Mama, ik moet je iets vertellen…

Ik ben Trudy

Ik ben negen. Wat mij is overkomen is niet zo heel erg hoor, niet zoals wat ik van sommige vriendinnen hoor. Mijn opa zit aan me, maar alleen met zijn vingers. En ik moet hem aftrekken. Ik ben ook bang voor hem. Ik voel me wel heel vies na afloop, dan was ik mijn handen wel 10 keer. Ik wil het niet tegen mama zeggen. Ik ben bang dat ze me niet zal geloven, want het is natuurlijk wel haar papa. Maar ik wil dat het stopt.

Ik stel me voor hoe ik het zou zeggen: ‘Mama, ik moet je iets vertellen over opa.’ Ze zal schrikken en gaan zitten en haar ogen worden groot… en dan? Ik weet het niet… zal ik het durven?

Weet jij hoe het verhaal verder gaat?

Hoe zou het verhaal verder gaan? Zou Trudy het durven vertellen? De kans is niet zo groot, de meeste kinderen zwijgen. En zij die de stilte durven doorbreken, worden vaak niet geloofd. Zeker niet als het om een familielid gaat.

Voor ouders:

(Hulpverleners lees vanaf ‘Voor hulpverleners’)

Hoe reageer jij als moeder of als vader? Geloof je wat je kind zegt? Hoe vang je jouw kind op? Wie vangt jou op? Waar kun je hulp vinden voor jouw kind? Wat kan je als ouder zelf doen? Wat kun je doen om je kind te helpen? Wat heb jij nodig om overeind te blijven?

Waar kun je dat leren?

Het symposium ‘Wat helpt kinderen seksueel misbruik verwerken?’ is voor alle ouders die te maken hebben met een kind dat seksueel misbruikt is, een steuntje in de rug. Een plek om je vragen te stellen. Om van professionele hulpverleners te leren hoe je jouw kind kunt ondersteunen. Om hulp te krijgen voor jezelf, omdat het voor jou als ouder beslist niet makkelijk is om met seksueel misbruik geconfronteerd te worden.

Wil je meer weten? Klik hier voor alle informatie over het symposium

 Voor hulpverleners

Trudy heeft het gedurfd. Zij komt met haar moeder naar jouw praktijk. Haar moeder vertelt geëmotioneerd het verhaal dat Trudy door haar opa seksueel misbruikt is. Trudy zit er wat emotieloos bij.

Hoe ga je hier als hulpverlener mee om?

Wat heb jij te bieden? Hoe kun je zowel Trudy als haar moeder ondersteunen? Wat kun je zelf en waarvoor heb je anderen nodig? Waar raakt het jou? Bij wie kan jij jouw verhaal kwijt? Hoe beslis je wat je als eerste gaat doen met Trudy?

Waar kun je dat leren?

Het symposium ‘Wat helpt kinderen seksueel misbruik verwerken?’ is voor alle hulpverleners die te maken hebben met kinderen die seksueel misbruikt zijn. Het is een plek om je vragen te stellen. Om van ervaren professionele hulpverleners te leren hoe je deze kinderen het beste kunt ondersteunen. Om met anderen te praten over wat seksueel misbruik met je doet, omdat het ook voor jou als hulpverlener beslist niet makkelijk is om met seksueel misbruik geconfronteerd te worden.

Wil je meer weten? Klik hier voor alle informatie over het symposium

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.