zegt ze. “Wel verdriet. Heel veel verdriet. Maar geen boosheid. Ik ben eigenlijk nooit boos.”
Is dat niet vreemd? Als je slachtoffer bent van seksueel misbruik zou je daar toch boos over moeten zijn? Als je hoort dat je buurman zijn dochtertje misbruikt, dan word je toch woedend? Waarom dan niet als het om jezelf gaat? Er móét wel boosheid zijn.
Boosheid is diep weggestopt
Als je geen boosheid voelt, is dat omdat je het heel diep hebt weggestopt. Daarmee is het onbewuste boosheid geworden. Onbewuste boosheid veroorzaakt spanningen in je lichaam. Die spanningen veroorzaken uiteindelijk lichamelijke, emotionele en psychische klachten. Depressie bijvoorbeeld. Daarom zeg ik altijd: “Ben je nooit boos, maar zit je wel vol spanning? Die onbewuste boosheid moet eruit.”
Anderen lijken altijd boos
Andere mensen die misbruikt zijn, zijn eigenlijk altijd boos of vaak en snel boos. Of altijd knorrig, geïrriteerd en ontevreden (dat is een lichte vorm van boosheid). Hun boosheid zit altijd dicht onder de oppervlakte. Zij hebben er last van, want ze willen niet boos doen tegen hun partner of hun kinderen. Maar die oude, machteloze boosheid zit onder de oppervlakte en die moet eruit.
Boosheid en verdriet zijn twee kanten van dezelfde medaille
Boosheid en verdriet zijn reacties op dingen die je niet wilt. Als je iets niet wilt en je hebt het gevoel dat je iets kunt doen, dan word je boos. Heb je het gevoel dat je niets kunt doen, dan voel je verdriet. Logisch dus, dat misbruikte kinderen niet boos zijn. Want ze kunnen niets doen. Zij zijn machteloos.
Boosheid heb je nodig, het heeft een functie
Boosheid is energie, het is de energie waarmee je je grenzen kunt aangeven. Je gebruikt boosheid om voor jezelf op te komen en om jezelf te verdedigen. Als je seksueel misbruikt bent, heb je vaak niet geleerd om op een gezonde manier met boosheid om te gaan of je grenzen aan te geven. Daarom zit je vol met oude boosheid. Ook als je die boosheid niet voelt.
Hoe raak je die oude boosheid kwijt?
Hoe raak je die innerlijke boosheid kwijt? Op een kussen slaan helpt niet.
Dat arme kussen heeft jou niets gedaan. Het heeft ook meestal geen zin om alsnog de dader te confronteren, want je krijgt van de dader toch niet wat je nodig hebt. Hoe raak je dan die boosheid op een goede manier kwijt?
Visualisatie en het onderbewuste
Alles wat in je onderbewuste zit, kun je beïnvloeden met visualisatie.
Visualisatie is denken in beelden. Dat werkt heel anders dan denken in woorden.
Middels visualisatie voel je hoe het oplost
Denken in woorden gebeurt alleen in het rationele brein, de neo-cortex. De rest van het brein (het onderbewuste) ‘denkt’ in beelden. De visualisatie-beelden worden gezien door je onderbewuste en hebben direct een heel krachtig effect op hoe je je voelt. Als je visualiseert dat een probleem wordt opgelost, dan vóélt het ook alsof het wordt opgelost. Zo kun je met visualisatie emotionele problemen oplossen, die in het echte leven niet op te lossen zijn.
Boosheid met visualisatie te lijf gaan
Met visualisatie kun je je boosheid op een goede manier uit je lijf krijgen.
Als het om misbruik gaat, dan gaat dat zo: Boosheid is energie. Met visualisatie gaan we die energie losmaken en dan direct op een goede en veilige manier uit je lichaam gooien. Jij blijft er niet mee zitten, het gaat eruit. Dan voel je opluchting, omdat je eindelijk verlost bent van die boosheid. En je voelt de spanning uit je lichaam wegglijden.
Niet alleen de boosheid, maar meer emotionele lasten van het hele trauma kunnen opgelost worden met een goede visualisatie. Wat je toen nodig had, kun je nu alsnog krijgen in een visualisatie. Bijvoorbeeld troost, of bescherming. Wat niet te verwerken is, veranderen we met visualisatie een beetje. Het is alsof je je herinneringen verandert. Ook dan voel je dat er een enorme last van je schouders glijdt. Rationeel weet je wel dat het niet echt is wat je visualiseert, maar het onderbewuste trapt er wel in. Die krijgt eindelijk wat het nodig heeft. Dan kun jij het verleden loslaten.
Zoals een klant van mij het omschrijft:
“Er is héél veel veranderd sinds het consult. Het is alsof je aan een draad hebt getrokken, waardoor die hele kluwen los ging. Ik wist dat het er zat, maar niet dat het zó diep verbonden was met mijzelf. En nu is het los. Ik kan weer ademen.”
En hoe zit het met de boosheid naar jezelf toe? Ik merk bij mezelf dat ik ook boos ben op mezelf… (het kind in mij). Dat het niet de kracht had om iets te doen…
In mijn hoofd, vanuit mijn volwassenheid kan ik tegen het kind in mij zeggen… je kon niks, je was nog zo klein.. Maar het kind is boos op zichzelf.
Boos zijn mag, het is een gezonde emotie, maar het kind geeft zichzelf de schuld. Help het kind om boosheid uit te drukken, bijvoorbeeld met krijtjes op papier. Biedt erkenning voor de boosheid, zodat het er helemaal mag zijn. Meestal is boosheid een afweer voor het verdriet en de machteloosheid die eronder verscholen gaat. Als de boosheid tot uitdrukking gebracht kan worden, komt er ruimte voor het verdriet.
Hallo Erika,
Het kind is boos op zichzelf, omdat ze niets gedaan heeft. Ze vindt dat ze iets had moeten doen. Dát is de kern van het trauma. Dat kun je oplossen met visualisatie, maar dat gaat wel iets verder dan tegen het kind zeggen dat het niets kón doen, en niet boos hoeft te zijn. Helaas kan ik niet aangeven wát je dan kunt visualiseren, omdat het niet werkt als je het eerst leest. (En dan werkt het ook niet meer voor potentiële klanten die dit lezen) Want dan gaat je rationele brein er iets mee doen. Visualisaties moet je doen en voelen, zodat je rechtstreeks het innerlijke kind bereikt.
Jouw boosheid is dus zeker wel op te lossen, maar daar heb je dan wel deskundige begeleiding bij nodig.
Ik ben woonachtig in Belgie.
Zijn er consults waarvoor ik hiervoor terecht kan en of specialisten met ervaring in deze materie in de buurt of elders?
Alvast bedankt voor de tips!
Peter
Hoi Peter,
Jackelien werkt eventueel ook online of telefonisch. Er zijn anderen op de website die dit ook doen.
In België hebben we nog maar weinig op de kaart staan. In Antwerpen zit Jan Camus, maar ik heb natuurlijk geen idee waar jij in België zit. Mogelijk is dicht bij de grens een optie? Rond Eindhoven zitten er een paar, of Anne Gaijmans in Drimmelen?
Succes!
Ivonne