Trudie Op den Buys

Lichaamsgerichte therapie

Ik ben Trudie Op dtrudie2016en Buys, geboren in 1956, getrouwd en moeder van twee kinderen. Ruim 25 jaar geef ik lichaamsgericht therapie binnen de GGZ. Hier geef ik onder andere therapie aan vrouwen en soms mannen met seksueel misbruikervaringen. Mensen die het misbruik soms jarenlang met zich meedragen en verborgen houden. Sinds 2010 werk ik ook in mijn eigen praktijk, ‘PMT Op den Buys ‘ in Eindhoven, met mensen met een seksueel misbruik verleden. Mijn kracht is om je te ondersteunen om, in de moeilijke periode in je leven, weer in contact en verbinding te komen met jezelf. Ik help je graag om je verborgen krachten aan te spreken en zo je trauma te verwerken. Zelf ben ik door diepe dalen gegaan. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn om de weg te hervinden. Ik kan zeggen dat het me ook sterk heeft gemaakt.

Mensbeeld

Veel mensen lopen ergens in hun leven kwetsuren op, die zich vastleggen in hun wezen en lichaam. Bij seksueel misbruik is de lichamelijke integriteit letterlijk geschonden. Deze beschadigingen leiden, onbewust, tot mechanismen en gedragspatronen om te overleven. De impact van seksueel misbruik is groot. Je kunt er nauwelijks of niet over praten, geen woorden meer vinden en uitbrengen voor wat je meemaakte. Je raakt een deel van jezelf kwijt. Het gaat niet zomaar weg nadat het misbruik gestopt is. Als het niet goed verwerkt wordt, kan het een leven lang op allerlei gebieden een rol blijven spelen.

Ik heb vertrouwen in de persoonlijke kracht en het zelfgenezend vermogen van de mens. Dit vermogen om te helen is ook actief bij psychologische processen. Door in lichaamsgerichte therapie via problemen te gaan voelen naar wat er is, reageert het zelfhelend vermogen direct. Je kunt de verbinding met je diepste zelf terugvinden. Je mag er zijn en weer worden wie je bent. Je kunt in je kracht leren staan en de verbinding tussen je lichaam, hart en hoofd herstellen. Ieder mens kan zich ontwikkelen en groeien en zijn ervaringen een plek geven.

Methode

Mijn behandeling is gebaseerd op psychomotorische therapie, een lichaamsgerichte en ervaringsgerichte therapie. Deze werkt vanuit de lichaamservaring, het lichaamsbewustzijn en de beweging. We beginnen met praten en doen dan oefeningen en staan stil bij jouw ervaringen en bij dat wat er is. Ik zie en voel en stem samen met jou af welke oefeningen je het meest helpen op dat moment.

Ik werk vanuit verschillende lichaams- en bewegingsgeoriënteerde methodieken. Voorbeelden hiervan zijn : Gestalt, focussing, sensory-awareness, senso-relaxatie, Pesso-oefeningen, adem- en ontspanningsoefeningen, mindfulness, bio-energetica en oefeningen uit de meditatie, oefeningen uit sport – spel – en bewegingsonderwijs.

Ik vind het belangrijk een veilige omgeving te bieden om ruimte te kunnen geven aan dat wat er is. Om naar binnen te durven gaan kijken en te durven gaan voelen. Om je kwetsingen en traumatische gebeurtenissen te kunnen gaan verwerken. Om de pijn los te laten en het eigen lichaam weer terug te nemen en te helen en om meer te worden wie je oorspronkelijk en werkelijk bent. Stapje voor stapje, rustig in jouw eigen tempo en je eigen vermogen.

 • We werken aan het weer leren voelen en respecteren van je lichaamssignalen en grenzen en aan het versterken van eigenwaarde.
 • We gaan bezig met het leren voelen, uiten en verwoorden van gevoelens zoals agressie, boosheid, machteloosheid en verdriet. Je kunt nieuwe woorden gaan vinden voor ervaringen.
 • We werken vanuit het hier en nu en soms komen stukjes uit het verleden naar voren. We staan dan stil bij wat is en bij dat wat was.

Speciaal geschikt voor deze klachten

 • negatief lichaamsbeeld, lichaamswaardering of lichaamsbeleving
 • angst en schaamte voor of afkeer van het eigen lichaam
 • het lichaam als een last ervaren en liever geen lichaam hebben
 • gevoelens van schuld en schaamte of onzekerheid
 • isolement en eenzaamheid
 • wantrouwen, boosheid en onmacht
 • gevoelens van minderwaardigheid
 • weerloosheid en hulpeloosheid
 • onveiligheid, angst, paniek
 • depressie of innerlijke leegte
 • moeite om grenzen te voelen en aan te geven
 • moeite hebben met afstand/nabijheid of lichaamscontact
 • problemen met intimiteit en seksualiteit of verwarring van seksuele geaardheid
 • dissociëren, verstarren, verlammen of bevriezen
 • verlies van contact met jezelf en met je lichaam
 • je lichaam niet meer voelen
 • niets meer voelen

Wat kost het

Het tarief is 79 euro (inclusief BTW ) per sessie. Als je aanvullend verzekerd bent dan kun je daar een deel van vergoed krijgen.

Hoe lang duurt het

De lichaamsgerichte therapie kan van 3 maanden tot enkele jaren duren. Dit hangt af van je vraag, je klacht, het doel dat je jezelf stelt. Samen stemmen we regelmatig af en kijken we wat nodig is voor jou.

Contactgegevens 

Cahorslaan 20logo Trudie
5627 BX Eindhoven
0626 478 220
info@pmtopdenbuys.nl
www.trauma-eindhoven.net

 

Tags: Psychomotore therapeut, lichaamsgerichte therapeut, traumatherapie, vrouwen en mannen.