Maartje van Driel

Integratief psychotherapeut

Maartje van Driel, Integratieve psychotherapie, Leersum

Mijn naam is Maartje van Driel. Ik ben geboren in 1963. Mijn hele leven ben ik geboeid door mensen. Wat maakt dat we de dingen doen zoals we ze doen? Wat maakt dat we soms iets doen, terwijl we het eigenlijk helemaal niet willen en zelfs weten dat het destructief kan zijn. Ik werk veel met mensen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt. Het fascineert me hoe ze hebben leren omgaan met overweldigende emoties. Vanuit deze fascinatie voor mensen (inclusief in mijzelf) heb ik mijn passie ontwikkeld en ben ik therapeut geworden. Ik vind het fijn als ik een bijdrage mag leveren aan mensen die tijdelijk ondersteuning willen of nodig hebben op hun levenspad.

Mensbeeld

Ik ben er van overtuigd dat iedereen oplossingen in zich heeft, om een leven vol liefde te kunnen leven en zelf de regie in handen te kunnen hebben. Het kan echter zo zijn dat mogelijkheden niet gezien worden of oplossingen (door omstandigheden) niet altijd te vinden zijn of voor de hand liggen.
Gebeurtenissen worden in ons lichaam ‘vastgelegd’ en bij traumatische gebeurtenissen kan het zo zijn dat de hersenen zijn niet in staat geweest deze goed te verwerken. Dat maakt dat we trauma’s wel kunnen overleven, maar dat ze in het hier en nu veel pijn en onmacht en ook fysieke klachten kunnen opleveren.

Methode

Integratieve psychotherapie is een veelzijdige therapie, waarbij verschillende methoden worden gebruikt, passend bij de vraag waarmee jij komt. Ieder mens is uniek en ieder mens krijgt een unieke aanpak. Er is geen universele manier van werken en het blijft niet bij gesprekken alleen. Omdat veel van onze gewoonten en drijfveren onbewust zijn, gebruik ik ook methoden die de problemen op onbewust niveau aanpakt. Enkele van deze methoden zijn: innerlijk kind werk, werken met delen (NLP), familieopstellingen en Transactionele Analyse. Soms kan EMDR en TRE ook ingezet worden om de emotionele lading te verminderen en te verwerken.

Bij seksueel misbruik werkt de innerlijk kind methode vaak heel goed. Je stelt jezelf in staat om het kind in jezelf ruimte te geven om te helen van alle pijn. Het kind in jou dat zo gekwetst is, mag kind worden zoals het is bedoeld, het wordt getroost, gezien en gehoord en mag er zijn zo als het is. De volwassene die je nu bent kan dan leren volwassen te zijn, zonder de pijn van het trauma als last mee te dragen. Het hervinden van deze nieuwe weg zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar het kind in jou verdient het om echte liefde en vrijheid te ervaren, zonder dat het daarvoor iets moet doen of daarin beperkt wordt. Als het dat ervaart ben jij beter in staat om je weg met meer (zelf)liefde, en zonder schuld en schaamte te vervolgen en heb je zelf de regie (weer) in handen.

Speciaal geschikt voor deze klachten

De meeste gewoonten en patronen hebben we ontwikkeld in onze kindertijd. Ze zijn onbewust en ondersteunen ons in ons dagelijks leven. Helaas hebben we ook gewoonten ontwikkeld die niet functioneel zijn, waardoor juist problemen kunnen ontstaan. Dit zijn overlevingsstrategieën die vroeg in onze jeugd zijn ontstaan door onder andere:

 • emotionele verwaarlozing
 • huiselijk geweld
 • seksueel misbruik

Voorbeelden van niet goed functionerende overlevingsstrategieën en de gevolgen daarvan zijn:

 • over je grenzen heen laten gaan
 • niet voor jezelf op kunnen komen
 • vermijdingsgedrag
 • dissociatie
 • negatief zelfbeeld
 • gebrek aan eigenwaarde
 • gevoelens van schaamte en schuld
 • niet goed kunnen omgaan met heftige emotie
 • vastlopen in relaties
 • angsten
 • paniek
 • stress

Wat kost het

De kosten bedragen 90,00 euro per sessie van 90 minuten.

Hoe lang duurt het

De meeste trajecten duren 6 tot 12 sessies en soms is het nodig om het traject te verlengen.

Bijzonderheden:

Maartje van Driel biedt ook Samen helen lotgenotencontact aan. Eén keer per maand samen met lotgenoten 3 uur doorpraten over een thema rondom seksueel misbruik. Denk aan thema’s als: Schaamte, boosheid, je verhaal vertellen of seksualiteit.

Contactgegevens

In een ander licht, praktijk voor integratieve psychotherapie

Koningin Julianalaan 94
3956 XP  Leersum

www.ineenanderlicht.nl
info@ineenanderlicht.nl
06-17263011

 

Tags: Integratieve psychotherapie, NLP, Familieopstellingen, TRE, EMDR, innerlijk kindwerk, Transactionele Analyse