Nieuw boek van Ivonne Meeuwsen
Het nieuwe boek van Ivonne Meeuwsen is uitgekomen op 1 november 2014, tijdens het Symposium ‘Hulpverlening na seksueel misbruik. Wat wél werkt!’
Een boek voor hulpverleners én klanten
Ivonne Meeuwsen is auteur van het boek ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij’ dat inmiddels verplichte literatuur is op diverse HBO’s en dat, door zowel therapeuten als overlevers van seksueel misbruik, goed ontvangen is. Ook dit nieuwe boek heeft zij voor beide doelgroepen geschreven.
Ervaringsverhalen over de hulpverlening
Het centrale thema in het boek is de regie over de hulpverlening.
- Welke keuzes liggen er bij het helen van seksueel misbruik?
- Wat zijn de werkzame ingrediënten van een succesvolle therapie?
Ivonne heeft klanten en hun therapeuten geïnterviewd. De klanten over hun geschiedenis, hun hulpverleningstraject en wat daarin voor hen gewerkt heeft. De therapeuten over hun therapeutische werkvormen en hun persoonlijke insteek over seksueel misbruik. Het resultaat is een goed leesbaar boek dat veel inzicht biedt in wat werkt en wat maakt dat het werkt. Het biedt handvatten, informatie en inspiratie voor het helen van seksueel misbruik. De ervaringsverhalen nemen je mee in de wereld van de overlevers, die het overleven zat zijn en nu willen leren leven. Ze laten je kennismaken met de ware kracht van de overlever. De levenskracht die zegt: ‘Ik ben geen slachtoffer meer.’
Thema verhalen
Na de verhalen van de klanten en hun therapeuten schrijft Ivonne in elk hoofdstuk nog een beschouwing over een thema dat in het verhaal aangeraakt wordt. Thema’s als ‘Herhaling’ en ‘Geheimen en familiepatronen’ spelen bij seksueel misbruik een grote rol, maar ook bijvoorbeeld traumareacties bij de hulpverleners komt ter sprake.
Wil je het boek bestellen, klik hier.
Reacties op het boek:
Ina van Beek, Senior adviseur Huiselijk en seksueel geweld bij Movisie: “Ik heb meteen jouw nieuwe boek gelezen. Bijzonder hoe je van elke hulpverleningsvorm een inkijkje geeft vanuit ervaringsperspectief. Een welkome aanvulling op de bestaande meer evidence based methodiekbeschrijvingen.”
Op dit moment in mijn leven hou ik me veel bezig met haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Ook daarin kom ik af en toe de gevolgen van seksueel misbruik tegen. Mij spreekt het heel erg aan dat slachtoffers zoals hier beschreven het recht in eigen hand nemen en wegen zoeken om te stoppen langer slachtoffer te blijven. Ik ga het lezen en ga het doorgeven waar nodig. Hartelijk dank voor het werk.
Super! Hoe meer mensen kennis nemen van het boek en de regie weer in handen nemen (en voor hulpverleners: de regie durven terug te leggen waar die hoort) hoe beter.
Dank je voor je complimenten!