Heldin: Pauline van Drie – HA2018

Heldin: Pauline van Drie

Categorie: ‘Geheelde heldin’

Pauline van Drie is aangemeld door haar moeder, Margriet van Drie met de volgende tekst:

Pauline van Drie 28 jr. Wij zijn heel erg trots op onze dochter omdat zij na een lange zware strijd niet heeft opgegeven maar in 2016 weer het gevecht is aan gegaan in 12 weken durende therapieperiode die loodzwaar was. Deze therapie heeft heel goed gewerkt en heeft er voor gezorgd dat ze nu een sterke vrouw is, die inmiddels o.a. via een anonieme chat ander slachtoffers van seksueel misbruik een luisterend oor bied en hen probeert te helpen.
Pauline is op haar 14e in het buitenland meerdere malen verkracht en met de dood bedreigd. Dit legde haar jaren het zwijgen op en maakte dat ze steeds dieper in de problemen raakte. Inmiddels woont ze al 1,5 jaar zelfstandig en krijgt ze haar leven steeds meer op de rit. We vinden dit zo bijzonder dat we haar willen nomineren voor de Award.

Het interview met Pauline van Drie

In het kort, kun je aangeven wat je hebt meegemaakt aan seksueel misbruik?

Toen ik 14 was waren we met ons gezin in Ethiopië. Mijn vader zou daar helpen met het repareren van een machine die eerder geschonken was aan het project. Een jongeman die daar woonde waar ik in eerste instantie heel goed mee kon, nodigde me uit voor een ritje met paard en wagen wat eindigde in uren vol misbruik door 2 personen, en doodsbedreigingen (letterlijk het mes op mijn keel).

Op mijn 17e was ik nogmaals slachtoffer van misbruik, wederom door onbekende.

Wat heb je zoal gedaan om daarvan te helen?

10 jaar GGZ, deze boden geen trauma verwerking, ook al vroeg ik daar op den duur wel om. Geen goede hulp resulteerde in veel (al dan niet gedwongen) opnames.

Particulier EMDR ( wat GGZ totaal niet waardeerde), deze therapeut sloot alleen, zomaar ineens, mijn dossier na enkele keren. (het was toch wel heel complex …)

Later kwam ik terecht bij een andere geheelde held, Thérése Bravenboer, die me middels EFT onwijs geholpen heeft, terwijl ik op de wachtlijst stond voor een klinische traumabehandeling.

Na 1 jaar wachtlijst startte ik aan een intensief traject van 12 weken traumaverwerking wat me veel stabiliteit bracht.

Wat zou je mensen die nog bezig zijn of nog moeten beginnen met helen willen meegeven?

Praat! Zoek hulp, praat! Zwijgen helpt echt niet. Doe desnoods eerst anoniem je verhaal online (die mogelijkheden zijn er).

Hoe speelt seksueel misbruik nu nog een rol in jouw leven?

Op dit moment zet ik mijn eigen ervaring in, om anderen te helpen middels het Reformatorisch Meldpunt. Dit is een stichting die zich inzet om de positie van slachtoffers van misbruik binnen de Reformatorische gezindte te verbeteren. Om het extreme taboe wat daar nog is te doorbreken en seksueel misbruik bespreekbaar te maken. Daarnaast bieden zij anoniem een luisterend oor aan slachtoffers en/of omstanders.

In mijn persoonlijk leven speelt het misbruik niet  echt meer een beperkende rol, al is soms de confrontatie, met leeftijdsgenoten die een heel ander leven hebben opgebouwd, wat moeilijk.