Heldin: Hetty Kerkhof – HA2018

Heldin: Hetty Kerkhof

Categorie: ‘Geheelde heldin’

Hetty Kerkhof is aangemeld door zichzelf met de volgende tekst:

Ik meld mezelf aan. Na een verkrachting van een bekende en een overlevingsstrategie op de plaats delict had ik een ‘ervaring’. Er werd me in eerste instantie door de maatschappij een trauma of slachtofferrol aangepraat. Dat was in die tijd gewoon zo en anders had je wel wat uitgelokt.

Interview met Hetty Kerkhof

In het kort, kun je aangeven wat je hebt meegemaakt aan seksueel misbruik?

Eerst ben ik verkracht door iemand die ik kende. Veel later ben ik in het bos aangerand door een onbekende.

Wat heb je zoal gedaan om hiervan te helen?

‘Ik wenste niet in de ‘slachtofferrol’ te gaan zitten. In die tijd van die verkrachting heb ik er met onze gezamenlijke vrienden over gesproken. Zij hebben de dader er op ‘aangesproken’. Thuis heb ik niets gezegd, maar dat kwam doordat ik juist daarvoor een grote ruzie met mijn vader had gehad. Dat vond ik veel erger en ik had bedacht ‘hij vermoord’ me met dit verhaal.

Bij die aanranding in de bossen 20 jaar later, heb ik mijn verhaal gedaan aan de hoofdcommissaris van de zedenpolitie. Wat was ik kwaad. Ik wilde op mijn fiets en met een eind hout er achteraan.. lol. Toen pas kwam de herinnering terug en die heb ik met hulp even op de juiste plek gezet. De hoofdcommissaris zei tegen me ‘weet jij wel hoe goed jij dit verwerkt hebt’. Ik was me er niet van bewust, ik wilde slechts een confrontatie met de dader om te vertellen, dat hij altijd die verkrachter zou zijn en blijven en ik geen zin had in een ‘schuld’ gevoel. Maar omdat het een vuurwapengevaarlijke man is of was, kreeg ik geen gegevens. Ik ervaar nog steeds dat mijn lijf toen tegen mijn wil in ‘misbruikt’ is, maar ook dat het mij geestelijk heel erg sterk heeft gemaakt.’

Wat zou je mensen die nog bezig zijn of nog moeten beginnen met helen willen meegeven?

‘Ik heb altijd gevoeld dat ik er weerbaarder en sterk uit ben gekomen, dat ik mede door die ervaring ben geworden wie ik ben.  De slachtofferrol wordt je grotendeels door de maatschappij aangepraat, dat je een slachtoffer bent en een levenslang trauma hebt. En dat is niet zo.’

Hoe speelt seksueel misbruik nu een rol in jouw leven?

Ik kom steeds vaker mensen tegen met dit soort ervaringen, die zich ook niet in de slachtofferrol laten drukken. Die er krachtiger door zijn geworden. Dat neemt niet weg dat iedereen zonder toestemming, gewoon van elkaar af mag blijven, maar je hoeft er ook geen ellendig (sex) leven door te hebben. Het kan ook een cadeau zijn voor je leven hoe paradoxaal dit ook klinkt.

Hartegroet Hetty