Marjo Vliegen

Lichaamsgerichte psychotherapie

Mijn naam is Marjo Vliegen (1955). Ik heb sinds 1995 een eigen praktijk in lichaamsgerichte psychotherapie: InnerMotion lichaamswerk en relatiecoaching. Van oorsprong ben ik Emotioneel Lichaamstherapeut. Twee jaar geleden ben ik vanuit Amersfoort verhuisd naar ’s-Heerenberg in het mooie Montferland. Ik geef individuele therapie en groepsgewijze training in lichaamswerk. Samen met mijn partner verzorg ik lichaamsgerichte groepsactiviteiten en relatiecoaching. Sinds 9 jaar ben ik docent lichaamsgerichte therapie op de Academie voor Psychodynamica in Scherpenzeel.

Individuele lichaamsgerichte psychotherapie

In het werken met individuele cliënten is mijn benadering steeds lichaamsgericht. De taal en de signalen van het lichaam geven veel informatie. Ik werk aan het beschikbaar maken van het lichaam om te gaan voelen. Steeds breng ik mensen terug naar wat er op dit moment in het lichaam te voelen is.

Het lichaam liegt niet

Wat je voelt is waar, is mijn overtuiging. Ik leer cliënten om aanwezig te zijn en blijven in het lichaam. Mijn specialiteit heeft zich gevormd door het zien van de blokkades en verkrampingen van mensen. Deze zijn ontstaan door het niet meer mogen uiten van gevoelens. Ik leer mensen hun emoties te hanteren. Ik leer hen om te huilen als ze verdrietig zijn, om boos te doen als ze boos zijn, om blijheid te uiten als ze blij zijn en om bang toe te laten als ze bang zijn. Ik maak mensen steeds alert op wat het lichaam laat zien. Soms zijn de woorden niet afgestemd op de reactie van het lichaam. Ik vind het belangrijk om vanuit mildheid mensen hiervan bewust te maken. Alleen vanuit mildheid kunnen we in onze persoonlijkheid groeien.

Mensbeeld

Voor mij zijn we allemaal mensen met krassen op de ziel. We hebben allemaal onze beschadigingen opgelopen. Als we volwassen zijn is het belangrijk dat we op zoek gaan naar ons ware, oorspronkelijke zelf. Ik zie mensen steeds in hun totaliteit. Alle aspecten van ons ZIJN bepalen ons gedrag, denken en voelen: mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel. Onverwerkte gebeurtenissen, trauma’s, misbruik, geweld, liefdeloosheid enzovoort blokkeren de levensenergie. We maken een tweede natuur: onze overlevingsstrategie. Dat is niet wie we zijn. Ik geloof erin dat we contact kunnen maken met onze heelheid. Ooit waren we heel. Het is helend om ons dat te herinneren en geeft veel informatie. Ik geloof in de kracht van liefde. Alleen liefde heelt.

Methoden

Lichaamsgericht werk gebruikt methodieken uit de Bio-energetica, ademtherapie en Reichiaans lichaamswerk. Vanuit kennis van de karakteranalyse werk ik met de overlevingsstrategieën. Daarnaast werk ik steeds vanuit wat er nu is. Bewustwording van wat je nu voelt. Zacht lichaamswerk via aanraking en kijken helpen mensen om aanwezig te blijven. Via het zelfonderzoek kunnen mensen ontdekken wat er in hen leeft. En welke informatie al aanwezig is in hen.

Lichaamswerk is zeer geschikt voor mensen die seksueel misbruikt zijn

Ik heb ervaren in het werken met cliënten die seksueel misbruik hebben meegemaakt, dat het erg belangrijk is om stap voor stap te leren voelen. Om gevoelens weer toe te laten. Via gevoelens en het toelaten van de bijbehorende emotie kunnen we situaties in ons leven verwerken. Via de emotie kunnen we ons leven verwerken. Na verwerking kan heling op gang komen. Seksueel misbruikte mensen moeten leren en ervaren dat gevoelens niet goed of fout zijn. Gevoelens zijn. Deze mensen zijn vaak erg in verwarring over wat ze nu voelen. Naast de verwarring zit er een slot op voelen. Ze zijn vaak bang, heel bang om te gaan voelen. Gevoelens, gebeurtenissen die niet meer gevoeld mogen of kunnen worden zetten zich vast in het lichaam. Lichaamsgericht werken vraagt dat cliënten veiligheid ervaren. Alleen in veiligheid durft de cliënt zich kwetsbaar op te stellen. Het werken met gevoelens en emoties vraagt een hoge mate aan veiligheid en vertrouwen. Ik heb ruime ervaring in het contact maken en veilig maken van de relatie met mijn cliënten.

Wat kost het?

Individuele sessies kosten 80 euro per uur Voor groepsactiviteiten kijk op innermotion.nl

Hoe lang duurt het?

De sessie duur is één uur à anderhalf uur. Het aantal sessies is afhankelijk van de vraag. Na 5 sessies evalueren we hoe het gaat en kunnen we nieuwe afspraken maken. Ik ben bekend en vertrouwd met langdurige begeleiding.

Bijzonderheden

Naast lichaamsgerichte psychotherapie biedt InnerMotion ook relatiecoaching aan.

Contactgegevens

Marjo Vliegen Therapeut, trainer, docent en supervisor in lichaamsgerichte psychotherapie.

Praktijk InnerMotion Lichaamswerk en Relatiecoaching
Stokkumseweg 70
7041 BX ‘s-Heerenberg.innermotion logo Marjo Vliegen lichaamsgerichte psychotherapie

De praktijk Arnhem Zuid
Leidenweg 5
Arnhem

tel: 0314-785541 of 06-44164461
aangesloten bij de SLBP voorheen NVPIT en SRBAG/TBNG

 

Tags: Lichaamsgerichte psychotherapeut, relatiecoaching, relatietherapie, groepen, Reichiaans lichaamswerk, bio-energetica