#metoo gaat niet meer weg

Vandaag ben ik in een vreemde bui. Ik lees, elke dag weer, de berichten over seksueel misbruik in de media. Elke dag een lange rij berichten, waar ik me soms druk over maak. Maar vandaag wil graag breder kijken. Wat zegt vandaag over de trend, over waar we met zijn allen naar toe gaan. En hoe kan ik daaraan bijdragen?

De maatschappij herzien

Er vindt een kanteling plaats. Helden die eerst onaantastbaar leken, ruimen het veld met gebogen hoofd. Zij die zich hebben schuldig gemaakt aan seksueel (kinder)misbruik, verkrachtingen en grensoverschrijdingen worden beschuldigd. Rechtszaken, uitspraken, overal op de wereld draaien de rechtbanken overuren.

Geen held is onaantastbaar

Of het gaat om hele oude zaken (Roman Polanski, Woody Allen) of recenter aan het licht gekomen gevallen (Harvey Weinstein, Bill Cosby), georganiseerd (kinder)misbruik (de Katholieke kerk, Jeffrey Epstein) of individuele gevallen (R. Kelly, Michael Jackson), geen held is te groot om te vallen. En dat is maar goed ook …

De tijd van wegkijken is voorgoed voorbij

Tot in de hoogste regionen (Prins Andrew) bestaat er een cultuur van het gedogen van seksueel kindermisbruik. Wegkijken en ontwijken, het niet (willen) weten en er geen actieve herinnering aan hebben, dat de manier is waarop zowel de elite als de bredere maatschappij in het verleden omging met seksueel misbruik. Maar het is tijd voor een ander antwoord.

De tijd van ontkenning is voorbij

De actie #metoo is de eerste golf van een nieuwe tijd. Een tijd waarin rekenschap afgelegd dient te worden voor het in de steek laten van onze kinderen. Kinderen, die in onze maatschappij onderaan de ladder staan, laten van zich horen (Greta Thunberg). En eindelijk pikt de media iets van een signaal op …

De aandacht verslapt niet meer

De aandacht voor seksueel misbruik, die er in het verleden wel eens was (Jolanda uit Epe, Dutroux, Het Narretje), ging meestal over individuele slachtoffers of daders, en verslapte meestal na verloop van tijd. Dat is nu niet aan de hand. Hoezeer de machtige jongens van weleer ook probeerden om deze golf te onderdrukken (Hervonden herinneringen bestaan niet, geen aangifte = geen verkrachting), de verontwaardiging zet door. En de berichtgeving blijft aanhouden.

De berichtgeving van één dag

 • Tantra-masseur gaat de cel in voor seksueel misbruik cliënten
 • 55 miljoen kinderen in Europa slachtoffer van seksueel, psychologisch of fysiek geweld
 • 16 kinderen in tehuis in Mallorca slachtoffer van seksueel misbruik
 • Epstein misbruikte jonge vrouwen tot 2018 (lees: kinderen)
 • Franse regisseur verhoord na beschuldigingen actrice Adèle Haenel
 • 133 meldingen van tienerpooierschap in eerste jaar van meldpunt, fenomeen in werkelijkheid nog groter
 • McGregor zwijgt over seksueel misbruik tijdens persconferentie
 • Man misbruikte meisje van haar tweede tot haar vijftiende: zes jaar cel geëist
 • Vriendin verlaat R. Kelly
 • Betrek kind meer bij hulpverlening seksueel misbruik
 • Man (21) voor rechter voor seksueel uitbuiten 12-jarig meisje en afpersen minderjarige

Dit zijn berichten, in de traditionele en de sociale media, van één dag over seksueel misbruik. En dan heb ik nog gefilterd en dubbelingen weggelaten. Ik krijg elke dag een vergelijkbare hoeveelheid berichten in mijn mailbox via Google Alerts.

Het gaat niet meer weg

Wij laten ons niet langer het zwijgen opleggen. De onderste steen komt boven. Alles moet open. Niemand die seksueel misbruik pleegt, mag zich meer veilig en onzichtbaar wanen. Misbruik verjaart niet meer. Als jij over de schreef gaat, hangt een rechtszaak je boven het hoofd. Zelfs als je de 70 gepasseerd bent, zoals dit bericht van gisteren laat zien:

 • Kindermisbruik: De priester (74) liefkoosde alleen maar …

 

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.