Hel(d)en van seksueel misbruik

Hel(d)en van seksueel misbruik

Veel slachtoffers van seksueel misbruik ondervinden grote gevolgen van misbruik, soms pas op latere leeftijd. Angst, PTSS, depressie, laag zelfbeeld, sociaal isolement, eenzaamheid, schuld- en schaamtegevoel, wantrouwen, fysiek letsel, grotere kans op verslaving, niet je huis uit durven gaan. Het is maar een greep uit de gevolgen die seksueel misbruik met zich mee kunnen brengen.

Iedereen is een held
Deze klachten aan te pakken en besluiten dat je niet langer onder de gevolgen van seksueel misbruik gebukt wil gaan, dat vergt moed. Of je hier nu grote of kleine stappen in hebt gezet, om elke stap ben je een held.

Iedereen die durft te helen is een held in zijn of haar eigen leven. Iedereen die een jeugd die getekend is door seksueel misbruik overleeft heeft, is een held. Het gaat bij de Awards dan ook niet om wie de beste held is, maar om het zichtbaar maken van de positieve verhalen.

Om te laten zien op welke manieren je kunt helen, zetten we jullie helden in het zonnetje. Zij zijn een voorbeeld voor iedereen die zelf in een helingsproces zit. Wie die helden zijn, bepaal je zelf. Lees hier meer over het nomineren van een held.

Echte helden!

  • Wie is jouw held en waarom?

Dit is jouw kans!

Meld jouw held/heldin aan voor de ‘Hel(d)en van seksueel misbruik Award’. Je mag een held kiezen in elk van de categoriën:

  1. Heldin
  2. Held
  3. Partner van …
  4. Therapeut
  5. Anders

Dit zijn de vijf categorieën waarin mensen aangemeld kunnen worden. Wil je zien wie er al genoemd zijn? Klik dan hier!

Wat betekenen de categorieën?

Hel(d)en heb je in soorten en maten. Je bent een held als je met je verhaal naar buiten durft te komen. Je bent ook een held als je iemand durft aan te melden, met jouw naam en jouw verhaal over die persoon. We hebben diverse categorieën bedacht, eigenlijk gewoon omdat we meerdere Awards willen uitreiken.Tenslotte zijn er heel veel helden!

Held/heldin

Als je seksueel misbruikt bent als kind, was je slachtoffer. Maar al te vaak word je, doordat je er niet over kunt praten, ‘overlever’: je leert allerlei manieren om met het grote geheim om te gaan. Als je het geheim doorbreekt en je leert om je overlevingsmechanismen te overstijgen, je eigen kracht te hervinden, dan spreek je van een held. Wie zou je willen aanmoedigen. Welke held heeft mogelijk nog een weg te gaan, maar heeft moedig de (eerste) stap(pen) in de richting van helen genomen. Dit is jouw kans om hem of haar een hart onder de riem te steken.

Partner van …

De steunpilaar, de veilige haven. Dat kan een liefdespartner zijn, maar ook een maatje. Wie is jouw held als het gaat om persoonlijke steun?

Therapeut/hulpverlener

Wie is die held die als vrijgevestigd therapeut/hulpverlener voor jou het verschil heeft gemaakt. Wat heeft diegene voor jou gedaan? Wat was daarin voor jou belangrijk?

Overig

Alles wat niet in de bovengenoemde categorie valt zoals bijv een organisatie, de buurvrouw

Jij bent ook een held

Om jouw held(in) aan te melden, dagen we je uit om uit jouw comfortzone te stappen en ons toestemming te geven om jouw naam en motivatie bij jouw held(in) in de hel(d)engalerij te vermelden. Denk goed na over hoe je jouw held(in) aanprijst, zodat mensen gemotiveerd raken om te stemmen op jouw held(in).

De heldengalerij

Natuurlijk zetten we niemand die dit niet wil op de website. Iedereen die aangemeld wordt, zullen we dan ook benaderen voor toestemming, een foto en een interview. Bij je aanmelding willen we daarom graag de naam en het e-mailadres ontvangen van jouw held(in).

Reglement:

Je kunt mensen aanmelden in één of meer categorieën. Je aanmelding dient voorzien te zijn van:

  • een e-mail adres van de held(in)
  • een motivatie waarom jij vindt dat deze persoon een Hel(d)en Award verdient
  • jouw eigen naam en e-mail adres

Je kunt niet anoniem aanmelden. Om jouw held aan te melden, moet jij ook een heldendaad verrichten. Denk goed na of je dit wilt en kunt. Mocht je hier nog niet aan toe zijn, doe het dan liever niet. Dan ben je een held, omdat je goed je eigen grenzen bewaakt! Je kunt altijd in een later stadium nog stemmen op je favoriete held(in).
Let op! Zet bij je aanmelding van je held je motivatie én een e-mail adres waar wij je held kunnen bereiken.

Meld een held aan

Wie je niet kunt nomineren zijn: de award winnaars van de vorige keer en leden van het organisatieteam.