Heldin Marianne Houben – HA2018

Heldin Marianne Houben

Categorie ‘Hulpverlener/therapeut GGZ’

Marianne Houben is aangemeld door Jojanneke van Doorn met de volgende tekst: Hierbij wil ik Marianne Houben opgeven als mijn held. Ze werkt bij Melody Psycare GGZ. Ik heb 2 therapeuten binnen het team van Melody Psycare GGZ, Marianne Houben en Helene van Mill, en een hoofdbehandelaar, Krista Schaeffer. Ik had ze graag allemaal opgegeven, maar moest er eentje kiezen om op te geven. Bij Marianne heb ik de meeste therapie, daarom geef ik haar op. Bij haar gebeurt het meeste en doe ik veel nieuwe ervaringen op.
Sinds ik bij Melody Psycare GGZ  zit maak ik enorme stappen. Ze zijn goed met helpen bij trauma en hechtingsproblematiek, seksueel misbruik is voor mij een groot onderdeel van mijn trauma’s. Ze werken lichamelijk door sensori-motor psychotherapie en PMT. Om weer mijn lichaam te gaan voelen en wat die aangeeft is een hele ervaring en zoektocht. Daarnaast helpen ze mij om mijn overlevingsmechanismen te herkennen en daardoor te doorbreken, zodat het voor mij minder nodig is om te dissociëren. Ik degene degene die mij geadviseerd heeft om naar Melody Psycare te gaan dankbaar en kan ook anderen aanraden, als ze hulp zoeken, zich bij hen aan te melden. Ik heb meerdere negatieve ervaringen binnen de reguliere GGZ gehad. Dit is voor het eerst dat ik wat anders mee maak en hoe zij ermee omgaan is echt heel fijn en helend.

Het interview met Marianne Houben

Voor het schrijfgemak gebruik ik het woord cliënt en de vrouwelijke vorm. Heel goed wetend dat de ander een mens is zoals ik en iedereen, met sterke en zwakke kanten. En dat ook mannen misbruikt worden.

Verder heb ik de volgorde van de vragen omgedraaid, omdat dit gelijk iets zegt over mijn werkwijze.

Wat is volgens jou het belangrijkste van de hulpverlening na seksueel misbruik?

Het allerbelangrijkste in de hulpverlening is herstel  van een gevoel van veiligheid. De cliënt moet zich veilig voelen bij mij en in de praktijkruimte en dat staat of valt met de opbouw van een goede werkrelatie. Hiervoor is het nodig daadwerkelijk te (gaan) ervaren dat ze nee mogen zeggen tegen een voorstel, dat voorwerpen die triggerend zijn, weggezet kunnen worden, zeker in het begin.

Essentieel is het dat de cliënt echt gaat ervaren dat ik haar grenzen respecteer. Daarnaast is het heel belangrijk om hoop te geven en te laten merken dat je vertrouwt op de eigen kracht en wijsheid van de cliënt.

In het kort, kun je aangeven wat jij doet met/voor klanten met ervaringen van seksueel misbruik?

Als lichaamsgericht therapeut werk ik niet louter met het verhaal van de cliënt, maar richt ik me vooral op de nonverbale, impliciete, vaak nog onbewuste, gevolgen van het trauma. Deze uiten zich met name lichamelijk, zoals overmatige alertheid, hoge of juist te lage spierspanning, angst als mensen te dichtbij komen, onvermogen om grenzen te herkennen of aan te geven, (delen) van het lichaam niet voelen enzovoorts.

In de behandeling help ik cliënten om bewust contact te gaan maken met innerlijke beleving, stap voor stap. Bij teveel angst kijken we naar hulpbronnen die de spanning verlagen, zodat we verder kunnen. Ik help de cliënt contact te maken met (oude) overlevingsstrategieën (zoals verlammen of bevriezen) en die om te zetten in mobiliserende acties (zoals bewegen, grenzen stellen of alsnog voltooien van bewegingen die destijds geactiveerd zijn).

Door te ervaren dat je NU de dingen kan doen die DESTIJDS niet mogelijk waren (want vaak te gevaarlijk), komt het besef dat het voorbij is, worden de traumatische reacties niet alsmaar geactiveerd en komt er weer ruimte om te gaan leven en te zijn wie je in wezen bent.

Wat zou je mensen die nog bezig zijn of nog moeten beginnen met helen willen meegeven?

  • Wat je ook hebt meegemaakt, diep in jou zit een ongeschonden kern !!
  • En dit deel van jou is er en blijft er, maar moet gevonden worden en bevrijd.
  • Zoek wat bij jou past om hieraan te werken.

Wat zou je willen verbeteren aan de hulpverlening rondom seksueel misbruik?

Het is essentieel dat  zorgverzekeraars inzien dat er veel meer tijd en geld nodig is voor de behandeling van complex trauma. Daarnaast moet er meer aandacht zijn voor de noodzaak van bottum up behandelvormen waaronder vaktherapie en werken met dieren.