Held: Michael Polling – HA2018

Held: Michael Polling

Categorie: therapeut/hulpverlener vrijgevestigd

Michael Polling is als held aangemeld door heldin Sonja Michiels, met de onderstaande tekst:

Graag vermeld ik Michael Polling, hij leerde mij terug van mezelf te houden … na jaren bij een psychiater in behandeling te zijn geweest (niet geholpen) jammer genoeg … besloot ik alleen op retraite te gaan in La Palma en dan nog bij een “man”. Mijn grootste angst … We hebben eerst veel via pc gepraat, ik heb mensen gecontacteerd die al bij hem waren geweest … en toen besloot ik de grote stap te zetten … Ik ontmoette daar een zachte, lieve eenvoudige man, die dag en nacht voor me klaar stond … Op een prachtig eiland, de rust de stilte, het was een warme deken die me omarmde … Uren gesprekken, meditaties, wandelingen, oefeningen van aanraken (Handen, armen, knuffel) ik mocht stop zeggen !!!! schreeuwen, huilen, boosheid. Alles mocht, alles was goed !
Michael leerde me van mezelf te houden, dat was ik in al die jaren verloren … Thuisgekomen volgde ik goed op wat ik ginds geleerd had … Ik werd een totaal andere vrouw. Vol levenslust, ik volgde cursussen…, ook waar mannen aanwezig waren. Ik groeide … een half jaar later ben ik nog eens terug gegaan … en sta nu volledig in het leven en geniet er elke dag van … Met dank en steun aan Michael … Loop ik ergens in vast kan ik hem mailen, hij is er steeds …

Het interview met Michael Polling

In het kort, kun je aangeven wat jij doet met/voor klanten met ervaringen van seksueel misbruik?

Wat ik doe, is sterk afhankelijk van wat de klant nodig heeft. Iedere klant is anders. Seksueel misbruik kan gelijkend zijn, maar de manier waarop daarmee omgegaan wordt, is dat nooit. In de praktijk wordt elke retraite (van één tot twee weken) bij mij voorafgegaan door een lange e-mail-wisseling, waarin de klant over zichzelf vertelt, en ik mij evenzeer blootgeef. Het doel is het kweken van een vertrouwensband, waarin duidelijk wordt dat ik weliswaar een man ben, maar dan één die de ander uitsluitend liefdevol vanuit respect benadert. Eenmaal bij mij op La Palma, Canarische eilanden, gaat het er uitsluitend om dat de ‘klant’ zich gezien voelt. Van daaruit gaat het nog slechts om één ding: werken aan het herstel van zelfvertrouwen van de ‘klant’, het vergroten van de eigenliefde, het zich veilig en gerespecteerd voelen – en dat onder alle omstandigheden.

In de praktijk praten we veel (vooral de ander, ik ben een goede luisteraar), zijn er sessies met meditatie, voelen (aanraken, vertrouwen creëren wat betreft grenzen stellen, zo mogelijk massages), en maken we uitjes op het eiland, waarbij de eerder in gang gezette (helings)processen gewoon doorgaan. De meeste ‘klanten’ keren gesterkt en gevoed door eigenliefde terug naar huis. Na hun vertrek blijf ik voor ze beschikbaar, middels mailtjes, berichtjes, Skype, etc.

Wat is volgens jou het belangrijkste van de hulpverlening na seksueel misbruik?

De weg terug naar zelfvertrouwen en eigenliefde. En vandaar naar de herontdekking van cq herwaardering voor je eigen seksualiteit. Want hoezeer jouw seksualiteit ook misbruikt is geweest, zij blijft van jou en daarvan mag je blijven genieten, alleen en samen met een goede, liefhebbende partner.

Wat zou je mensen die nog bezig zijn of nog moeten beginnen met helen willen meegeven?

Wat je ervaringen ook waren, hoe erg ook, leg de schuld van het gebeurde nooit bij jezelf, ga niet twijfelen aan de mooie, bijzondere persoon die je bent, blijf voor je zelf zorgen en van je zelf houden, zonder je te verbergen of anderszins kleiner te maken.

Wat zou je willen verbeteren aan de hulpverlening rondom seksueel misbruik?

Dat er niet getwijfeld wordt aan de ernst van het gebeurde. Neem elke hulpverleningsvraag serieus. Wat ik nu zie, is dat veel slachtoffers van seksueel misbruik niet (of soms pas na vele jaren) naar voren durven/willen komen uit angst niet serieus genomen te worden. Dat moet veranderen.