Workshop Shantala van Marca van den Broek op Symposium

Workshop Shantala van Marca van den Broek

Marca van den Broek geeft een workshop Shantala Speciale Zorg op het SymposiumSpeciaal voor het Symposium geeft Marca van den Broek een workshop voor hulpverleners en therapeuten. Marca is op dit moment de voortrekker van de Shantala Speciale Zorg in Nederland en een groot pleitbezorger van het integreren van de Shantala methode in alle lagen van de zorg. Op dit moment past zij de Shantala methode toe in de verstandelijk gehandicapten zorg en in haar prive praktijk. Op beide plekken werkt Marca ook met mensen met seksueel misbruik ervaringen. Iedereen heeft behoefte aan een “goede” aanraking (Je ervaart meteen of een aanraking positief of negatief voelt). Maar als je negatieve ervaringen met aanraking hebt opgedaan dan is het des te belangrijker dat je op een positieve manier wordt aangeraakt, zodat aanraking ‘ontsmet’ wordt.

Aanraaktherapie maar meer dan dat!

Ik (Ivonne) noem de methode graag aanraaktherapie, maar daarmee doe ik de methode in feite te kort. Shantala is het in contact zijn (komen) met elkaar, zodat de ander zich gezien en geraakt voelt. De kwaliteit van aanraking en het in contact blijven met de ander is o.a het helende vermogen van aanraking dat het werkzame ingrediënt is van deze therapie, maar minstens zo belangrijk is de bejegening en de achterliggende visie.

Je bent goed zoals je bent

Het uitgangspunt van Shantala Speciale Zorg is dat je goed bent, precies zoals je bent. Je mag er zijn, met alles wat je in je hebt en bij je draagt, ‘Jij bent goed zoals je bent’. Een geweldig uitgangspunt, vooral voor het werken met mensen met seksueel misbruik ervaringen, want bij hen is maar al te vaak juist in dat zelfbeeld iets beschadigd geraakt. Door de ervaring van Shantala aanraaktherapie kan dat helen.

Waarom Shantala bij seksueel misbruik?

Bij seksueel misbruik is het van groot belang dat de regie bij de klant ligt. In de Shantala methode is nadrukkelijk aandacht voor de grenzen van de klant. De klant bepaalt de grenzen van waar hij of zij aangeraakt wil worden en vooral ook waar niet. Voor klanten met seksueel misbruik ervaringen is dit vaak een uitdaging.

Problemen met grenzen na seksueel misbruik

Shantala biedt hierin verschillende mogelijkheden doordat de behandeling afgestemd wordt op de klant. Wanneer een klant aangeeft grenzen moeilijk te vinden kun je als therapeut niet zorgvuldig genoeg zijn. Je kunt je bij de Shantala methode dan beperken tot de meest ‘veilige’ zones en de klant expliciet uitnodigen om de grens te blijven voelen, te blijven aangeven en eventueel, mocht het toch mis gaan, er later op terug te komen. Zo oefent de klant met het aangeven van grenzen en ervaart de klant hoe het is om daarin gerespecteerd te worden.

De 5 kenmerken van Shantala

Shantala aanraaktherapie heeft 5 belangrijke kenmerken voor klanten:

 1. Jij bepaalt

Jij bepaalt waar je wel en niet aangeraakt wordt. De zones van de Shantala behandeling zijn helder en duidelijk omschreven. Veiligheid is op die manier geborgd.

2. Over de kleding heen

De aanraking gebeurt over de kleding heen. Aanraking op zich is een heel intiem gegeven. Wanneer je moeite hebt met grenzen, dan kan huid op huid contact al een te grote inbreuk zijn. Je kunt je verliezen in de ander of je juist terugtrekken in jezelf, omdat de aanraking te bedreigend is. Kleding is dan een extra grens die jou beschermt.

3. Jij bent goed zoals je bent

Al je emoties, al je reacties, alles wat je bij je hebt mag er zijn. Daarbij is er aandacht voor jou en wat voor jou prettig is. Een muziekje van jouw keuze? Een geur waar jij je fijn bij voelt? Jij mag het bepalen.

4. Voorspelbare vaste structuur van de behandeling

Elke Shantala behandeling is in principe hetzelfde. Het is een vast patroon van handelingen die zich op een, vooraf afgesproken, zone van het lichaam afspeelt. Doordat de behandeling steeds op dezelfde manier gedaan wordt, kun jij je ontspannen en je er (langzaam maar zeker) aan overgeven.

5. Je hoeft niet per sé te praten

Of je wilt praten of niet, maakt niet uit. Jouw ervaring is van jou. Als het je helpt kun je vertellen over wat het met je doet, maar het hoeft niet. De therapeut zal er dan ook niet naar vragen.

Wat kun je verwachten van de workshop op het symposium?

  • Marca zal eerst één en ander uitleggen over de wetenschappelijke onderbouwing van de Shantala. Over de tastzintuigen en de amygdala, oxytocine en de invloed van aanraking op dit hormonale lichaamssysteem.
  • Marca neemt een klant van haar mee die kort zal vertellen over wat Shantala voor haar heeft betekend in haar helingsproces na seksueel misbruik.
  • Daarnaast zal ze een bejegeningsoefening doen.
  • In deze workshop kun je niet een hele Shantala behandeling doen, maar een deelbehandeling van de rug (in zittende positie) behoort wel tot de mogelijkheden.

Je gaat dus concreet aan de slag en ervaren wat Shantala te bieden heeft. Een combi van theorie, praktijk en ervaring van een mooie methode om te helpen helen van seksueel misbruik.

Logo shantala speciale zorg

Geef een reactie