Symposium workshop – Voice Dialogue en Psychodrama – Diana Bergsma

Hoe ben jij betrokken geraakt bij het Symposium ‘Wat wél werkt’?

een ontmoeting met jezelf, boek van Diana Bergsma van innerlijke reizenIk ken Ivonne Meeuwsen al een behoorlijke tijd. Ik was bij haar boek-lancering in 2013. In die tijd was ik zelf ook met een boek bezig: een verzameling van verhalen van krachtige vrouwen: ‘Ontmoeting met jezelf’. Pas tijdens de lancering van haar boek realiseerde ik me twee dingen:

  1. In mijn boek stond nog geen verhaal over seksueel misbruik
  2. Ivonne is een bijzonder krachtige vrouw die ook in mijn boek past

In overleg met mijn uitgever besloot ik toen dat er een 18e verhaal aan mijn boek toegevoegd zou worden (zes weken voor publicatie). Overigens kwam ik er twee weken geleden achter dat ik Lien Daams van JeBesteBest ook ken, via haar partner.

Wie ben je en wat doe je?

diana bergsma van innerlijke reizen, spirituele retraites, zutphenIk ben de oprichtster en eigenaresse van Innerlijke Reizen: Spirituele Vakanties in Coaching – Zen – Yoga en Bezinning retraites – reizen. Voor het symposium ben in gevraagd een workshop Psychodrama en Voice Dialogue te geven vanuit mijn ervaringen in het werk met vrouwen met seksueel misbruik ervaringen, ik geef daarvoor de Masterclass ‘Mijn ikken en ik. Mijn jarenlange ervaringen deel ik graag met anderen, o.a in mijn reizen-retraites komen veel therapeuten, coaches en psychologen mee. Zij ervaren zelf in zo’n reis de input van pyscho-dynamisch werk en de kracht van het speelse coachen. Ik richt mij vooral op het trainen van hulpverleners en therapeuten en in samenwerking met andere collega’s komt er binnenkort een training of Masterclass voor hulpverleners in ontwikkeling.

Visie

Ik denk dat alle mensen een zelfhelend vermogen hebben en dat de kunst is om die in jezelf te ontdekken. Trauma’s zoals incest en seksueel misbruik zijn diepgaande ervaringen die langdurige gevolgen kunnen hebben in je sociale, relationele, geestelijk en zieleleven. De diepe wond is onzichtbaar totdat je besluit om dit zichtbaar te maken. Een intensief proces van herinneren wat er gebeurd is en het gebeurde een plek te geven. Het kan zijn dat je hierbij hulp nodig hebt en dan het is belangrijk om de juiste hulp te vragen.

Werkvormen

Tijdens mijn spirituele reizen-retraites gebruik ik de volgende werkvormen ofwel psycho-dynamische methoden die elkaar afwisselen en variëren van beeldend vormen, Stem – Dans expressie , Psycho-drama, Voice Dialogue, Biografiewerk, Schrijven, Lichaamswerk, inzichtgevende gesprekken, Opstellingen, Rollenspel en Soundhealing. Psycho-dynamisch werken is om in contact te komen met jezelf, met je vaardigheden en je mogelijkheden. Je wordt bewust van de bekende en onbekende delen in jezelf op een speelse en spontane manier. Vanuit je hoofd in je gevoel.

Voice Dialogue

De theorie van Voice Dialogue zegt: ‘ieder mens heeft meerdere delen in zichzelf die we subpersoonlijkheden noemen’. Voice Dialogue is een manier die je helpt je subpersoonlijkheden te herkennen. Wellicht herken je al een paar subpersoonlijkheden in jezelf, zoals: de beschermer/beheerser, de kritische ouder, de pleaser, de drammer, de perfectionist, de voedende ouder of het kwetsbare kind. In de Voice Dialogue ga ik een gesprek aan met de subpersoonlijkheden. Ze te begrijpen en op een creatieve manier met hen aan het werk te gaan. Elke nieuwe ‘ik’ die je ontmoet in jezelf en die je erkent is een bron van informatie over jezelf en helpt je te begrijpen waarom je ze zo denkt, voelt en handelt.

Psychodrama

In psychodrama beeld je datgene uit waar je wellicht nog geen woorden voor hebt kunnen vinden. Door je (droom)beelden uit te spelen krijg je toegang tot de wijsheid van ervaringen die daarin verborgen liggen. Op deze manier werkend pak je de regie terug , kun je nieuwe dingen uitproberen, andere vaardigheden aanleren en spelenderwijs dingen veranderen in je gedrag en je manier van denken. Dat maakt het een uitermate geschikte methode om in te zetten bij de lange termijn effecten van seksueel misbruik (of enig ander trauma)

Wat kun je verwachten van de workshop?

We gaan concreet met beide methodieken aan de slag. Geen powerpoint-presentatie of passief luisteren naar de expert: leren door te ervaren. Je zult ervaren hoe groot de invloed is om het spel in te gaan, zelfs de meest kwetsbare en humorvolle momenten kunnen dan ook echt gevoeld worden en door het spel kom je vaak tot andere inzichten, gevoelens, gedachten en mogelijkheden. Met respect voor ieder verkennen en onderzoeken we hoe je Voice Dialogue en Psychodrama in kunt zetten om je client te helpen. We besteden ook aandacht aan wanneer je deze methodiek in zet en hoe dit ten goede komt van je client.

Contactgegevens

logo innerlijke reizen van Diana BergsmaDiana Bergsma Tel: 06 39804150

Website: www.spirituelevakantiereizen.nl/

Geef een reactie