Recensie voorstelling: ‘In het licht’

Gonny Spexgoor schrijft deze recensie over de voorstelling: “In het licht“. In de voorstelling staat het levensverhaal van Karin Bloemen centraal.

Voorstelling: ‘In het licht’

Vorige week ben ik  naar de voorstelling  “ in het licht” geweest in het theater te Lochem. Over het leven van Karin Bloemen en haar twee zussen. Ze zijn als kind seksueel misbruikt door hun stiefvader.

Aangrijpende solo voorstelling

De voorstelling is aangrijpend. Het is een solo voorstelling, gespeeld door Lisse Knaapen, met prachtige muziek en zeer sterkte teksten gemaakt door van Ellen ten Damme.
Centraal staat het pijnlijke leed dat je overkomt als slachtoffer, je angsten, je kwetsbaarheid, je eenzaamheid  en het overleven in je dagelijkse leven.

De moeite waard om te gaan zien

De voorstelling is zeer de moeite waard voor hulpverleners en naasten van “overlevers” om de gebeurtenis (een beetje) beter te begrijpen. De voorstelling komt echt binnen.

Het is nooit jouw schuld

De kern van het verhaal is:  “Het is nooit jou schuld”
De voorstelling is tot en met juni 2022  in vele theaters in het land te zien.

solostories.nl

Gebaseerd op ‘Mijn ware verhaal’

De voorstelling is gebaseerd op het boek: Mijn ware verhaal van Karin Bloemen. Nu ben ik met het boek aan het lezen dat Karin geschreven heeft. Dit is natuurlijk veel uitgebreider dan de voorstelling, het geeft nog meer inzicht in het gezinsleven en de rol van familie, het wegkijken van de omgeving en hoe de dader te werk gaat.

Al met al een heftig verhaal!

Mijn ware verhaal, Karin Bloemen

Karin Bloemen over de voorstelling ‘In het licht’:

“Ik vind het heel bijzonder dat er naar aanleiding van Mijn ware verhaal een theatervoorstelling komt. In mijn eigen theatervoorstellingen zat wel eens een kleine verwijzing naar mijn jeugd, maar het is nooit echt het (hoofd)onderwerp geweest. Eén van de redenen dat ik het boek geschreven heb, is dat ik anderen die vergelijkbare dingen hebben meegemaakt of er op dit moment mee te maken hebben, wil helpen met het gevecht dat ze leveren en met de angsten die ze moeten overwinnen. De belangrijkste boodschap voor hen is toch: ‘als je niet praat, bescherm je de dader, niet jezelf.’ Deze theatervoorstelling vind ik een geweldige aanvulling voor deze belangrijke missie!”

Heb jij  te maken, of te maken gehad met seksueelmisbruik en heb je ondersteuning of luisterend oor nodig, praten helpt bij de verwerking en helen.

Gonny Spexgoor

Omgeving Twente & Achterhoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *