Symposium 7 november, terugblik

Symposium ‘Wat wél werkt. Positief en vakkundig’

Het is 06.00 uur, 7 november en de wekker gaat. Normaal gesproken zou een wekker op dat uur mij ernstig in mijn slaap storen, maar deze dag is anders. Vandaag vindt namelijk het symposium ‘Wat wél werkt’ plaats. Maanden hebben we hier aan gewerkt, naar toe geleefd en tot op het laatst gepromoot en onder de mensen gebracht. De grote dag! Ik spring uit mijn bed.

Accommodatie Domstad bereikt

8.30 uur en we zijn ter plaatse. Gelukkig was het niet druk op de weg en de aansluiting op de tram van de Park en Ride is geweldig. Een aanrader dus: goedkoop, snel en gemakkelijk, zelfs met de zware koffers die we bij ons hadden. De laatste dingen die nog niet op orde zijn ter plaatse, worden snel en vakkundig opgelost. We pakken onze koffers uit. Boekentafel en voor het eerst ook de tafel van het netwerk ‘Hulpverlening na seksueel misbruik’ in orde maken. Badges alfabetisch klaarleggen en zo nog het één en ander aan klussen en dan is het tijd voor de gasten!

Een warm welkom

Als organisator wens ik iedereen een hartelijk welkom en wijs ze waar ze hun badges kunnen krijgen. In no time zit iedereen aan de koffie en wordt het tijd om met het programma te beginnen. Verwachtingsvol gaan we met zijn allen naar het auditorium. Mark de Jonge wordt geïntroduceerd door Lyssa Lietar en na het applaus begint het.

Eerst ervaren door te doen

Mark vraagt ons om te gaan staan en laat ons het één en ander ervaren, onder andere hoe het is om tevredenheid in je lichaam te voelen en vastberadenheid. Deze ervaring kun je zelf oproepen, door dezelfde houding opnieuw aan te nemen en met je aandacht naar je lichaam toe te gaan, legt hij uit. Dan vertelt hij hoe hij deze vaardigheden en meer inzet in zijn hulpverlening.

12186777_1135981456430209_1454935529799517084_o

Dissociatie en de kamers van de geest

De lezing is doorspekt met de ervaringen van Mark de Jonge uit zijn, 30 jaar lange, loopbaan als therapeut. Dissociatie, legt hij uit, is een belangrijke vaardigheid die we allemaal bezitten. Als we intens terugdenken aan de vakantie bijvoorbeeld, kun je, met je ogen dicht weer even helemaal voelen hoe het daar was. Belangrijk is daarbij wel dat het je niet overkomt. Dissociatie wordt een probleem op het moment dat je er niet aan kunt ontsnappen. Dat is wat veel mensen die seksueel misbruikt zijn regelmatig overkomt.

Bewuste zelfsturing

Een belangrijke stap in de hulpverlening is dat de klant de tools in handen krijgt om zelf in en uit de beleving te stappen. Daarbij gebruikt Mark de Jonge de H.E.L.D. methode die hij zelf ontwikkelde. Het model gebruikt daarbij het Handelen, Emoties, Lichaam en Denken om de klant te helpen zich bewust te worden van de momenten waarop hij of zij dissocieert en zet dezelfde elementen in om het patroon te doorbreken. De sleutels tot het doorbreken van ongewenste dissociatie is bewustzijn en zelfsturing.

Kiezen om er in te gaan

Mark begint met het oefenen van de bewustwording en zelfsturing door positieve kamers van de geest op te zoeken en desnoods in te richten als de klant daar nog niet over beschikt. Als dit eenmaal geoefend is, kan de klant kiezen om in de kamers van de traumatische herinneringen te stappen. Door hier zelf voor te kiezen, in plaats van dat het hem of haar overkomt, heeft de klant vanzelf meer de regie in handen. Daarnaast is het van belang dat de klant de vaardigheid ontwikkelt om er ook weer uit te stappen. Als die beide vaardigheden ontwikkeld zijn, kan de klant het trauma echt aan aankijken en verwerken.

Thérése Bravenboer in het forum

Tijdens het forum kwamen er nog een aantal vragen ter verduidelijking over dissociatie. Thérése Bravenboer vertelde over haar ervaringen met traumatische dissociatie. Hoe de hulpverlening daarmee omging. Ze heeft goede hulp gehad, maar in het reguliere circuit werd er vooral vanuit de stoornis (DIS toen nog MPS) gedacht en had ze veel strijd met haar Alters om deze te integreren. Ze was geïdentificeerd met de rol als patiënt en slachtoffer. Pas toen ze bij een innerlijk kind therapeut een workshop deed, kwam ze tot het inzicht dat haar Alters niet het probleem waren, maar de oplossing voor wat haar was overkomen. Die avond heeft ze al haar Alters omarmd als één grote familie en zag ze de positieve intentie van deze Alters. Achteraf zegt ze dat dit het keerpunt was in haar heling.

Aafke Scharloo’s fruitsalade

Aafke vertelde over haar ervaringen in de hulp aan mensen met een verstandelijke beperking. Juist bij die doelgroep komt seksueel misbruik schokkend veel voor, maar liefst 60% van deze mensen krijgt er mee te maken! In haar ervaring zijn mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt niet gebaat bij enkelvoudige hulpverlening, maar is het juist van belang dat zij zelf een keuze kunnen maken uit een ‘fruitsalade’ aan hulpverlening. Hulp die bij hen past, die aansluit bij hun niveau en interesses, die niet vastzit aan een protocol. Zij benadrukte ook het belang van het betrekken van het netwerk bij de hulpverlening en hen handvatten bieden om met de klant om te gaan.

Gezonde seksualiteit na seksueel misbruik

Ondergeschoven kindje in de hulpverlening, zoals iemand uit het publiek terecht opmerkte, is de seksualiteit na seksueel misbruik. Ik gaf aan dat een gezond seksleven wel degelijk mogelijk is na seksueel misbruik. Daarbij is het betrekken van een eventuele partner bij de hulpverlening van groot belang. Het praten over seks, buiten de sfeer van intimiteit om, is een belangrijk hulpmiddel bij het vormgeven van een gezond seksleven.

Reacties uit de workshops

Na een overheerlijke lunch was het tijd voor de workshops. Wij hebben zelf geen van de workshops kunnen volgen (er moet in de tussentijd altijd veel geregeld worden), maar in de plenaire afsluiting kregen we wel wat eerste reacties, waaruit blijkt dat mensen geïnspireerd zijn en er ook werkelijk iets uit meegenomen hebben dat zij in de praktijk met hun klanten kunnen gebruiken. Missie geslaagd wat dat betreft. Wellicht zijn er nog mensen die de workshops hebben gedaan die hierover iets kunnen en willen schrijven, dan zal ik dat zeker hier een plekje geven.

Samenvattend

Lyssa Lietar vat het symposium aan het eind nog even samen. Wat is nu positief en vakkundig hulpverlenen na seksueel misbruik?

  • de regie bij de klant
  • een fruitsalade aan hulp aanbieden
  • geloven in het feit dat helen kán

Uit de zaal kwam een aanvulling: zachtheid is een sleutelelement. Zachtheid, liefdevolle aandacht en vakmanschap. De hulpverlening na seksueel misbruik is zeker geen gemakkelijke taak. Maar er is geen beter gevoel op de wereld dan te zien dat iemand, dank zij jouw hulp, zelf zijn of haar leven weer op kan pakken en verder kan.

Geef een reactie