Held: Wouter Springer – HA2020

Held: Wouter Springer

Categorie Held

Wouter Springer is aangemeld door Angélique van Duersen met de tekst:

“Met zijn boek jij bent van mij verteld Wouter over zijn verleden met misbruik. Het is nog steeds een taboe mannen die misbruikt worden maar de gevolgen zijn er niet minder om. Hij zet zich in om meer bekendheid rondom seksueel misbruik te krijgen. Het is een artiest puur sang en met zijn creatieve geest heeft hij zich uit de slangenkuil van zijn jeugd weten te worstelen. Wouter is een mooie open minded man waar de kracht vanaf straalt. Als er iemand een held is dan is het Wouter wel!”

Daarnaast is hi jook aangemeld door Vicky Bergman met de tekst :

“Omdat ik hem echt een held vind, hij verteld over zijn misbruik verleden. Voor jongens/ mannen is de drempel vaak veel hoger om er open over te praten en 1 op de 6 jongens/mannen maken een misbruik/mishandeling situatie mee. Hij is een voorbeeld voor vele dat het en mogelijk is en je hoeft je nergens voor te schamen omdat het nooit jou schuld is. Ik maak vaak mee dat mannen /jongens zich zo schamen dat ze er niet openlijk over durven te praten. Nu omdat Wouter Springer dit wel durft merk ik steeds meer openheid bij jongens/mannen. Iva Bicanic verteld hier over dat bij jongens/mannen hun schaamte veel groter is. Maar Wouter Springer doorbreekt dit taboe waardoor hij vele jongens /mannen helpt om er ook over open te praten. Dus voor mij is hij een held hij heeft ook een boek geschreven. Hij heeft ook een boek geschreven ‘Jij Bent van mij’. Ik vind hem dus echt een held en weet dat er vele lotgenoten zijn die hij hiermee helpt en heeft geholpen. Hij is een stem voor jongens /mannen die met dezelfde trauma worstelen.”

Het interview met Wouter Springer

Wat heb je meegemaakt aan seksueel misbruik?

Tot mijn zesde ben ik seksueel misbruikt door mijn vader. Daarna ben ik tot en met mijn tiende in die mate fysiek mishandeld dat je dat ook onder seksueel misbruik kan scharen. Ik werd echter te sterk en sloeg terug. Op mijn twaalfde werd ik door twee jongens van de scouting, leeftijdsgenoten, aangerand. Na mijn twaalfde stopte de fysieke mishandelingen thuis door mijn vader. Daarna ben ik tot mijn 28e vernederd, gedenigreerd, bedrogen en uitgemaakt voor zwart schaap, en mijn vader heeft me financieel misbruikt door me in te zetten als goedkope arbeidskracht voor zijn bedrijf.

Wat heb je zoal gedaan om te helen?

Wat niet? Ik schrijf graag. Toen mijn herinneringen net weer helder waren poste ik iedere dag een gedicht over wat er allemaal is gebeurd. Door de wereld deelgenoot te maken van de ellende gingen voor mij de scherpe randjes eraf. Het is op dat moment fijn geweest om bemoedigende woorden te lezen van mensen die dichtbij mij stonden, wat voelde als een vangnet waar ik een vrije val in kon maken. Gelijktijdig begon ik met schrijven aan een boek.

Ik kwam erachter dat ik niets wist van de wereld om mij heen, daar ook weinig van begreep. Mijn nieuwsgierigheid heeft me daarin geholpen, ik wilde onderzoeken hoe de wereld voor mij werkte. Om dat te interpreteren moest ik eerst weten wie ikzelf was, want ook dat wist ik niet. Wat vond ik leuk? Wat was mijn smaak qua kleding, eten, drinken? Wat had voor mij waarde? Hoe wilde ik eruitzien? Kortom: wie was ik? Ik had geen idee. Om te concretiseren hoever dat ging: ik wist niet hoe ik mijn gezicht kon scheren zonder bloedend resultaat, dat was nou eenmaal altijd het gevolg van scheren geweest. Wist ik veel dat ik mijn huid behandelde alsof dit een buxus was.

Toen mijn boek Jij bent van mij uitkwam was dat voor mij een enorme knal in de atmosfeer. Ik had het idee dat ik meer leefde dan voorheen, gelukkiger was, maar ik overzag de issues waarmee ik had te dealen nog lang niet. Ik moest de scheiding maken tussen worstelingen waarmee ieder mens heeft te maken en die concrete gevechten waarmee een seksueel misbruikt mens mee kampt. Nadat ik het besluit had genomen daadwerkelijk alles terug te halen waarvan ik vond dat ik daar recht op had ben ik korte films gaan maken. Die ging ik later combineren met poëzie, tekeningen, fotografie.

Mijn ouders en anderen zijn voor mij personages geworden, die ik in mijn verhalen stop. Op die manier ontstaat mijn kunst en deze weg is een zeer leerzame geweest over mijzelf en de medemens. Mijn vader wilde altijd een zwakke zoon die afhankelijk was van hem. Nadat ik vaak exact het tegenovergestelde ging doen van wat hij ooit tegen mij had gezegd bleek het tegendeel waar, iedere keer weer. Nu ik oprecht geniet van mijn leven, door wat ik allemaal maak, lever ik mijn grootste zwaarden af – recht in de hoofden van alle demonen.

Wat zou je mensen die nog bezig zijn of nog moeten beginnen met helen willen meegeven?

Begin bij de bron van wat jij diep in jezelf al heel graag wilde doen en zie dat als streven om als eerste aan te gaan. Voor mij was dat jarenlang het schrijven van een boek. Toen mijn herinneringen terugkwamen wist ik meteen dat ik dat moest doen, voor mijzelf

Hoe speelt seksueel misbruik nu nog een rol in je leven?

Ik zeg weleens, en dat klinkt misschien raar: het seksueel misbruik is voor mij niet het ergste. De indoctrinatie, de psychische mishandeling en de bewuste spelletjes die zijn uitgevoerd met mijn geest en ziel gaan veel verder. Daardoor ervoer mijn leven op mijn 28e als een keiharde leugen. Ik had mijzelf verloochend op tal van vlakken. Verder heb ik te concluderen dat psychologische spelletjes en negatieve emoties van anderen, net zoals eerlijkheid, intimiteit, vertrouwen en empathie moeilijk blijven – alleen maar doordat mij zoveel is onthouden in mijn jeugd. Ik moet alles zelf doen. Door wat er gebeurd is heb ik andere interpretaties over het leven dan dat anderen hebben, wat mij eenzaam maakt. Ik kan anderen mijn gevoelens niet altijd uitleggen, mijn gevoelsniveau is dieper, dus ik schrijf er dan over – in de hoop dat anderen zich erin herkennen. Tegelijkertijd besef ik me hoe rijk ik van mijzelf ben, omdat ik het aandurf mijn eigen interpretaties te hebben over wat anderen tegen mij zeggen. Ik heb vaak het idee dat ik dwars door mensen heen kijk. Dus ja? Wat is eenzaam? Ik ben een schaap zonder kudde, uitgezonden tussen de wolven.