Maaike Bloemsma

Beeldend therapeut

In 2008 ben ik van de Veluwe naar Leimuiden verhuisd, voor de liefde. Samen met mijn partner Hans, geniet ik enorm van de kleine dingen in het leven; met blote voeten door het gras in de tuin lopen, met vrienden op een terras zitten, een wandeling op het stand door de branding.
Ik word er blij van!

Als beeldend kunstenaar gaat mijn creatieve hart sneller kloppen van schilderen en keramiek. In 2018 volgde ik een opleiding Verlieskunde, waar ik leerde door mijn misbruik verleden te verwerken, geen misbruikslachtoffer meer te zijn, maar een overlever. Voor de eindopdracht heb ik zelfonderzoek gedaan doormiddel van enkele misbruikherinneringen op een beeldende manier bij mijzelf te transformeren. Dit heeft mij heel erg geholpen, waardoor ik een grote stap heb gezet in mijn verwerkingsproces.

“Nu wil ik graag daarmee andere lotgenoten helpen.
Want één beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden.”

 

Mensbeeld

Iedereen maakt dingen mee in haar of zijn leven. Deze kunnen leuk zijn, maar ook héél vervelend. Deze herinneringen kunnen dagelijks getriggerd worden, waardoor je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Het is daarom belangrijk deze triggers te herkennen en erkennen. Hierdoor ga je vrijer leven.

Methode

Met beeldende therapie (oftewel creatieve therapie) druk je gedachten, emoties en herinneringen uit door het maken van een tekening, schildering of ruimtelijk beeld. Ik ga uit van het nu: Hoe voel je je nu? Waar denk je aan? Welke emoties ervaar je? Een herinnering die vaak naar boven komt, kan het onderwerp van jouw beeldende uiting zijn. Het is praten zonder woorden. Wist je dat je hier helemaal niet creatief voor hoeft te zijn?

Als ervaringsdeskundige en beeldend therapeut help ik jou je ervaringen en herinneringen op een creatieve en beeldende manier te uiten, om zo dichter bij je gevoel te komen. Het resultaat is dat jij op een andere manier naar de situatie kijkt. Jouw verwerkingsproces komt in beweging en je voelt je vrijer. Beeldende therapie kan ook ingezet worden als een mooie aanvulling op andere therapievormen.

Klachten waarvoor deze methode onder andere geschikt is

  • Je leert om ‘triggers’ sneller te herkennen en erkennen, waardoor je
    beter in balans bent en vrijer kunt leven.
  • Je wordt je bewust van je gedachten en emoties en durft deze weer toe
    te laten.
  • Je voelt je minder vaak bang, verdrietig of boos.
  • Je kunt makkelijker onder woorden brengen wat je voelt.
  • Je zelfbeeld en eigenwaarde worden vergroot.
  • Bij een partner- of gezinssessie ontstaat er meer inzicht en begrip voor elkaar, wat de onderlinge relatie versterkt.

Hoe lang duurt het?

Een individuele sessie duurt gemiddeld 90 min.
Een partnersessie gemiddeld 90 tot 120 min.
En bij een gezinssessie ligt het aan het aantal deelnemers.
Ik adviseer meestal om eerst drie sessie af te spreken en dan in overleg eventueel uit te breiden, afhankelijk van de hulpvraag.

Wat kost het?
Een individuele sessie € 120,–
Een partnersessie € 180,–
En een gezinssessie kosten in overleg.

Bijzonderheden

Als eindopdracht voor de opleiding Verlieskunde heb ik een boek geschreven over mijn seksueel misbruikverleden. Het boek heet ‘Durven kijken’ en gaat niet over mijn misbruik zelf maar over hoe ik dit zo’n veertig jaar later op mijn eigen wijze heb verwerkt: zonder woorden, met kunstzinnige uitingen. Het is een van de weinige misbruikverwerkingsboek in Nederland, waarin het hele proces van verwerking uitgebreid beschreven is.

Contactgegevens

Maaike Bloemsma
Griede 15
2451 ZC Leimuiden

T: 06 – 201 357 22
M: maaike@bloemsmacreatieveverwerking.nl
S: www.bloemsmacreatieveverwerking.nl