Heldin: Stefanie Terpstra
Categorie Heldin
Stefanie Terpstra is aangemeld door Anne Roselle met de tekst:
“Ik ken haar nu 7 jaar en ze is echt enorm gegroeid. Ze heeft steeds meer de media opgezocht en door haar verhaal en kracht anderen geïnspireerd. Ze heeft nieuwe inspiratie in Caleidoscoop, Mind, Revief, Celevt en bij anderen gebracht. Ze is integer en open.”
Het interview met SteFanie Terpstra
Wat heb je zoal meegemaakt aan seksueel misbruik?
Sadistisch fysiek en seksueel geweld, kinderporno, kinderprostitutie, georganiseerd door mijn peetoom.
Wat heb je zoal gedaan om te helen?
Heel veel. Voor mij is het een continu proces. Er is veel veranderd. In het begin voelde het als kruipen door de modder, hard werken zonder veel vooruit te komen. Tegenwoordig lijkt het alsof ik 7-mijls laarzen aan heb.
Bij helen hoort van alles. Aan therapieën heb ik zowel regulier als alternatief veel gedaan. Ik heb me bij de reguliere therapieën vroeger rot geërgerd dat ik er vaak niet over mocht praten. Traumaverwerking zou ontregelend werken zei men (gelukkig denkt men tegenwoordig anders). Ik had behoefte te delen. Daarom ben ik bij Revief gegaan en heb daar een lotgenotengroep opgestart, samen met Anne. Deze groepen hebben mijn gevoel van eenzaamheid enorm verlaagd.
Daarnaast is sporten belangrijk en het jezelf gunnen leuke dingen te doen. Mijn passies zijn de bergen en rotsklimmen. Heel down to earth, voor mij erg helend.
Wat wil je meegeven?
Eigenlijk wist ik diep van binnen wat goed voor me was en wat niet, luister daarnaar ook al lijkt het tegenstrijdig of zeggen professionals wat anders. Vraag anders een lotgenoot. Die begrijpen vaak veel meer.
Vervelend is als je wel weet wat niet goed is maar niet weet wat wel goed is. Soms moet je maar gewoon iets doen en bekijken of het helpt. Iedereen heeft zijn eigen weg te gaan, die kan bij anderen weer heel anders lopen als bij jouw. Dat is niet goed of slecht, dat is gewoon zo. Zoek een hulpverlener die jou respecteert en die jij respecteert.
Hoe speelt seksueel misbruik nu nog een rol in je leven?
Naast triggers en herbelevingen die helaas nog een rol spelen, al is het vele malen minder geworden, zet ik mijn ervaring in voor anderen. Voor verbeteren van beleid, lesgeven aan therapeuten en het begeleiden van groepen lotgenoten. Ik ben erachter gekomen dat mijn ellende van vroeger nu waardevol ingezet kan worden. Ik durf mezelf nu aan te kijken, met mijn vervormend verleden, hoe verwarrend ook. Dat mag, dat ben ik, ik mag er zijn.