Heldin Ineke van Dongen – HA2018

Heldin Ineke van Dongen

Categorie ‘Geheelde heldin’

Ineke van Dongen heeft zichzelf als heldin aangemeld met de volgende tekst:

‘Ik ben geheeld en ben daar heel erg dankbaar voor. Ik ben van altijd overleven naar weer leven kunnen gaan, ondanks alle trauma en de verliezen die ik heb meegemaakt, heb ik toch doorgevochten. Dankzij mijn buddy hulphond en doordat mijn man altijd in mijn kracht heeft geloofd, durf ik nu weer te leven.

Het interview met Ineke van Dongen

In het kort, kun je aangeven wat je hebt meegemaakt aan seksueel misbruik?

‘Op zeer jonge leeftijd misbruikt . En op 19 jarige leeftijd zwaar mishandelt en verkracht.’

Wat heb je zoal gedaan om daarvan te helen?

‘Om te kunnen helen ben ik toen begonnen met heel veel te gaan sporten, dit heeft me erg geholpen, was mijn manier van verwerken om er mee om te kunnen gaan. Daarnaast heb ikĀ lotgenoten jarenlang telefonisch ondersteund via een organisatie.’

Wat zou je mensen die nog bezig zijn of nog moeten beginnen met helen willen meegeven?

‘Ik zou iedereen vooral willen aanraden: zoek hulp iemand die je vertrouwt, waar jij je veilig bij voelt en doe aangifte. Blijf er niet alleen mee rondlopen, zodat je in elk geval hulp kunt krijgen en er naar je geluisterd word en je er niet alleen mee hoeft te worstelen met alle ellende en verdriet.’

Hoe speelt seksueel misbruik nu nog een rol in jouw leven?

‘Het misbruik speelt zeker nog een rol in mijn leven en dat zal ook altijd wel blijven. Ik noem het een wond, die de ene dag grotere is dan de andere maar nooit helemaal zal dicht gaan. Ik sta daardoor denk ik wel anders in het leven als de meeste mensen. Ik kan van hele kleine dingen al genieten, die voor de meeste mensen heel gewoon zijn, maar voor mij dan toch bijzonder en zeker niet vanzelfsprekend, dat heb ik wel geleerd in mijn leven!’