Op herhaling: 2e lancering boek Anneke van Duin

Blijkbaar moet alles met dit boek twee keer

Handreikingen aan professionals over handelen en diagnostisch onderzoek bij vermoedens van seksueel misbruik bij kinderenVorige week had ik een mooi artikel geschreven over de 2e boeklancering van Anneke van Duin’s boek: ‘De wetende getuige’. Mijn facebook vrienden weten inmiddels dat ergens afgelopen weeek ineens deze website alleen nog maar een wit scherm gaf. Geen nood: Jan Runhardt heeft de boel keurig hersteld, maar wat ik aan teksten had geschreven in de twee dagen daarvoor was en bleef weg. Tijd voor een tweede poging.

2e Boeklancering ‘De wetende getuige’ van Anneke van Duin

De eerste boeklancering, in november in Groningen, lukte het mij niet om er bij te zijn. De combinatie van reistijd en drukke werkzaamheden belette dat. In ontving wél het boek voor een recensie (die staat hier). Ik was zeer verheugd dat er een herkansing kwam voor de lancering. Altijd een vreugdevolle gebeurtenis, het vieren van de geboorte van een nieuw boek.

Bijzondere locatie

De bijeenkomst vond plaats in de Academie voor Psychotherapie in Amsterdam. Wat ik me niet van te voren had gerealiseerd, is dat dit de thuisbasis is van de opleiding Integratieve Kindertherapie waarvan Charlotte Visch de nestor is. Charlotte was één van de eersten die we hebben benaderd voor het Symposium ‘Wat helpt kinderen seksueel misbruik verwerken?’ Helaas: ze wilde wel maar ze kon niet, want ze heeft die dag een open dag.

De boeklancering zelf

Ik kom binnen in een klein zaaltje met betrokken professionals. Veel kindertherapeuten die in het verleden les hebben gehad van Anneke van Duin, enkele ‘nieuwe’ studenten, die dat genoegen niet gesmaakt hebben en andere belangstellenden. Ook de uitgever, Jitske Kingma van Elikser is aanwezig met een tafel vol boeken: zij is de laatste jaren steeds meer boeken over seksueel misbruik gaan uitgeven. Zie ook het boekenwinkeltje op deze site, daar staan er een aantal te koop, waaronder natuurlijk het nieuwe boek van Anneke van Duin, ‘De wetende getuige’.

Lezing Anneke van Duin

Na een korte inleiding door Jan Rademaker en daarna nog een emotioneel betoog van Charlotte Visch, kwam Anneke van Duin aan het woord. In korte, heldere zinnen verhaalt zij over de ontstaansgeschiedenis van het boek. Over hoe zij in de praktijk, met kinderen waarbij een vermoeden van seksueel misbruik bestond, in gesprek ging. Hoe haar boosheid over het onrecht haar vuur om dit werk te doen aanwakkerde en over hoe haar eigen pijn door het schrijven van dit boek geheeld is. Een nalatenschap waar de volgende generatie hulpverleners hun voordeel mee kunnen doen.

Workshop met stellingen

In kleine groepjes krijgen we een stelling uit het boek voorgeschoteld en daarover gaan we met elkaar in gesprek. De stellingen dagen je uit om na te denken over hoe jouw persoon een rol speelt in je werk als professional. ‘Hoe voel jij je als je moet vertellen over je laatste seksuele ervaring?’ en ‘Wat zijn jouw ‘smoezen’ als het er om gaat of je seksueel misbruik wel of niet bespreekbaar maakt?’ Met voorbeelden uit het boek worden de tongen snel losgemaakt en er ontstaat een levendig gesprek over onszelf en onze reacties op het thema.

Ook therapeuten vechten, vluchten en bevriezen

Een gesprek dat het verdient om gevoerd te worden. Want ook therapeuten hebben de traumareacties van vechten, vluchten of bevriezen als het gaat om seksueel misbruik. Dat te onderkennen bij onszelf, is het bewustzijn dat we nodig hebben om ons eroverheen te zetten. Om ondanks dat het moeite kost, toch de moeite te nemen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Voor de kinderen, zodat zij zich niet langer zo vreselijk eenzaam hoeven te voelen.

Dit boek kopen? Dat kan hier!

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.