Held Hulphond Willy – HA2018

Held Hulphond Willy

Categorie ‘Anders’

Hulphond Willy is aangemeld door Ineke van Dongen met de volgende tekst:

‘Ik wil mijn hulphond Willy bij categorie ‘Anders’ aanmelden want hij heeft er voor gezorgd dat ik mijn leven weer kon oppakken wat niemand anders kon. Daar ben ik deze hond zo ontzettend dankbaar voor en dat mag iedereen weten en ik hoop en gun dit nog veel meer mensen. Want de beste therapeuten zijn vaak die op 4 poten. Persoonlijk vind ook het karakter het belangrijkste en niet of een hond nou een rashond is of een stamboom heeft. Het gaat erom hoe de hond is. Willy heeft een geweldig stabiel karakter, al komt hij uit een asiel, waarom zouden hij dan niet geschikt kunnen zijn als hulphond? Willy heeft geen angst en is verder stabiel. Hij wil graag trainen en samenwerken met mij. De reden dat ik gekozen heb voor Willy is, omdat ik vind dat ook deze honden een kans verdienen. Ik ben zo ontzettend gelukkig dat ik het zo heb gedaan en zal dit zo weer doen.

Ik ben super trots op Willy, van asielhond naar mijn maatje en mijn Held!

‘Dankzij mijn buddy hulphond durf ik nu weer te leven’

 

Het interview met Willy

Wie ben je en waar kom je vandaan?
‘Ik ben Willy, een podenco (windhond) en ben in 2014 geboren in Spanje. Ik heb lange tijd in een asiel gewoond, totdat ik het grote geluk had dat ik naar Nederland mocht komen in een gastgezin, om vervolgens naar Ineke te verhuizen. Ineke heft me liefdevol geadopteerd en dat niet alleen, ik mocht zelfs haar buddy hulphond en maatje worden als ik dit leuk zou vinden. En ik vind het leuk!’

Wat doe jij allemaal voor Ineke?

‘Op 5 december 2015 is Ineke me op komen halen uit het pleeggezin waar ik even verbleef en vanaf dat moment ben ik nooit meer van haar zijde geweken. Begin 2016 zijn we samen als team begonnen aan mijn opleiding tot PTSS-hulphond. We hebben we dit stapje voor stapje samen gedaan. Het was geen gemakkelijk klus, maar met veel geduld en liefde voor elkaar is het gelukt. In augustus 2017 zijn we op examen gegaan en dat was heel spannend, maar we zijn geslaagd! Ineke was zo ontzettend trots op mij en ik voel me ontzettend gelukkig dat zij mij deze kans heeft gegeven en mij heeft uitgekozen om haar maatje te worden. Ik mag altijd met haar mee en vind dat super leuk en fijn.’

Hoe help je haar omgaan met de langetermijngevolgen van seksueel misbruik?

‘Ik zorg dat mijn vrouwtje zich vooral veilig voelt. Dit doe ik door goed rond te kijken en alles in de gaten te houden. Als ik echt denk dat er iets is waarschuw ik haar door even te blaffen. Heeft mijn vrouwtje het moeilijk of verdriet, dan ga ik naar haar toe en leg mijn snoet op haar knie. Dat geeft haar rust en troost. In de toekomst laat ik mijn vrouwtje zoveel mogelijk te genieten, van vooral de kleine dingetjes van het leven.
Samen genieten we van iedere dag. Op dagen dat het minder goed gaat, zorg ik dat ik er ben voor haar zoals ik heb geleerd, door vooral heel goed voor haar te zorgen en alert te reageren.’

Wat zou je mensen als tip geven als zij ook een hulphond willen?

‘Ik zou mensen als tip willen geven, laat honden wel honden blijven, want wij zijn geen robots. Vaak denken en verwachten mensen dat hulphonden alles maar moeten doen en kunnen. Daar ben ik op tegen, want ook ook een hond heeft recht op een eigen leven en ontspanning.
  • Zorg ook voor voldoende rust, want iedere hond heeft op tijd rust nodig.
  • Honden geven ook echt heel duidelijk aan als ze iets niet fijn vinden of niet willen. Houd daar dan ook rekening mee.
  • Kijk vooral goed wat je hond nodig heeft want de hond zorgt voor jou, maar jij zorgt voor jouw hond. 
  • De hond moet ook 100% op jou kunnen vertrouwen. 
  • De hond moet het werk wel leuk vinden. 

Als je met al deze dingen rekening houdt, dan kun je met je hond echte maatjes worden.’