Mijke van Gorp

(Psycho)dramatherapie

Mijjke van GorpMijn naam is Mijke van Gorp, werkzaam als (psycho)dramatherapeut in mijn eigen praktijk in Amsterdam. Ik woon nu al een aantal jaar hier samen met mijn vriend. Tijdens verschillende specialistische opleidingen ben ik ook mijn eigen thema’s tegengekomen en ben ik hiermee aan de slag gegaan. Ik heb ervaren hoe helend psychodrama kan werken en door mezelf een liefdevolle spiegel voor te houden, kwam ik steeds meer in contact met mijn kern en waar het voor mij over gaat in het leven. Vanuit deze ontwikkeling wilde ik werken vanuit mijn eigen visie en passie, en zo ben ik mijn eigen praktijk gestart. Naast werken geniet ik ook erg van toneel, reizen, lezen en fotografie.

Doordat seksueel misbruik in mijn familie lijn zit, ben ik onbewust me gaan interesseren voor dit thema. Het verbaasde me, tijdens mijn opleiding, dat er zo weinig aandacht is voor seksueel misbruik. Vanuit die verbazing ben ik me in het onderwerp gaan verdiepen. Door er in te duiken, kwam ik er achter hoe complex het probleem is en ben ik de uitdaging aangegaan om juist hiervan mijn specialisme te maken. Naast mijn praktijk geef ik les op de hogescholen Utrecht en Nijmegen, in de minor Huiselijk geweld over hulpverlening na seksueel misbruik.

In mijn praktijk is iedereen welkom die een relatie heeft met seksueel misbruik, of je nu een slachtoffer, een dader of bijv. een ouder bent van een kind die te maken heeft gehad met misbruik. Seksueel misbruik raakt iedereen en ook de omgeving draagt er de gevolgen van. Ik bied individuele therapie, voor zowel mannen als vrouwen, en ook gezinsbegeleiding, als iemand uit het gezin seksueel misbruikt is.

Mensbeeld

Ik geloof dat wij allemaal worden geboren met een speels, authentiek karakter. O.a. door opvoeding, cultuur, trauma’s en belangrijke gebeurtenissen, raken we hier echter steeds meer van verwijderd. We ontwikkelen denkpatronen en overtuigingen die onszelf soms in de weg kunnen zitten, die ervoor zorgen dat we steeds in de herhaling vallen. Mijn praktijk is er voor mensen die op zoek willen naar hun authentieke kern. Ik geloof dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft op welke manier hij/zij hier komt, ik werk zelf graag met opstellingen in groepen. Seksueel misbruik haalt je uit de groep en de dader zorgt voor isolatie om het misbruik geheim te houden. Tijdens mijn begeleiding mag je weer gaan ervaren wat geborgenheid en vertrouwen in een groep is en wat herkenning, erkenning en zuivere steun kan betekenen voor je. Dit doe ik allemaal door middel van mildheid, eerlijkheid, inzicht, afstemming, begrenzing en het geven van eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen.

Methode

Seksueel misbruik zorgt dat je splitst, dat je delen in jezelf kwijtraakt. Je hebt het gevoel dat je jezelf verloren bent. Alle klachten die mensen ervaren, vertellen een verhaal over hun trauma. Ik ga samen met jou op zoek naar de verhalen achter jouw klachten, zodat we ze aan kunnen pakken bij de oorzaak. Waar de schade is ontstaan, ligt ook de mogelijkheid tot genezing. Ik ga samen met jou op zoek naar die kern. Je leert de macht weer terug te pakken, de stilte van het misbruik doorbreken. Zo zul je jezelf langzaam terugvinden en word je weer wie jij werkelijk bent.

‘Kennis is macht’

Educatie over seksueel misbruik en de gevolgen hiervan is ook een belangrijk onderdeel van mijn behandeling. Je krijgt zo meer inzicht in jouw klachten. Je kunt bepaalde gevoelens, gedachtes en herhalingen beter begrijpen, zodat je met mildheid naar jezelf kunt kijken. Zo kun je leren omgaan met jouw slachtoffer en/of daderschap. Je vindt jouw woorden terug en legt de schuld, de schaamte en de verantwoordelijkheid terug bij de dader. Als je dat wilt, werken we ook samen aan een daderconfrontatie.

Speciaal geschikt voor deze klachten

 • herhalingspatronen die gekoppeld zijn aan het misbruik, bijv. een gewelddadige relatie, autoriteitsproblemen en driehoeksverhoudingen
 • problemen met intimiteit of seksualiteit
 • twijfels over je geaardheid
 • dissociatie
 • snel boos of agressief worden
 • moeite met het voelen en aangeven van grenzen
 • verslavingen, bijvoorbeeld: alcohol, eten, werken, poetsen, relatie, liefde, seks
 • onveiligheid, wantrouwen en angst
 • een negatief zelf- en/of lichaamsbeeld
 • gevoelens van schuld, schaamte, verlegenheid, eenzaamheid, minderwaardigheid, angst, extreme boosheid, weerloosheid, depressie en/of isolement
 • ongemakkelijk in contact met kinderen en/of je bent bang dat je kinderen op een ongepaste manier aan zult raken
 • lichamelijke (psychosomatische) klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, bekkeninstabiliteit

Seksueel misbruik maakt veel schade. Staat jouw klacht hier niet bij? Neem dan een kijkje op mijn website of neem contact met me op.

Wat kost het

Individuele therapie kost 75 euro per 75 minuten. Wanneer je geïnteresseerd bent, volgt er eerst een gratis intake gesprek. In de intake kijken we samen of we een klik hebben en of mijn begeleiding bij je past.

Hoe lang duurt het

De duur van een behandeltraject varieert per persoon. Sommige mensen die bij mij in therapie komen, hebben al veel behandeling gekregen voor hun seksueel trauma, anderen zijn er pas net achter dat ze misbruikt zijn. Dit maakt een groot verschil in de duur van een behandeling.

Mijn ervaring is dat het behandelen van een seksueel trauma over het algemeen wat langer duurt (in vergelijking met een andere hulpvraag), omdat de schade en de impact groot is.

Bijzonderheden

Een aantal keer per jaar bied ik een 6-daagse training aan speciaal voor vrouwen, in samenwerking met twee vrouwelijke collega’s. Deze groepstherapie wordt gegeven in Urk en in Berkel-Enschot.

Deze 6-daagse training kost 630 euro in totaal. Dit is voor 6 hele dagen (van 09.30 tot 16.00) en een partneravond.

Contactgegevens

Mijke van Gorp
telefoon: 06-33626202
email: info@mijkevangorp.nl
website: www.mijkevangorp.nl

Wethouder Frankeweg 9-1
1098KV Amsterdam

 

Tags: Psychodrama therapeut, Dramatherapie, groepen, vrouwen, mannen, slachtoffers en daders, daderconfrontatie.