Aanbevelingen

Aanbevelingen

‘Al zoekende op internet naar een goed studieboek voor de module Seksueel geweld van de minor Geweld in de leefomgeving van de Hogeschool Rotterdam stuitte ik op ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij.’ De titel suggereert het zoveelste zelfhulpboek, maar dat is het alles behalve. In het eerste deel van het boek, waarin Ivonne vertelt over haar misbruik, maakt ze voor iemand die het niet zelf mee heeft gemaakt heel inzichtelijk hoe het misbruik mogelijk wordt gemaakt en welke gevolgen het misbruik heeft. Van studenten hoor ik dat dit stuk van het boek bevestigt wat ik in de les heb verteld over b.v. grooming. Sommige studenten lazen ook meer dan ik opgegeven had ter voorbereiding van de les, ze wilde weten hoe het verder ging met Ivonne. Behalve dat ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij’ dus een goed studieboek is, leest het ook als een roman. Je wilt weten hoe het Ivonne vergaat. Dat beschrijft ze goed door boven haar eigen levensverhaal te staan en te beschrijven wat er allemaal te koop is in hulpverleningsland.

Ik ben dan ook heel blij met het tweede boek van Ivonne ‘Hulpverlening na seksueel misbruik. Wegwijzer in traumaland.’ Verschillende therapieën worden beschreven en vervolgens vertelt een ervaringsdeskundige over eigen ervaringen met deze therapie. Een beter boek kun je, je als hulpverlener niet voorstellen als je jouw cliënten wilt verder helpen in de zoektocht. Want dat het een zoektocht is, hoor ik geregeld van slachtoffers.’

Marianne Quax, docent minor geweld in de leefomgeving, Hogeschool Rotterdam. 

 “Ik heb meteen jouw nieuwe boek gelezen. Bijzonder hoe je van elke hulpverleningsvorm een inkijkje geeft vanuit ervaringsperspectief. Een welkome aanvulling op de bestaande meer evidence based methodiekbeschrijvingen.”

Ina van Beek, Senior adviseur Huiselijk en seksueel geweld bij Movisie

‘Wat mij enorm geraakt heeft, is Ivonne’s drive: Haar uitgangspunt is, dat jij jezelf niet als slachtoffer hoeft te blijven zien en ervaren. Ik deel die overtuiging. Het is verschrikkelijk als je seksueel misbruikt bent, maar geef jezelf alle kansen om een leven te leiden dat niet bepaald wordt door dit misbruik. Dat vraagt veel van het slachtoffer, maar het resultaat is de moeite waard. Je hebt maar één leven en daarin mag je jezelf zoveel mogelijk kansen geven.

Ik bewonder ook de moed van Ivonne, die het lef heeft gehad om haar verleden met seksueel misbruik, om te buigen naar een boek waar veel slachtoffers van seksueel geweld steun in kunnen vinden.’

Mariëtte van Dorst, bestuurder van Moviera

Bestel het boek hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *