Heldin: Kim van Laar – HA2018

Heldin: Kim van Laar

Categorie ‘geheelde heldin’

Kim van Laar is aangemeld door Angelique van Deursen met de volgende tekst:

Een voorbeeld voor mij is Kim van Laar, zij spreekt nationaal en internationaal. Ze heeft Stichting Stop Kindermishandeling , Project Team-KIM  samen opgericht en geeft daarmee een stem aan de kinderen samen met een groep ervaringsdeskundige jongeren. De documentaire ‘Onze stem, onze kracht’ is bijzonder. Ik heb haar verschillende malen zeer gepassioneerd bezig gezien en ben onder de indruk van haar kracht. Ze werkte mee aan het klokhuis over kindermishandeling. Gaf al verschillende interviews. Ze zet zich volledig in om te spreken over kindermishandeling/kindermisbruik. Geeft voorlichting en training aan professionals. Voor mij is Kim een held.

Heldin Marijke Naezer heeft Kim ook aangemeld als held, met de volgende tekst:

Ik wil Kim van Laar aanmelden. Zij verdient een Award omdat zij na een heel gewelddadige jeugd op haar 33ste een prachtig team van jonge ervaringsdeskundigen om zich heen heeft verzameld (‘team Kim’), waarmee ze voorlichting geeft aan een diverse groep mensen: van basisschoolleerlingen tot hulpverleners en beleidsmakers. Hiermee draagt ze niet alleen bij aan toegenomen inzicht en kennis over het onderwerp, maar ook aan het empoweren van de jonge ervaringsdeskundigen die deel uitmaken van haar team. Daarnaast laat ze zowel online als offline van zich horen via diverse media. In 2017 zorgde ze voor extra veel aandacht voor (seksuele) kindermishandeling via de documentaire ‘Onze stem, onze kracht’, een ontroerende documentaire over Team Kim. Wat mij betreft is zij een absolute held.

In het kort, kun je aangeven wat je hebt meegemaakt aan seksueel misbruik?

Ik ben van ongeveer 13 tot 16 jaar misbruikt door mijn toenmalige buurman.

Wat heb je zoal gedaan om daarvan te helen?

Helen van seksueel misbruik doe je niet zomaar. Het kost ten eerste tijd voordat je het erkent en erover durft te spreken. Voor mij voelde het alsof mijn ziel niet meer in mijn lichaam wilde wonen na jaren misbruik, dit kwam pas nadat het misbruik gestopt is en ik na jaren besefte wat ik had meegemaakt. Naast verschillende vormen van therapie die ik in verschillende fases nodig heb gehad (van ambulante individuele gesprekken tot opnames met groepstherapie), heb ik vooral veel tijd nodig gehad om emotioneel te herstellen en om weer vertrouwen te krijgen in het leven, in mezelf en de mensen om mij heen.

Wat zou je mensen die nog bezig zijn of nog moeten beginnen met helen willen meegeven?

Je gaat je weg vinden, het komt goed! Neem de tijd en wees vooral lief voor jezelf en zoek hulp. Je hoeft het niet alleen te doen!

Het is soms erg moeilijk om geen hoop te verliezen, maar je ziet niet altijd de horizon als je in een dal staat. Laat je vooral niet wegzakken, zoek altijd naar manieren om te zorgen dat je je beter gaat voelen. Ik weet ook, dat goed voor jezelf zorgen vaak juist erg confronterend is en verwarring met zich meebrengt door allerlei oude patronen. Zoek vooral manieren van hulp die bij jou passen, ieder mens is anders. Als je bijvoorbeeld een therapeut hebt die niet goed voelt, vraag een andere therapeut. Het belangrijkste is altijd dat jij je zo prettig mogelijk voelt, je hebt je al vaak en lang genoeg onprettig gevoeld, die tijd is voorbij!

Hoe speelt seksueel misbruik nu nog een rol in jouw leven?

Ik spreek door mijn werk natuurlijk veel over het onderwerp. Dit maakt dat ik veel er mee bezig bent, maar met als doel om hulpverleners en professionals voor te lichten over hoe het is om kindermishandeling mee te maken en hoe je kinderen en jongeren het beste kunt helpen. Dit helpt me juist heel erg, zo kan ik een verdrietig en pijnlijke ervaring om zetten in iets positiefs en maakt dat het niet voor niks is geweest.

Het meest confronterende vind ik, nog steeds, het steeds herontdekken van mijn eigen kwetsbaarheid, de schade die ik heb opgelopen door het misbruik. Doordat ik zo mijn best doe om goed voor mezelf te zorgen, zie ik steeds duidelijker waar de pijn zit. Het is iedere keer weer een uitdaging om niet weg te zakken in onzekerheid, boosheid en frustratie. Complimentjes ontvangen, echt trots zijn op mezelf en voelen dat mensen echt om mij geven vind ik nog steeds lastig, automatisch trek ik een muur op van zelfbescherming.

Maar ik ben er ook van overtuigd dat ik, juist door de verschrikkelijke diepe dalen en zwarte gaten, juist nu intens kan genieten. Ik ben zo gelukkig dat ik eroverheen ben gekomen en als ik mij goed voel en zie zoveel dingen waar ik blij van word, dan straal ik als geen ander. Vergeet dan ook niet ‘Het is niet het een of het andere, het ene kan ook het andere brengen’.