Petra Mensink

Somatic Experiencing Traumatherapie

Mijn naam is Petra Mensink (1968).

Vanaf 2011 heb ik een eigen praktijk voor lichaamsgerichte traumatherapie in Deventer. Ik werk volgens de methode van Peter Levine, Somatic Experiencing. Ook werk ik met Brainspotting. Van oorsprong ben ik fysiotherapeut (HBO 1991).

Somatic Experiencing helpt de veerkracht van het zenuwstelsel te herstellen. Volgens de Somatic Experiencing is trauma op zich geen ziekte of (psychische) stoornis, maar het antwoord van het lichaam op alles wat teveel of te groot was om adequaat te verwerken.

Klachten waarvoor deze methode o.a. geschikt is

Overlevingsenergie zit opgesloten in je lichaam, je voelt je soms letterlijk alsof je in een harnas zit. Hoge activering blijft voortbestaan in je zenuwstelsel, je lichaam reageert steeds alsof er gevaar is. Dit kan symptomen veroorzaken, zoals

 • dissociatie
 • hyperalertheid
 • overactief zijn
 • angst, paniek
 • depressie
 • niets voelen
 • vermoeidheid
 • krachtsverlies
 • gevoelens van onmacht
 • chronische pijn
 • problemen van het immuunsysteem en de endocriene klieren
 • slapeloosheid
 • overgevoeligheid

Vanuit een al overweldigd zenuwstelsel door bijvoorbeeld seksueel misbruik, kunnen ook andere, ‘kleinere’ gebeurtenissen zoals een val van de fiets, tandartsbehandeling, medisch onderzoek en ingrepen, verlies, verhuizing en dergelijke meer impact hebben: het lichaam heeft letterlijk geen vermogen dit te dragen of te verwerken.
Somatic Experiencing richt zich op de eerste plaats op de effecten van trauma in het lichaam. Omdat we in de Somatic Experiencing direct werken met de lichamelijke sensaties, hoeft het trauma niet ‘bekend’ te zijn en het verhaal niet opnieuw verteld of herbeleefd te worden.

Visie

Ons lichaam heeft alles al in zich wat we nodig hebben om heel te worden. Ik weet hoe het voelt om te dissociëren, te bevriezen (freeze), ik heb ook de vecht- en vluchtreacties aan den lijve ondervonden, weet hoe enorm beangstigend het kan zijn als die energie vrij komt, als ‘de tijger ontwaakt’ en je je eigen kracht gaat voelen. Ik heb ook mogen ervaren hoe het is als er weer vertrouwen en stevigheid komt in je lichaam, als je kunt herkennen wat er gebeurt en je mogelijkheden krijgt jezelf te reguleren.

Mensbeeld

Ik geloof en zie dat ieder mens ergens, soms diep verborgen, iets heeft van ‘weten’ hoe het kán, hoe het is om in verbinding met zichzelf en anderen te leven. Dit noem ik levenskracht, zoals een zaadje diep in de grond instinctief weet hoe het toe kan groeien naar het licht. Dat die levenskracht verborgen was is niet voor niets, je hebt gedaan wat het beste was binnen de omstandigheden, je moest overleven. Vragen om je overlevingsmechanismen zomaar ‘los te laten’ is niet respectvol en gaat voorbij aan het feit dat het noodzakelijk was. Toelaten dat het NU anders is gaat stukje bij beetje, het moet behapbaar zijn voor jou, voor je lichaam. Jij komt in beweging en je lichaam ook (en andersom) en dat is een heel avontuur.

Methode

Door Somatic Experiencing kun je leren van je eigen organisme, je leert om met mildheid en bewondering te kijken naar welke manieren jij hebt gevonden om het leven te leven. Soms merk je dat die teveel energie kosten of je beperken jezelf te zijn. Somatic Experiencing helpt om met aandacht te zijn bij wat er beweegt in je, bij wat gevoeld, gezegd, afgemaakt wil worden.Je vergroot je veerkracht en natuurlijke vermogen om te dragen wat er is, door heen en weer te bewegen tussen dat wat plezierig is en dat wat moeilijk is. Voor mij is Somatic Experiencing de kracht ontdekken om je (veer)krachtig te voelen. Met aandacht, openheid, zonder oordelen en met humor wil ik graag aanwezig zijn bij wie jij bent. Je doet het zelf, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Hoe lang duurt het?

Een sessie duurt 75 minuten, het aantal sessies varieert van een paar sessies tot een paar jaar, per sessie spreken we af .

Kosten

Sessies kunnen afhankelijk van je ziektekostenverzekeraar én je aanvullend pakket (deels) worden vergoed.
Tarief: 90 euro (per sessie van 75 minuten)

Bijzonderheden

Ik ben lid van de SBLP (Stichting Beroepsorganisatie voor Lichaamsgeoriënteerde (Psycho)Therapie) en geregistreerd bij de koepelorganisatie RBCZ. Ik werk binnen de SBLP geldende regels.

Ik geef individuele sessies aan volwassenen en jongeren.

ContactgegevensBeuk, logo petra mensink, traumatherapie Somatic Experiencing

Meer informatie: petramensink.nl
Praktijk voor Traumatherapie
Adres: H.G. Gooszenstraat 1, 7415 CL Deventer
Telefoon: 06 – 23385612
E-mail: contact@petramensink.nl
Facebook: praktijk-Petra Mensink
Twitter: @MensinkPetra

 

Tags: Traumatherapie, lichaamsgerichte traumatherapeut, Somatic Experiencing (SE).

Een gedicht van een klant:

“Dit is een mooi moment van het jaar
om even stil te staan bij elkaar.
Al bijna een jaar voorbij
met jou als therapeut aan mijn zij…
Jouw aanbod om mij te willen helpen met mijn verborgen pijn en verdriet
dat me al jaren gevangen houdt en jij… die dat ziet!
Dat jij het een kans wilde geven
om mij te leren omgaan met dit “trauma” in mijn leven.
Na wikken en wegen besloot ik er voor te gaan
en ben blij dat ik dat heb gedaan.
Het was een jaar van hard werken aan mijn lijf en geest,
vele emoties zijn dan ook aanwezig geweest:
van gebibber, getril, van koud naar warm,
een traan, een ril, jouw hand om mijn arm.
Ik waardeer jou enorm als therapeut aan mijn zij,
weet dat jouw hulp veel betekent voor mij.
Wil je nu dan ook op deze manier bedanken,
voor een jaar,
jouw inzet,
jouw tijd,
jouw steun,
jouw geduld
en vooral jouw begrip.
Met dit boeket een gebaar,
mijn waardering voor jouw hulp van het afgelopen jaar.
H”