Mark de Jonge

Psychodrama

FOTO-ONTWERP RUIM-PD-MARK-PORTRETIk ben 58 jaar, getrouwd en samen met mijn vrouw heb ik drie volwassen zonen. Sinds 25 jaar sta ik minstens één maal per week op de judomat en elk weekeind geniet ik op mijn wielrennersfiets van de fantastische omgeving van Nijmegen. Met mijn gezin ga ik al 20 jaar naar de westkust van Ierland waar ik een dierbare vriendenkring heb opgebouwd. Verder ben ik een liefhebber van filosofie, taal en schrijven.

Sinds de afronding van mijn opleiding tot lichaamsgericht therapeut in 1984 en na het behalen van mijn diploma als Gestalttherapeut in 1988, heb ik veel cliënten begeleid die sexueel misbruik hebben ervaren. Ik ben me in mijn praktijk gaan realiseren dat hulpverlening aan deze cliënten – speciaal wanneer het misbruik plaats vond in het gezin van herkomst – een bijzonder delicaat en complex proces is.

Ik vind het belangrijk om ook actief te zijn als begeleider en opleider buiten mijn eigen praktijk en school. Ik heb dan ook als opleider en coach sinds 1995 verbinding weten te leggen naar werken binnen organisaties en instellingen. Het boeit me hoe we als mens kunnen samenleven in verbondenheid en co-creatie. Ik voel me sterk betrokken bij de kwetsbaren in de maatschappij. Centraal staat hierbij voor mij de vraag hoe kan ieder mens tot zijn of haar recht komen in samenleving met anderen.

Mensbeeld

Geduld, vertrouwen en moed van jou als klant en van mij als therapeut zijn volgens mij fundamenteel in het genezingsproces. Als mens ben je uniek en is het  belangrijk dat de begeleiding goed op jou is afgestemd. Waarbij er voldoende tijd en ruimte is voor jouw verhaal en dat jij richting kan geven aan het proces. Tegelijkertijd kan er sprake zijn van een gestructureerde opbouw van de therapie.

Methode

De methode die ik gebruik heb ik zelf ontwikkeld en deze heet: ‘De H.E.L.D in de kamer van de geest’. Deze methode is gebaseerd op ons vermogen om verschillende negatieve en positieve ruimten in onze geest te creëren.  Ik heb hierover een artikel geschreven wat te vinden is op de website.
De vorm van de therapie zie ik daarbij als een co-creatie; dat wil zeggen dat deze in overleg en door samenwerking tussen jou als klant en mij als therapeut ontstaat en zich verder kan ontwikkelen.

Klachten waarvoor deze methode onder andere geschikt is

  • Dissociatieve stoornissen
  • Gebrek aan regie over je eigen leven
  • Complexe PTSS
  • Burn-out
  • Identiteitsproblemen

Bijzonderheden

Psychodrama is de methode die sinds vijfentwintig jaar mijn hart heeft gestolen. Tijdens psychodrama worden mensen verhalenvertellers, auteurs, regisseurs en acteurs in hun leven en werk. Ze ontwikkelen een meer veelzijdige en dynamische identiteit. Ze denken meer met gevoel, worden daardoor spontaner, creatiever en effectiever in hun antwoorden op vragen en dilemma’s van zichzelf en hun omgeving. In het bijzonder ook bij verwerking van trauma’s en als vorm van ondersteuning bij chronische ziekten. Ze komen op het spoor van hun eigen positieve kracht in verbondenheid met belangrijke anderen. Ik heb hierover een boek geschreven; ‘De Psychodramaturg. H.E.L. D. in denken met gevoel’, hier te bestellen.

Hoe lang duurt het

Wat mij steeds opnieuw erg geraakt heeft, is dat de ervaring van misbruik – soms jarenlang – als kind al erg genoeg is. Maar dat tijdens de therapie ook nog eens veel opnieuw moet worden herbeleefd waarbij dat grote invloed heeft op het dagelijks leven. Relaties, werk en soms zelfs de gezondheid komen vaak onder grote druk te staan. Ik ben daarom blij dat ik de afgelopen vijf jaar een methode heb kunnen ontwikkelen waardoor de therapie korter van duur kan zijn en de kwaliteit van leven beter.

Wat kost het

De therapie kan beginnen na een vrijblijvend informatief en/of intake gesprek. Hierbij kunnen ook kosten, frequentie en lengte van de gesprekken en de duur van de therapie besproken worden. De kosten zijn € 90 per gesprek. Overleg hierover is mogelijk.

Contactgegevens

markdejonge@kpnmail.nl
www.praktijkmarkdejonge.nl

 

Tags: Gestaltherapeut, Psychodrama therapeut, Held in de kamers van de geest, kortdurend