Wat is een symposium?

Ik zou zo graag een borreltje lusten…

Ik was laatst aan het surfen voor informatie en ik kwam op wikipedia op de pagina over Symposium. Ik was verrast: Het woord stamt uit de oude Griekse taal en betekende toen ‘Samen drinken’. Samenkomen om een drankje te nuttigen, een beetje zoals in onze tijd in de kroeg gebeurt: praten over politiek en voetbal, de wereldproblemen oplossen op een bierviltje.

 

Een symposium was een laagdrempelige manier van kennisdelen

Het vroegere Symposium was vooral een mannenaangelegenheid, die plaatsvond in de mannenkamer van het huis. Ergens tussen de tien en dertig symposianten werd gezien als een standaard groepsgrootte voor een drinkgelag. Er stonden banken en er lagen kussens waarop de mannen zich neervleiden. Jonge mannen mochten meedoen, maar die moesten rechtop zitten (en luisteren vermoed ik).

Hoe luchtiger het onderwerp van het symposium, hoe sterker de wijn

De ‘Symposiarch’, de organisator van het symposium bepaalde vooraf het alcoholpercentage van de wijn. Als het onderwerp zwaar en belangrijk was, werd er een slappe wijn geserveerd, hoe luchtiger het onderwerp hoe minder water bij de wijn. Overigens serveerden de oude Grieken hun wijn altijd met water: pure wijn drinken was onbeschaafd.glas wijn voor symposium blog 'wat wél werkt'

Drie glazen wijn, dat doet het!

De Grieken waren een groot voorstander van matigheid en zij hadden dan ook een hele theorie over hoeveel wijn goed was voor een mens en wanneer het te veel was. Door de Symposiarch werd een ‘krater’ wijn geprepareerd: een groot vat waarin voor iedereen een flink glas verdunde wijn zat.

  • Glas één is voor de gezondheid (dus daar komt ons proosten op elkaars gezondheid vandaan)
  • Glas twee is voor de liefde en plezier
  • Glas drie is voor de slaap

Nadat het derde glas is genuttigd, gaan wijze mannen naar huis. Deze regel werd echter niet altijd strikt gevolgd!

  • Glas vier is voor slecht gedrag
  • Glas vijf is voor geschreeuw
  • Glas zes is voor onbeschoft gedrag en beledigingen
  • Glas zeven is voor gevechten
  • Glas acht is voor het vernielen van de meubels
  • Glas negen is voor depressie
  • Glas tien is voor gekte en je bewustzijn verliezen

Retoriek op het symposium van weleer

Een van de vele mogelijkheden van vermaak, op de symposia van de oude Grieken, was een wedstrijdje retoriek. Daarbij hielden een aantal mannen een redevoering en de mate van applaus bepaalde de winnaar. Juist van die wedstrijden retoriek is het Symposium van nu een afgeleide.

Het huidige Symposium

Van een drinkgelag heeft ons Symposium vandaag de dag niet veel meer weg, al wordt er traditiegetrouw nog wel eens een wijntje geschonken aan het einde van de dag. Ook is het allang niet meer voorbehouden aan de mannen. Verder is het wedstrijdelement weggevallen en staat een Symposium tegenwoordig vooral in het teken van kennisdelen. Dat is ook wat we gaan doen op het Symposium op 1 november 2014. Kennis delen over seksueel misbruik. Het is een aardig zwaar onderwerp maar toch doen we, heel onbeschaafd, maar liever geen water bij de wijn!

 

Geef een reactie