Rineke van der Baan

Ervarings- en lichaamsgerichte dramatherapie

Wie ik ben en wat ik doe

Ik ben Rineke van der Baan en ik houd van pure ontmoetingen van mens tot mens. Na een zoektocht van jaren naar verschillende therapieën, methodes en therapeuten, heb ik zelf de kracht van dramatherapie en de methode Developmental Transformations (DVT) in mijn eigen proces van herstel ervaren. Dankbaar voor wat het mij heeft gegeven en hoe ik dit nu als therapeut aan anderen door mag geven. Vanuit mijn onderzoek over dramatherapie na seksueel misbruik (2014) ben ik mij hier verder in gaan specialiseren. Ik ben onder andere voor DVT-training naar Amerika geweest en volg daarnaast de Pessotherapie opleiding. Als dramatherapeut heb ik met zowel jeugd als volwassenen met complexe problematiek in verschillende instellingen gewerkt. Nu werk ik in mijn eigen praktijk Belief en Beleef, vanuit mijn hart met de nodige kennis en kunde.

Mensbeeld

Ik geloof dat wij als mensen zijn gemaakt en bedoelt voor liefde. We groeien op en worden gevormd door ervaringen in het leven. Waar liefde mist wordt geschaad en we zoeken naar manieren om met deze schadelijke ervaringen om te gaan. We gaan onszelf beschermen en er ontstaan patronen die ons later in ons leven niet meer helpen. Belief en Beleef een stap verder:

Be lief door met aandacht en zorg met jezelf om te gaan. Jouw opvattingen over jezelf, anderen en de wereld om je heen onderzoeken. Voor geloof in jezelf en perspectief voor jouw toekomst!

Beleef door te doen, voelen, ervaren, (in)zien en jezelf uit te dagen. Een plek waar ruimte is voor jouw gevoelens en beleving.  Be en leef, voor een meer bewust en vrijer leven!

Kom weer in contact met je ‘ware’ zelf in een verbinding van je hoofd, hart en lichaam. Vanuit die verbinding met jezelf en door je eigen kwetsbaarheid te omarmen, kan je in contact met anderen staan en kun je de ander werkelijk ontmoeten. Je voelt je weer deel van de wereld om je heen. Dat is een tegenovergestelde beweging van de diepgaande schade die seksueel misbruik teweegbrengt. Ontdek dat er meer is: laag voor laag, stap voor stap.

Methode

Als kern voor veranderingsprocessen zie ik: oprechte verbinding in persoonlijke hulpverlening dichtbij en ervaringsgericht en lichaamsgericht werken. Als dramatherapeut werk ik met ervaringsgerichte en lichaamsgerichte therapie. Je krijgt inzichten door wat je beleeft in de therapie. Naast gesprek staat zo het, in de ervaring, bezig zijn centraal. Het denken, voelen en handelen worden verbonden. Ik maak daarbij gebruik van verschillende werkwijzen vanuit Dramatherapie, Developmental Transformations, Pessotherapie en andere bijscholingen die ik heb gevolgd. Je kunt bij mij terecht voor individuele therapie, verschillende groepstherapieën en modules. Ik kijk daarin samen met jou wat het beste aansluit en wat mogelijk verder in je proces steunend kan zijn. Daarnaast heb ik verschillende samenwerkingsverbanden voor als andere expertise wenselijk is. Zo weet je zeker dat je goed terecht kunt, in welke fase van verwerking je ook bent.

Speciaal geschikt voor deze klachten

Voor wie levensvragen of psychische klachten heeft rondom:

 • Identiteit en zelfbeeld
 • Omgang met emoties
 • Angsten of onzekerheid
 • Agressie problemen
 • Lichaamsbeleving
 • Rouw en verlies
 • Trauma
 • Hechting
 • Zingeving
 • Seksueel misbruik
 • Spanningen en stress
 • Inzicht in gedragspatronen
 • Problemen in contact in relaties
 • Acceptatie- en verwerkingsprocessen

Wat kost het

De kosten voor een intake zijn 130 euro en individuele vervolgsessies zijn 90 euro. Groepstherapie en trainingen kosten 65 euro per sessie. Vanuit een aanvullende verzekering kan je een vergoeding ontvangen en je betaalt daarbij geen eigen risico. Daarnaast geef ik themagerichte workshops en kun je je per workshop inschrijven, kijk hiervoor op de facebook van Belief en Beleef en ontvang gratis de EZINE via de website.

Afhankelijk van je vraag is er ook een mogelijkheid in de 2e-lijn te werken waarbij je volledige vergoeding kan ontvangen vanuit de BGGZ of SGGZ. Daarbij werk ik samen met een psychiater, psychotherapeut of GZ-psycholoog en heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Let op: je betaalt dan wel het wettelijk verplichte eigen risico.

Zie voor meer informatie en andere mogelijkheden voor vergoedingen de website: www.beliefenbeleef.nl of neem contact met mij op.

Hoe lang duurt het

Helen van seksueel misbruik is een weg met veel verschillende lagen en facetten. In therapie gaan we een proces aan en neem ik de tijd om met jou mee te wandelen voor herstel op diepgaand niveau. We kijken samen naar waar je nu staat, wat je wilt, welke therapieën je mogelijk eerder hebt gehad en bespreken van daaruit welke insteek en frequentie passend is.

Contactgegevens

Ik werk zowel in Utrecht als Amsterdam op een centrale locatie, waardoor ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Utrecht: ‘Ruimte voor Aandacht’, Singelsteeg 2
Amsterdam: ‘Voorheen de eau de cologne fabriek 4711’, Frans Halsstraat 7

Belief en Beleef
Een stap verder als persoon en professional
Dramatherapie, coaching en training

www.beliefenbeleef.nl
info@beliefenbeleef.nl
0631790288

Tags: Lichaamsgerichte therapeut, dramatherapie, coaching, ervaringsdeskundig, developmental transformations (DTV), ervaringsgerichte therapie