Heldin: Petra Koning – HA2018

Heldin: Petra Koning

Categorie ‘Goed bezig’

Petra Koning is slachtoffer van seksueel misbruik door een tantra-masseur en is aangemeld door heldin Caroline Franssen met de volgende tekst:

Heeft aangifte gedaan en haar outing gedaan bij de NOS. Zet zich met alles wat ze heeft in om misbruik bij nieuwe slachtoffers te voorkomen.

 

Het interview met Petra Koning

In het kort, kun je aangeven wat je hebt meegemaakt aan seksueel misbruik?

Ik ben seksueel misbruikt door een tantramasseur, naar wie ik toe was gegaan voor serieuze therapie. Hierbij was de afspraak dat er geen seksuele handelingen zouden worden verricht. Hij heeft echter op zeer manipulatieve wijze, onder het mom van “therapie”, op seksueel vlak langdurig misbruik van me gemaakt, en daarmee ook misbruik van mijn vertrouwen in hem als therapeut, alsmede financieel misbruik.

Wat heb je tot nu toe gedaan om daarvan te helen?

De eerste, misschien wel moeilijkste, stap was om me echt bewust te worden van het seksueel misbruik. Durven toegeven aan mezelf dat ik mezelf zo had laten manipuleren en dat niet ik maar híj de schuldige was. Beseffen dat ook ik het waard ben om respectvol behandeld te worden, na een verleden van mannen die over me heen liepen. Het heeft me erg geholpen om erover te praten met (invoelende) mensen, maar met name het opschrijven van alles dat gebeurd was, en mijn gevoelens daarover, was (en is) voor mij cruciaal. Ook heb ik voor de verwerking andere therapie opgezocht.

Daarnaast ben ik voor mezelf opgekomen door aangifte te doen tegen deze tantramasseur en zet ik me sindsdien op alle mogelijke manieren in om seksueel misbruik door tantramasseurs verder tegen te gaan. Eén van de eerste dingen die ik heb gedaan, was mijn verhaal openbaar maken, o.a. bij de NOS. Ik vind dit belangrijk om hiermee openlijk aandacht te vragen voor deze problematiek, om andere vrouwen te waarschuwen voor dit soort mannen en tegelijkertijd vrouwen zelf ook bewuster te maken van hun eigen ervaringen van misbruik.

Wat zou je mensen die nog bezig zijn of nog moeten beginnen met helen willen meegeven?

Jij bent het allerbelangrijkste! Het gaat om jou, niet de dader. Besef dat dit niet jouw schuld is. En dat het al helemaal niets is om je voor te schamen, omdat het iedereen kan overkomen. Maar dat is een bewustwordingsproces dat vaak tijd nodig heeft. Woede, verdriet, angst, het mag er allemaal zijn. Jij mag er zijn. Want nogmaals, het gaat om jou. Je bent niet alleen. Erover praten met mensen die je vertrouwt, met lotgenoten, of jezelf op een andere manier uiten: ik kan het je echt aanraden. En mocht je aangifte willen doen: wat een goede manier om voor jezelf op te komen en jezelf (weer) zelfvertrouwen te geven. En je laat de dader zien dat die dit écht niet zonder gevolgen kan doen. Jij bent sterker dan de dader. Alle kracht zit al in je.

Hoe speelt seksueel misbruik nu een rol in jouw leven?

Ik ondervind de gevolgen ervan nog steeds, doordat ik bijvoorbeeld wantrouwiger ben geworden naar mannen, en er zit een pijnstuk dat nog niet geheeld is.

Maar ik ben er ook sterker door geworden, en bewuster van mijn oude, negatieve patronen van “er niet mogen zijn”. En niet alleen doe ik mijn best om mijn aangifte tot een succesvol einde te brengen, maar ook heb ik me er sindsdien op gericht om mee te helpen seksueel misbruik onder tantramasseurs te stoppen. Dit voelt als iets dat ik gewoon moet doen. Want dit misbruik moet worden gestopt.