Seksueel misbruik en de borderline diagnose

Seksueel misbruik en de borderline diagnose

Maar al te vaak krijgen mensen die seksueel misbruikt zijn het label ‘Borderline’ opgeplakt. Seksueel misbruik geeft vaak aanleiding tot een chaotische hechtingsstijl en de kenmerken daarvan liggen dicht bij die van de Borderline Persoonlijkheidsstoornis. Aangezien dit soort stoornissen wordt beschreven aan de hand van de kenmerken, komt de diagnose borderline vaak (en naar mijn mening onterecht) naar voren bij slachtoffers van seksueel misbruik.

Borderline gedrag? Of overlevingsstrategie…

Het gedrag dat het kind is gaan vertonen, is beter verklaarbaar vanuit een overlevingsstrategie. Het kind ontwikkelt een adequate manier om te handelen, in omstandigheden die anders niet te verdragen zijn. Het is een gezonde respons op een ongezonde situatie. Dat het gedrag in de volwassenheid niet langer helpend is, mag duidelijk zijn.

Het trauma helen in plaats van gedragstherapie

In plaats van het gedrag om te buigen (waar de behandeling bij borderline zich vaak op richt) is het bij seksueel misbruik veel effectiever om het achterliggende trauma te helen. Dat heeft te maken met de uitgangspunten van waaruit gedragstherapie werkt. Het ombuigen van gedrag wordt bereikt met een combinatie van belonen en bestraffen: Druk uitoefenen om iemand tot bepaald gedrag te verleiden of te dwingen.

Machtsmiddelen die de misbruiker ook hanteerde

Wanneer we gedragstherapie vergelijken met het seksueel misbruik zelf, valt op dat het dezelfde middelen gebruikt om gedrag af te dwingen als de misbruiker deed: verleiding en dwang. Het is dan ook geen wonder te noemen dat deze therapieën, bij mensen die seksueel misbruikt zijn, vaak niet aanslaan. Dat betekent niet dat zij ‘onbehandelbaar’ zijn of ’therapieresistent’. Het betekent vaak wel dat er iets anders nodig is dan de cognitieve gedragstherapieën die meestal ingezet worden.

Therapeuten zijn vaak bang om naar het trauma toe te gaan

Veel therapeuten zijn huiverig om direct naar het trauma toe te gaan en slachtoffers gaan soms mee in die angst. Maar als een therapie niet naar het trauma toegaat, doet het niets aan de meest basale angst van het slachtoffer: de angst voor het trauma zelf. Wanneer het slachtoffer deze angst onder ogen kan zien is de winst enorm. Het is vaak de eerste stap uit de overleving en in het leven.

Deel dit artikel:

5 gedachten over “Seksueel misbruik en de borderline diagnose

  1. Ik vind het moeilijk wat je schrijft. Ik begrijp het wel, maar zelf zou ik niet terug willen en kunnen naar het misbruik. Ik weet er (gelukkig) ook niet zoveel meer van, en de gevolgen die het heeft gehad en nog heeft, zijn voor mij veel zwaarder.
    Ik denk dat je met dat dwingen in de gedragstherapie best gelijk kan hebben, maar doe je dat ook niet, als je terug gaat naar het trauma?

    • Dwingen werkt niet. Ook niet als je teruggaat naar het trauma. Maar áls je terug gaat naar het trauma levert dat vaak heel veel op. Dan verandert er van binnen iets in de manier waarop je de wereld tegemoet treed, is mijn ervaring. Vrijer. Als vrijer in het leven staan het doel is, dan snap je meteen waarom dwingen niet werkt. 🙂

      • Jij zegt zelf dat de gevolgen veel zwaarder zijn en dat was bij mij ook zo. Herinneringen waren er wel maar door de gevolgen had ik geen leven en werd geleefd door het trauma. Niemand heeft mij gedwongen om daar aan te gaan werken, maar ik heb mezelf gedwongen, omdat ik anders geen leven zou hebben. En weet je je moet jezelf ook soms dwingen om te gaan leven en dit is niet altijd gemakkelijk, maar wel de moeite waard om jezelf te dwingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.