Heldin: Margreet Krottje – HA2018

Heldin: Margreet Krottje

Categorie ‘Therapeut vrijgevestigd’

Margreet Krottje is aangemeld door heldin Heleen Bouma met de volgende tekst:

Margreet Krottje is de held voor vele mensen! Ik heb meerdere van haar cliënten mogen spreken en zij waren allemaal erg lovend over Margreets aanpak. Vonden bij haar eindelijk iemand die luistert, hen de tijd geeft om de ervaring te delen, maar die ook zegt waar het op staat. Iemand bij wie ze zich open kunnen stellen. Daarnaast zet ze zich ook in om het taboe te doorbreken en mensen te informeren over wat seksueel misbruik nou allemaal met iemand doet. Ze was een paar maanden terug te zien in de serie ‘Misbruikt’ van BNN, waar ze de deelnemers van het programma bijstond en uitleg gaf over wat de kijker zag. Om deze redenen vind ik haar een held!

Interview met Margreet Krottje

In het kort, kun je aangeven wat jij doet met/voor klanten met ervaringen van seksueel misbruik?

Ik help cliënten hun overlevingsstrategieën doorzien en doorbreken. Ik leer ze weer ademhalen, tot rust komen, vertragen en daarmee: hoe ze weer bewust kunnen leven. Het is belangrijk dat ze weer naar binnen kunnen kijken, kunnen voelen wat dingen met hen doen. Ik help ze vanuit die informatie weer betere keuzes te leren maken.

Wat is volgens jou het belangrijkste van de hulpverlening na seksueel misbruik?

Dat mensen stoppen met rennen, hun rust gaan vinden. In die rust komt er ruimte om naar zichzelf en het leven te kijken. Dat is nodig om anders te gaan leven, met zorg met zichzelf om te gaan, naar binnen te kijken.

Wat zou je mensen die nog bezig zijn of nog moeten beginnen met helen willen meegeven?

Stop met rennen, met flink zijn, ga ademhalen, kom tot rust. Zoek iemand die je hierbij kan helpen, dit kun je niet alleen.

Wat zou je willen verbeteren aan de hulpverlening rondom seksueel misbruik?

Ik zie vaak dat therapeuten cliënten beter leren te overleven, terwijl ik graag zou willen dat mensen stoppen met overleven en weer gaan leven, weer gaan voelen. Overleven is een zware vorm van leven, een vorm van leven die geen goed doet. Leven moet iemand weer leren, lastig in een haastige maatschappij als de onze, omdat rust hierin zo belangrijk is.