Sandra Ploos van Amstel

Psychosociaal Therapie

Mijn opleiding tot Psychosociaal Therapeut heb Sandra Ploos van Amstel - psychosociaal therapeut - Papendrechtik gevolgd bij de Loek Knippels Academie. Tijdens de opleiding en tijdens mijn werk werd ik geconfronteerd met de grote vraag naar hulp na seksueel misbruik. Dit is voor mij de reden geweest om de Tebéyo opleiding te volgen bij Margreet Krottje. Dankzij deze bijzondere verdieping heb kennis en ervaring opgedaan die ik nu gebruik in mijn praktijk. Als mens hecht ik veel waarde aan eerlijkheid, contact, humor, creativiteit, intuïtie en liefde. Dit neem ik mee in mijn werk als therapeut.

Mensbeeld

Ik ga ervan uit dat ieder mens kwaliteiten in huis heeft om zijn problemen aan te kunnen. Ieder mens bezit de wijsheid en kracht om verder te gaan of van richting te veranderen. Door disbalans in het leven, mentaal en/of sociaal, lukt dat soms niet. De verbinding met de krachtbron, de kern, is als het ware verstoord. Ik help mensen graag op weg om weer in contact te komen met zichzelf, zodat zij weer in staat zijn zelf richting te geven aan hun leven.

Methode

Met psychosociale therapie leer je, aan de hand van met name gesprekken, oefeningen en geleide visualisaties, weer in contact te komen met je kwaliteiten om verder te kunnen. Het uitgangspunt hierbij is een holistische visie. De mens wordt benaderd in zijn totaliteit, bestaande uit lichamelijke, psychische, sociale en geestelijke aspecten. Naast gesprekken werk ik graag met o.a. voetreflex-massage. Mijn ervaring is dat ontspanning, zonder praten of denken, ook kan zorgen voor mooie inzichten en antwoorden. Hoe we ook te werk zullen gaan, het zal altijd in overleg met jou zijn.

Ik begin meestal met een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin ik kan uitleggen hoe ik werk en waarin ik graag meer informatie krijg over de hulpvraag en klachten. Na dit gesprek kan een vervolgafspraak gemaakt worden.

Ik hecht veel waarde aan eerlijkheid, contact, humor, creativiteit, intuïtie en liefde. Dit neem ik mee in mijn werk als therapeut.

Speciaal geschikt voor deze klachten

Een ervaring van seksueel misbruik kan leiden tot veel verschillende klachten, zoals angst, schaamte, schuldgevoel, minderwaardig gevoel, teruggetrokkenheid, onrust, voortdurende (spier)spanning, problemen hebben op het gebied van maken/onderhouden van sociale contacten etc. 

Vaak gaan deze klachten gepaard met lichamelijke klachten zoals: hoofdpijn, rugpijn, last van de schouders, last van knieën, eetproblemen, fibromyalgie en meer.

Vaak heeft iemand een manier gevonden om met deze klachten om te gaan, maar er komt een moment waarop het genoeg is geweest en er de wens ontstaat om uit deze overlevingsstrategie te stappen. Je bent dan van harte welkom in Praktijk-San.

Wat kost het

Een sessie kost € 60,= (incl. BTW).
Een sessie duurt een uur.

Een groot aantal zorgverzekeraars vergoedt deze kosten, of een deel ervan. Meer informatie hierover op de website van de beroepsvereniging FAGT waarbij ik ben aangesloten.

Hoe lang duurt het

De duur van de behandelingen is geheel afhankelijk van jouw proces.

ContactgegevensSandra Ploos van Amstel logo psychosociale therapie, papendrecht, Zuid-Holland

Praktijk-San
Mail: sandra@bewustpraktijk-san.nl
Website: Praktijk-San

Tags: Psychosociale therapie, Tebeyo-therapie, coaching, partners

Recensie 1

Ik was dood op van het overleven, het niet begrepen worden en vooral mijzelf niet begrijpen. Schuldgevoelens, depressie en verslaving hadden mijn leven overgenomen en ik wist zelf de controle niet meer te houden. Mijn lichaam en geest konden niet meer verder. Nadat ik lichamelijk en psychisch misbruikt ben is mijn hoofd vol op de overlevingstand gegaan. Er zat geen rem op. Ik had mijzelf zo veel trucjes en maniertjes aangeleerd om maar niet te hoeven voelen.
Ik weet nog heel goed dat ik op de bank lag en tegen mijn moeder zei:” Als ik zo moet leven dan hoeft het van mij niet meer.”
Op dat moment was ik al meerdere keren bij verschillende huisartsen geweest met mijn hulpvraag. Helaas konden zei mij niet helpen. Mijn moeder stelde voor om Sandra een mailtje te sturen. Ze had haar ook gevonden via de website van Ivonne.
De titel van het mailtjes was iets van: SOS! IK HEB HULP NODIG! HELP. Binnen een paar uur had ik bericht terug van Sandra en kon diezelfde week nog langskomen om kennis te maken.
Sindsdien is mijn weg naar herstel met ups en downs gegaan. Sandra geeft mij handvaten om stukje bij beetje weer controle te krijgen over mijn leven. Sandra is er voor mij. Ik ga naar haar toe voor mijzelf. Ik weet niet waar ik zou staan zonder haar, maar ik weet wel dat ik met de hulp van Sandra nu een stuk beter, vrolijker, positiever, zekerder en sterker in het leven sta.

J. the survivor

Recensie 2

‘Het was prettig om serieus genomen te worden met mijn probleem. Eerst had ik hulp gezocht bij een psycholoog, maar daar kreeg ik niet het gevoel dat men begreep waar ik het nu zo moeilijk mee had. Ik miste het gevoel begrepen te worden. Verder had ik niet echt door dat ik zelf hulp nodig had. Ik dacht vooral te moeten leren hoe ik met mijn vrouw om moest gaan, waardoor ik mezelf voorbij liep. Mijn grootste probleem was dat ik niet mijn eigen gevoelens deelde, omdat ik bang was dat het mijn vrouw zou kwetsen. Door niet mijn gevoelens te delen kwetste ik juist mijn vrouw, omdat ze het idee kreeg dat het mij niets deed dat zij met allerlei psychische en fysieke klachten te maken had. Sandra heeft me erg geholpen door uitleg te geven wat een overlevende doormaakt en uit te leggen wat ik zou mogen verwachten. Belangrijk was dat ze me mijn verhaal liet doen en dan vroeg wat het met mij deed en hoe ik omging met de problemen van mijn vrouw. Deze vragen durfde ik mezelf niet te stellen of negeerde ik. Door mijn gevoelens te delen met mijn vrouw kwamen we juist weer dichter bij elkaar, omdat je als ‘partner van’ ook met de problemen van je vrouw hebt te dealen. En dat is niet raar of zwak.’

Alex, man en partner van een overlevende

Recensie 3

“De therapie betekende heel veel voor mij, Ik ben niet meer dat meisje dat ik was”

Mijn lichaam bevroren, verdoofd, niets meer willen voelen, verstikking, ik heb ‘levenslang’. Dat is het gevoel waar ik tientallen jaren mee rond liep, ik was aan het overleven.

Wat ik kan beschrijven zijn de dingen die mijn jeugd niet zo voorspoedig hebben doen verlopen als die van anderen. Zelf heb ik meerdere malen te maken gehad met seksueel misbruik, geestelijke en lichamelijke mishandeling, waardoor ik andere wegen heb bewandeld dan anderen. Met als kers op de taart  dat ik een ongeval kreeg waardoor ik arbeidsongeschikt werd. Het niet meer in de maatschappij horen was een enorme klap voor mij.

Nadat ik jarenlang met mijn problemen/geheimen heb rondgelopen, een eetstoornis ontwikkelde, kwam er toch een keerpunt. Omdat ik er nooit over kon praten en zelfs familie tot op heden nog niet van alles op de hoogte is, en schaamte een grote rol daarin speelde, was het onmogelijk voor mij om mijn geheimen te delen. Het was ook erg moeilijk om de juiste en passende hulpverlening te vinden. Ik heb destijds wel gesprekken gehad met het RIAGG en meerdere psychologen maar niemand kon mij echt helpen met mijn problemen en mij vertrouwen en veiligheid bieden die ik op dat moment zo hard nodig had. Op zo’n moment zie je het niet meer zitten en probeer je je problemen nog verder weg te stoppen en in mijn geval zelfs te verbergen omdat ik helaas ook met internet en sociale media te maken heb gehad, door verspreiding van foto’s en dergelijke. Alles  kwam ’openbaar’ waardoor heel je verleden je toekomst blijft achtervolgen. Ik noem het ook wel ‘levenslang’.

Omdat er toch een enorme schaamte en taboe op heerst, is een luisterend oor bieden juist zó hard nodig. Het is voor iedereen van belang dat je je begrepen voelt en dat de hulp die geboden wordt daarop gebaseerd is, en berust op veiligheid, vertrouwen en zonder enkele veroordeling en schaamte je verhaal te kunnen doen. Want in de tijd van sociale media, internet, mobieltjes etcetera zijn het toenemende toekomstige problemen die een onherstelbare schade kunnen aanrichten. Dat is ook de reden waarom ik mijn verhaal wilde doen.

Dankzij mijn gesprekken met Sandra waar ik mij veilig en op mijn gemak bij voelde, de ‘kunst’ van het luisteren verstaat, mij weer heeft leren voelen, iets wat ik altijd onderdrukt heb omdat ik het erg moeilijk vond om pijn en verdriet te voelen. Zij heeft het verschil kunnen uitleggen tussen beslissingen maken met je verstand of het luisteren naar je hart. Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen en mogen inzien dat ik op dat moment geen andere beslissing had kunnen nemen.  Dit zorgde ervoor dat mijn schaamte langzaam verdween en  ik dingen kon loslaten waardoor ik mijn verleden kon verwerken.

Door Sandra heb ik weer een positief doel in het leven waar ik erg naar uitkijk. En dat is het begeleiden van kinderen, jongvolwassene en volwassenen die aanraking zijn gekomen met seksueel misbruik, internet, pesten en narcisten.

Ik hoop in de toekomst net zoals Sandra een kundige duidelijke en liefdevolle therapeut hulpverlener/ervaringsdeskundige te worden. Ik hoop dat degene die dit lezen en hier ook mee te maken hebben gehad en zichzelf hierin herkennen de stap durven te zetten om de ‘juiste’ hulpverlening aan te gaan want die is er echt. En ook ‘jij’ kan geholpen worden.

Ook zou ik het laatste graag nog aan de orde willen brengen. Mijn verleden heeft me gevormd wie ik nu ben en met mij zijn er ontzettend veel anderen. Zorg ervoor dat mensen een toekomst hebben om naar uit kunnen kijken, beoordeel ze niet op hun verleden, op de keuzes die ze toen moesten maken. Geef ze een kans op de arbeidsmarkt want in mijn situatie zal het erg moeilijk worden om een loopbaan te vinden omdat ze niet van mijn achtergrond af weten maar gelijk oordelen. Doe dit niet, maar sta open voor anderen.’

Hieronder een gedicht die ik heb geschreven tijdens mijn verwerkingsperiode:

“Breekbaar”

Ik voel me klein, geluk lijkt voor mij niet op het lijf geschreven te zijn.

Mijn verleden zoveel pijn, weet je hoe het voelt om misbruikt te zijn?
Niemand die het weet, niemand die het ziet, het is mijn verdriet.

Mijn lichaam bevroren, verdoofd, niets meer kunnen voelen.
Hoe zou ‘echte’ liefde moeten voelen?

Vervreemding van mijn eigen lichaam.
Ik liet toe wat ik niet wou, allemaal voor jou.
Schaamte en tranen maar hoe kan ik dit gevoel nog langer verdragen?
Deze angstige momenten vergeet ik nooit, heb het gevoel dat mijn leven is vergooid

Anoniem