Verslag themadag ‘Intimiteit en seksualiteit’

De eerste themadag is een groot succes

 In totaal zijn er 13 aanmeldingen, voor de themadag ‘Intimiteit en seksualiteit’, waarvan 7 van buiten ons netwerk. Fijn dat we ook therapeuten van buiten ons netwerk bereiken met deze themadag. Een mooie opkomst voor de eerste echte Themadag ‘Seksualiteit en intimiteit’ (na seksueel misbruik). 

Davinia Heuft bijt het spits af met een lezing over trauma en seksualiteit

Davina vertelt ons over de invloed van trauma op de seksuele ontwikkeling van een kind. Uitgangspunt is dat gefrustreerde seksuele energie vaak een oorzaak is van seksueel misbruik. Doordat de verbinding tussen het hart en het geslacht verbroken wordt, ontstaat (seksueel) gedrag waar het hart niet bij betrokken is. (en andersom)

De link van seksueel misbruik met de chakra’s

Nieuw voor mij was de link tussen seksueel misbruik en de chakra’s. Er zijn verschillende vormen van seksueel misbruik en die komen binnen op andere niveau’s. Misbruik door je eigen vader in de vroege kindertijd bijvoorbeeld komt binnen in het rode, basis-chakra de plek die staat voor vertrouwen en bestaansrecht. Een brute verkrachting komt binnen bij je derde gele chakra -de zonnevlecht- het centrum van macht en seksualiteit. Misbruik in de (pre-)pubertijd waarbij de nadruk op geheimhouding komt te liggen heeft primair invloed op het blauwe keelchakra. Door deze kennis in te zetten kan je bepalen waar je in je therapie het eerste de nadruk op legt.

De invloed van seksueel misbruik op de volwassen seksualiteit

Davinia maakte op de themadag inzichtelijk hoe gedrag dat door het seksueel misbruik aangeleerd is, kan leiden door hertraumatisering. Hoe zelfs ogenschijnlijk gezond seksueel gedrag zijn oorsprong kan hebben in het seksuele trauma en dus van binnen ook kan voelen als meer misbruik, meer trauma. Ook laat ze zien hoe je die cirkel kunt doorbreken.

Marjanne Hurks laat ons voelen

Marjanne laat ons voelen hoe het is om ‘Nee’ of ‘Ja’ te zeggen en hoe het is om door middel van aanraakoefening, een handen massage (in tweetallen) je over te geven en te ontvangen. Voor veel mensen, maar zeker voor mensen die seksueel misbruikt zijn, is dit geen eenvoudige opdracht. De begrenzing die ontstaat vanuit de oefeningen maakt dat een slachtoffer van seksueel misbruik op deze manier veilig kan oefenen met ja en nee zeggen in contact met de ander. Binnen de begrenzing van de oefeningen ervaren wat veilig is en wat niet. Oefenen die de bewustwording van de eigen lichamelijke grenzen én die van de ander kunnen verhogen. 

Themadag en netwerkdag ineen

Tussendoor en tijdens de lunch is er tijd om te netwerken, elkaar en elkaars werkveld te ontdekken. We hebben de enquêteformulieren bestudeerd en zijn blij met de mooie 8 die we op alle onderdelen van de themadag hebben behaald. Daarnaast zijn er nieuwe ideeën geopperd voor andere thema’s. 

De volgende themadag: ‘Dynamisch werken met het systeem’

Al met al is de dag geslaagd in zijn opzet en voor de volgende themadag hebben Ine van den Heuvel en Thea Peeters een prachtig programma voorbereidt dat je hier kunt bekijken. We hopen weer veel hulpverleners te mogen begroeten.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.