Terugblik 2019

Het jaar 2019 was een veelbewogen jaar voor ons. We hebben de nasleep van #metoo en de Helden Awards gehad. Vele keuzes op zowel persoonlijk als professioneel gebied. Ik neem jullie even mee langs de hoogtepunten van 2019.

Januari

Hoewel de Helden Awards in oktober 2018 plaatsvonden, heeft dit van ons zoveel energie gevraagd dat januari 2019 nog steeds stond in het teken van bijkomen en uitrusten. Met pijn in ons hart hebben we besloten: dit gaan we niet meer doen. Dat betekent niet dat er geen Helden Awards meer komt: In 2020 gaat een nieuw team vrijwilligers en enthousiastelingen de Helden Awards 2020 organiseren. Wij blijven er warm bij betrokken maar voor nu is onze klus om het los te laten en anderen het stokje in handen te geven. Al in januari 2019 kwam het eerste kernteam bij elkaar. Loslaten dus.

Februari

Melissa is als kind seksueel misbruikt door haar opa. Ze dacht dat ze het trauma verwerkt had, tot haar lichaam een verhaal begon te vertellen …

In Februari kwam het boek van Melissa van der Meer uit. Op 24 februari vierde zij dit feestje in Gouda en togen wij als uitgever die kant op.

Een boek uitgeven is niet zomaar iets. Als uitgever draag je een hoop verantwoordelijkheid, want het resultaat moet natuurlijk wél voldoen aan het droombeeld van de auteur. Als een boek is als een kindje, dan is de rol van uitgever die van de vroedvrouw. Elke keer weer staan wij langs de zijlijn trots te zijn. Trots op het boek, op de blije auteur en uiteindelijk op de blije lezers. Want een boek schrijf je niet voor niets. Het is een dienst aan de lezers. Gelukkig horen we vrij snel dat lezers het boek inspirerend en herkenbaar vinden. Dat ze er blij mee zijn.

Maart

In maart komt het bericht binnen dat ik erkend ben als docent door het CBRKO. Dit betekent dat ik mijn pijlen nu kan richten op het opleiden van meer en meer therapeuten. Ik begin een rondje langs allerlei (alternatieve) opleidingen: ‘Wordt er in jullie opleiding aandacht besteed aan hulp bieden na seksueel misbruik?’ De meeste opleidingen hebben er weinig aandacht voor en de vraag stellen betekent al dat in elk geval bij sommigen de ogen geopend worden. Kijken naar de blinde vlek …

April

Een nieuwe huurwoning in Giesbeek is snel gevonden, erg snel zelfs. Binnen 3 weken van de geboorte van het plan wonen we in Giesbeek. Een plek met uitzicht op de dijk, rust, ruimte om van je af te kijken. We kijken elkaar aan als we de sleutel krijgen. Een zucht van tevredenheid. Ook is er weinig op te knappen aan het huis. Aaaah … rust.

De rust geeft nieuwe inspiratie en op 29 april komt het boekje van Agnes uit. Een prachtig vormgegeven cadeau-boekje met foto’s en gedichten die geïnspireerd zijn door de foto’s. Een mooie gelegenheid om ook in ons nieuwe huisje gelijk een kleine feestelijke lancering te houden.

Mei

In mei zijn er geen bijzondere dingen te melden. De verdiepingstraining loopt dan al, natuurlijk zijn er afspraken met coachingsklanten en zijn we druk met allerlei ‘lopende zaken’. Maar omdat er geen bijzondere dingen zijn, begin ik in mei met het schrijven van een aantal boeken. Mijn project ‘daderboek’ verklaar ik voor mislukt. Ik krijg het niet helder voor de geest en ik merk dat ik er niet toe kom. Maar schrijven zit in mijn bloed, dus ik begin aan het volgende project. Een boek over schrijftherapie. Ik heb in het begeleiden van mensen met hun schrijfwerk over seksueel misbruik gemerkt dat er zeker een therapeutische werking uitgaat van schrijven, maar ook dat dit bepaalde vaardigheden vraagt van mij als coach. Vaardigheden, een manier van kijken, een bepaalde benadering van teksten: dat alles ga ik uitwerken in mijn boek.

Juni

De resultaten van het onderzoek van Janita Beijeman over ‘Seksualiteit na seksueel misbruik in de jeugd’, waar een aantal van jullie aan hebben meegewerkt zijn verwerkt en gepubliceerd op de website. Ik was bij haar afstuderen waar zij uitgebreid haar scriptie mocht verdedigen en zinvolle vragen kreeg van haar examinator.

Inmiddels begin ik ook aan het schrijven van een tweede boek, geïnspireerd op de inhoud van de basisopleiding en de verdiepingstraining. Het boek zal uiteindelijk het studieboek van beide opleidingen, de basisopleiding en de verdiepingstraining worden.

Juli

In Juli haal ik mijn inspiratie vooral uit het buitenland. Ik vertaal een aantal artikelen over de leidende experts in het veld van trauma, zoals Bessel van der Kolk, Gabor Maté en Stephen Porges. Een rijke hoeveelheid ‘nieuwe’ kennis en inzichten. De kennis is in al deze verhalen opvallend, omdat het gedragen wordt door de jarenlange (klinische) ervaring van de auteurs. Het is een welkome aanvulling op wat er tegenwoordig voor ‘evidence based’ doorgaat.

Op 14 juli zijn we te gast bij een lezing van Greta van Buuren in Culemborg. Zij is bezig zich te profileren met de focus op PTSS en trauma. Ter plaatse werd ik geïnterviewd over de lezing.

Augustus

In augustus dit jaar heb ik opvallend veel keuzeconsulten gedaan. Mensen helpen kiezen welke vorm van therapie er op dit moment in hun proces handig is om aan te gaan. Doorverwijzen naar iemand vanuit het netwerk, voor zover beschikbaar. Want om met enige regelmaat het halve land te doorkruisen voor een bepaalde therapievorm is niet voor iedereen haalbaar. Reden te meer om na 2019 in te zetten op meer therapeuten voor op de website.

September

Hoewel seksueel misbruik nog steeds mijn eerste focus is, gebruik ik september om ook eens over andere dingen te schrijven. Het voelt als ontspanning, schrijven over onze nieuwe hobby: Positief eten. Eten heeft altijd een belangrijke plek in mijn leven gehad. Deels omdat ik als emotie-eter al snel merkte dat veel eten de pijn verdoofde, maar deels ook omdat ik vervolgens een half leven worstelde met het overgewicht dat daaruit ontstond. Tot ik besloot nooit meer op dieet te gaan. Maar Agnes is zich gaan verdiepen in de orthomoleculaire voedingsleer en koken volgens die inzichten is onze nieuwe, gezamenlijke hobby. En als bonus val ik langzaam maar zeker ook nog af … Positief eten dus!

In september zijn ook de eerste afspraken gemaakt voor een nieuw te vormen ‘Team Noord’. In de Noordelijke provincies is het aanbod op het gebied van seksueel misbruik nog erg mager. Reden om met de mensen die daar werken de hoofden bij elkaar te steken en te kijken of er vanuit die gezamenlijke focus meer reuring gecreëerd kan worden in het Noorden. Ik verwacht dat we in 2020 nog wel van ‘Team Noord’ gaan horen!

Oktober

In oktober helpen we mijn ‘stiefdochter’ met verhuizen. Daar gaat veel tijd in zitten, maar het voelt heel vanzelfsprekend om dat te doen. Het doet me ontzettend goed om betrokken te zijn bij de dochters van Agnes. Het compenseert voor het pad dat ik niet heb gelopen en biedt mij alsnog een liefdevol gezin.

Op maandag 28 oktober komt de documentaire ‘#niksaandehand’ op televisie. Een project van Miranda, waar ik vanaf het begin bij betrokken ben geweest, op de achtergrond. In de documentaire zie je hoe Miranda in gesprek gaat met haar dader. De documentaire biedt een ontnuchterende blik op hoe zowel het slachtoffer als de (jonge) dader in de steek gelaten worden door de sfeer van #niksaandehand. Als je hem nog niet gezien hebt, ik kan hem van harte aanbevelen. De bijbehorende website verwijst bovendien naar ons netwerk.

November

In november geef ik voor het eerst een interactieve workshop op het Kempler instituut. Deze workshop is voortgekomen uit de vraag die ik stel op bepaalde facebookgroepen: ‘Hoe zit seksueel misbruik als onderwerp bij jullie in de opleiding?’ De workshop was een groot succes en ik ga samen met het Kempler Instituut kijken op welke manier dit een vervolg gaat krijgen.

December

De dagen worden korter en het lijkt alsof er daardoor minder uit mijn handen komt. Maar schijn bedriegt. Er liggen dingen te rijpen in mij. Mijn boek voor therapeuten krijgt steeds meer vorm. De voorlopige werktitel is: Trauma Op Trauma Therapie, oftewel TOTT. Mijn boek over schrijftherapie zit ook nog in de pen 😛 en vooruitkijkend naar 2020 zijn er nog heel veel thema’s die aandacht verdienen.

De algemene dingen van 2019

Als experiment ben ik in 2019 twee dingen maandelijks vast op de agenda gaan zetten. Dat experiment is wat mij betreft een gedeeltelijk succes.

Elke maand op de 1e van de maand stond er een ‘Train-de-trainer Samen helen’ gepland. Dat is (natuurlijk) niet elke maand gelukt, want minimum deelname is toch echt drie mensen. Maar het is vaak genoeg wél gelukt om die drie mensen bij elkaar te krijgen en daardoor heb ik in 2019 maar liefst 17 mensen deze training kunnen geven. Zeventien mensen die, mogelijk bij jou in de buurt, in de nabije toekomst lotgenotencontact volgens de Samen helen manier kunnen organiseren.

Ook elke maand, maar dan op de 11e van de maand, organiseerde ik de ‘kennismakingsmiddag’ ook wel bekend als ‘introductieworkshop’. Over de deelname hieraan ben ik wat minder tevreden. In totaal 11 deelnemers hebben deze middagen bezocht. Ik weet niet of het aanbod niet aantrekkelijk genoeg is, of dat de informatie niet voldoende over het voetlicht is gebracht, maar inhoudelijk waren deze middagen bijzonder nuttig. Dat dan weer wel. Ik twijfel nog of ik het aanbod in deze vorm ook in 2020 zo zal vormgeven. Daarover ga ik de rest van december mijmeren …

Ik ben uitgenodigd als ‘Associate member’ om bij Movisie mee te denken en doen. Een hele erkenning als ’toptalent in het sociale domein’ zoals zij het noemen. Inmiddels ben ik bij drie bijeenkomsten geweest en heb een interview gehad op Zorg en welzijn.

De opleidingen

De eerste Basisopleiding kent uiteindelijk twee deelnemers, die in januari hun certificaat zullen behalen. Dat ik deze opleiding toch heb laten doorgaan heeft mij veel goeds gebracht, met name omdat de inhoud van de opleiding daardoor helderder en steviger is geworden. Ik verwacht gezien de interesse overigens in februari met een volle groep te beginnen, maar aanmelden kan nog.

De verdiepingstraining startte met vier deelnemers maar daarvan zijn er drie gecertificeerd. De vierde deelnemer moest halverwege afhaken vanwege de studiebelasting in combinatie met andere activiteiten op haar agenda. Voor de drie overige deelnemers én de vijf deelnemers van vorig jaar organiseer ik in februari een terugkomdag waarbij uitwisseling en casuïstiek centraal zullen staan.

Waar ik in 2019 echt blij van ben geworden:

Er zijn weer ‘Wat is … blogs‘ verschenen, geschreven door therapeuten van het netwerk, die uitleggen hoe bepaalde therapievormen werken. Wil jij er ook één schrijven? Laat van je horen, ik ondersteun je.

Er is een intervisiegroep gestart binnen het netwerk. Marian van Veluwen heeft de organisatie hiervan op zich genomen en het is een doorslaand succes. Heel fijn om met vakgenoten uit diverse disciplines uit te wisselen over casuïstiek én jouw rol als hulpverlener in relatie tot seksueel misbruikte cliënten.

Er is een begin gemaakt met Team Noord, zodat eindelijk ook in het Noorden van het land er meer zichtbare hulp na seksueel misbruik zal komen. Ik blijf de betrokken therapeuten volgen en ondersteunen. Meer nieuws volgt vast 😉

Marcel Kerkhofs neemt het initiatief genomen om de mannelijke therapeuten van het netwerk uit te nodigen om mee te denken over het uitbreiden van het aanbod aan met name mannelijke slachtoffers.

Mariël Groenen draait sinds kort de eerste ‘Samen helen’ groep voor partners van … nieuw in 2019 Ook dit initiatief juich ik van harte toe en ik hoop dat het navolging mag vinden in den lande.

Samen sterk

Deze initiatieven geven mij een heel fijn gevoel. Het gevoel dat we samen het netwerk dragen. Tot zover 2019. Vol goede moed, op naar 2020!

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.