Helden: Merel Oostdam – HA2020

Helden: Merel Oostdam

Categorie Overig

Merel Oostdam werd aangemeld door haar schoonmoeder Marianna Borgdorff met de navolgende tekst:

Als kind heb ik 10 jaar lang misbruik meegemaakt door een broer. Het vriendje wat ik als puber kreeg werd daarna mijn man. Hij ging verder waar broer gestopt is. Dat heeft 36 jaar geduurd en is in de loop der jaren steeds verder geëscaleerd. In 2013 werd het voor mij steeds moeilijker om het seksueel misbruik van echtgenoot verborgen te houden. Misbruik werd ook mishandeling en stalking toen ik besloot te gaan scheiden. Ook Merel was daar slachtoffer van. Merel is mijn schoondochter. Zowel zij als mijn Duitse pleegzoon hebben vanaf dat moment voor alles voor mij klaar gestaan. Zij was niet alleen een luisterend oor, maar ook een troost en een veilige haven. Zij is met mij meegegaan om mij te helpen met het restaureren van mijn gebit wat door de mishandeling kapot was en ik door het misbruik niets in mijn mond kon velen. Ook heeft ze mij en mijn andere kinderen in huis genomen toen ik na de scheiding geen woning kon krijgen. Hiervoor heeft ze veel ruimte opgeofferd. Niet alleen in letterlijke zin, maar zeker ook figuurlijk. Altijd als ik vraag, leuk dat ik bij jou terecht kan, maar het heeft ook z’n tol op jou gehad, wuift ze dat weg. Ooit zal ze er ook mee moeten handelen. Al was het alleen maar omdat haar dochters bij het ouder worden gaan vragen waar toch die opa is. Dan zal ze alles weer moeten beleven. Ze zegt, wie dan leeft, wie dan zorgt. Zij is mijn held.

Het interview met Merel Oostdam

Kun je kort vertellen hoe seksueel misbruik je relatie met jouw schoonmoeder heeft beïnvloed?
Door alle tegenslagen en problemen zijn we eigenlijk alleen maar hechter geworden. Samen hebben we ook een aantal dingen meegemaakt. We hebben dezelfde humor, een beetje zwartgallig, wat ons beide erg geholpen heeft.

Wat is volgens jou de belangrijkste aandachtspunten bij helen van seksueel misbruik?
Hoe gek het ook klinkt; humor. Maar ook zeker het achter iemand staan. Soms zelfs letterlijk. Ik ben vaak mee geweest naar therapie als het te eng vond om alleen te gaan. Er hoeft niets gezegd te worden, maar soms even een hand op haar knie of over haar rug, kan soms net dat beetje geven waardoor ze doorpakt met de moeilijkste delen van therapie.

Welke tips zou je anderen, die in contact zijn met iemand die seksueel misbruik heeft meegemaakt,  willen meegeven?
Accepteer dat het gebeurt is, en ga verder vanaf het punt waar je nu staat. Zoals C.S. Lewis al zei: “You can’t go back and change the beginning. But you can start where you are and change the ending.” Blijf bij degene, soms letterlijk maar zeker figuurlijk.

Wat zou je willen verbeteren rondom het thema seksueel misbruik?
Het taboe doorbreken dat dit alleen ‘zielige, zwakke vrouwtjes’ overkomt. Deze vrouwen zijn alles behalve zielig en zwak, maar powervrouwen! Dat zie ik zeker in mijn schoonmoeder!