Heldin: Carolien Oosterhoff – HA202

Heldin: Carolien Oosterhoff

Categorie therapeut

Heldin Carolien Oosterhoff is genomineerd door Carlijn Diemel met de tekst

“Carolien is sinds 4 maanden mijn therapeut, behandelaar, coach, masseuse en nog zoveel meer. Ik betaal haar zelf, haar behandeling wordt helaas niet vergoed maar jeetje wat ben ik blij dat ik haar heb ontmoet. Natuurlijk is ze mijn behandelaar, maar bovenal is ze een mens. Ze ziet mij struikelen, vallen en opstaan. Maar elke keer helpt ze me. Ze deinst niet weg van mijn donkere suïcidale kant, ze omarmt hem juist waardoor die veel minder aandacht vraagt. Na vele jaren ggz heb ik nu eindelijk de plek gevonden waar alle therapieën samenkomen. Niet in hokjes denken maar denken als mens! “

Het interview met Carolien Oosterhoff

Wat is volgens jou het belangrijkste van de hulpverlening na seksueel misbruik?

In mijn ogen is het allerbelangrijkste dat de cliënt/e durft te vertrouwen op een behandelaar die aanmoedigt dat a) werkelijk alles gevoeld mag worden en b) dat de behandelaar dat zelf ook kan dragen en niet terugdeinst voor extreme gevoelens zoals doodsdrift, wanhoop en woede. Dat betekent dat de behandelaar zelf diep moet durven reizen. Je kunt een cliënt/e alleen de dalen en bergtoppen laten bewandelen die je zelf ook bent gegaan. Die diepte voelt een cliënt/e meteen en z/hij vertrouwt zich daarom wel (of niet!) aan je toe. Daar hoef je als behandelaar niet perse ervaringsdeskundige voor te zijn geweest in seksueel misbruik, al is de droevige waarheid dat ontzettend veel vrouwen op enig moment in hun leven door een familielid, vriend of autoriteitsfiguur grensoverschrijdend is benaderd. Ook vind ik professionele scholing/studie van de behandelaar doorslaggevend. Er moet duidelijkheid zijn in richtlijnen, ethiek en samenwerking met collega’s. Daarbij moet de cliënt/e op de aanbevelingen van anderen kunnen vertrouwen (liefst met naam en toenaam) en moet de behandelaar ruimhartig zijn in de tijd die deze cliënten nodig hebben om te helen.

Als het gaat over seksueel misbruik moet je als behandelaar vooral heel veel weten over emotioneel misbruik. De cliënten zijn ergens in ‘geluisd’ en moeten leren begrijpen hoe vreselijk subtiel er gemanipuleerd is, in woord en daad. Juist die subtiliteit is kenmerkend voor dader-gedrag. Daarnaast is dieper duiken in familiesystemen van onschatbare waarde (voor alle partijen) in heling. Niet zelden heeft ook de dader daar baat bij; er is bij nadere beschouwing een wereld aan slachtofferschap bij de daders te ontwaren. Clienten leer ik te (door)voelen, hun woede vooral te leren zien als een prachtig waarschuwingssignaal voor toekomstige grensoverschrijding en ik stimuleer ze hun intuïtie en antennes voor gevaar te leren waarderen als grote helpers die de rode vlag meteen uithangen als anderen weer op het punt staan zich voor het karretje te spannen.

Clienten die te maken hebben gehad met emotioneel en seksueel misbruik hebben spijtig genoeg het woord ‘kwetsbaar’ op hun voorhoofd staan waardoor de volgende dader al weer in de startblokken staat om toe te slaan. En dat is de diepe treurnis van slachtoffers van alle misbruik: het blijft bijna nooit bij ‘die ene keer’. Cliënten helpen zichzelf weer op te bouwen, vervolgens te leren doorzien hoe het allemaal zo is gebeurd, zodat je het kunt voorkomen: daar ben ik expert in. Ik ben doortastend, doorzie gedrag en motieven razendsnel voor wat ze zijn en help clienten daarin goed te leren vertrouwen op hun instincten en gezond verstand.

Ik werk vooral met een integratie van behandeltechnieken: praten, lichaamswerk, aanraaktherapie, poëzie, kunst, muziek, tekenen, stembevrijding, ademwerk, ga zo maar door. Ik wil alle ‘ingangen’ bereiken bij de cliënt/e zodat er linksom of rechtsom contact gemaakt kan worden met de – vaak bevroren – gevoelens. Toelaten van gevoelens is helen. Toelaten is loslaten. Toelaten van gevoelens maakt de weg vrij voor het zelfreinigend vermogen van de client. De behandelaar moet dat ‘zachtjes wiegend’ stimuleren. Stapje voor stapje.

Wat zou je mensen die nog bezig zijn of nog moeten beginnen met helen willen meegeven?

De immense schaamte (vooral!), de misplaatste gevoelens van schuld en zgnmd ‘aandeel’ hebben in, de ingewikkelde verwarring over dader- en slachtofferschap, het wantrouwen, de vulkanisch opgebouwde woede die wordt geremd uit overleving…Ach het hele spectrum komt langs. Zolang een client/e zich niet veilig genoeg voelt blijven de gestolde gevoelens achter deurtjes verborgen. In de stille eenzame kamertjes van je ziel kun je niet helen. Het mag gevoeld worden, aangeraakt, met de behandelaar als getuige die ‘holding space’ geeft. Aan iedereen die wil beginnen met helen wil Ik zeggen; vertrouw maar op je antennes als het gaat over uitzoeken aan wie je je durft toe te vertrouwen. Je antennes zijn juist razend goed ontwikkeld. Denk niet na, maar voel; ben ik hier op mijn plek of niet? Bam. Dat weet je vaak in 1 minuut. Besluit maar vanuit je diepste weten in je ja of nee. En handel dienovereenkomstig. Laat je door niemand overhalen om ergens te blijven in een behandeling als je vanuit je tenen voelt dat het je niet helpt.

Wat zou je willen verbeteren aan de hulpverlening rondom seksueel misbruik?

Ik zie nog enorm veel kansen onbenut blijven als het gaat om lichaamswerk in gedragstherapie. Praten doet veel maar blijft een mentaal iets. Daar krijg je inzicht door, en dat helpt. Maar het heelt niet. Helen doe je in vol contact met een waarheidsgetrouwe behandelaar die de ontmoeting als uitgangspunt neemt.

Aanraaktherapie is voor mij voortgekomen uit mijn tantra-praktijk waar ik mensen weer leer om contact te krijgen met hun levensenergie. De doodsdrift kan dan langzaam plaats maken voor oprecht verlangen naar waarheid, veiligheid, contact, intimiteit, liefde en gezonde seksualiteit met als toverwoord; vertraging….Als je stappen overslaat in dat proces, gaat het geheid weer mis.

www.heartpepper.nl