Magdaleen de Bruyckere komt workshop geven!

Een ontmoeting met Magdaleen de Bruyckere

Vandaag, 20 juni 2015, ontmoeten we, Agnes en ik, Magdaleen de Bruyckere in Breda. Een hele reis vanaf Arnhem en al nét zo’n lange reis vanaf onder Antwerpen, waar Magdaleen vandaan komt. Breda zit op dat traject ongeveer in het midden: voor ons allemaal 2 uur reizen. Een hele onderneming, maar in dit geval hebben we het er voor over. Magdaleen de Bruyckere is een geweldig inspirerend mens.

Wie is Magdaleen de Bruyckere?

Wij kwamen Magdaleen voor het eerst tegen op de website van de educatieve-academie, een gerenommeerd scholingsinstituut in Berghem, België. Zij geeft daar al sinds jaar en dag een jaartraining ‘Seksueel misbruik’. Een ervaren vakvrouw dus, die wel het één en ander in huis heeft als het gaat om seksueel misbruik. Maar hoe komen we met haar in contact? Al ons speurwerk leverde niks meer op dan een (oude) foto van haar. Dan maar een mail naar de Educatieve Academie.

Bellen met Magdaleen de Bruyckere

Magdaleen de Bruyckere heeft geen e-mail. Zij is 75 jaar en nog heel actief, geeft nog jaartrainingen en heeft nog steeds een bloeiende praktijk, maar e-mail, daar is ze niet zo in thuis. Via de academie krijgen we toestemming om haar thuis te bellen. Na nog wat onhandige pogingen (welk nummer moet er vóór als je naar België belt?) hebben we contact. Ik spreek kort met Magdaleen en zij is meteen enthousiast als ze hoort dat we een symposium over seksueel misbruik organiseren. Of ze een workshop of lezing zou willen geven? Jazeker! Maar dan wel het liefst een workshop, dat is interactiever.

We gaan elkaar ontmoeten!

We gaan liever niet over één nacht ijs en willen haar wel graag ontmoeten. Die wens blijkt ook wederzijds en we spreken af, vandaag 20 juni dus, in Breda om 14.00 uur. Aan de voorkant, hebben we telefonisch afgesproken. Maar als we in Breda arriveren blijkt de uitgang naar de voorkant van het station afgezet. Omlopen dan maar? Dat blijkt een flink eind om te zijn en we maken ons ongerust of Magdaleen er wel gaat zijn. Aan de voorkant is ze in elk geval niet, dus we lopen terug naar de achterkant van het station en daar word ik herkend door Magdaleen de Bruyckere, die van haar dochter een print van de website heeft gekregen met daarop mijn foto.

Herkenning en verwantschap

Al snel zijn we met ons drieën geanimeerd in gesprek. Over seksueel misbruik, wat helen precies is, hoe men het beste therapie kan aanpakken, wat de inhoud van de workshop moet worden… Het is super om iemand te ontmoeten die er dezelfde ideeën op na houdt, maar die bovendien jarenlange ervaring heeft in hetzelfde vak. Die mensen als Nelleke Nicolai, Carla Rus en Onno van der Hart persoonlijk kent. Die al jaren lesgeeft aan psychiaters, huisartsen, verpleegkundigen, psychologen en allerlei hulpverleners en therapeuten over seksueel misbruik.

Magdaleen de Bruyckere straalt!

Wanneer ze over haar werk vertelt straalt ze. Ik straal terug. Ik weet het zeker: Magdaleen de Bruyckere is precies de gepassioneerde professional die we graag op ons symposium een workshop zien geven. De organisatorische details werken we via de mail wel uit met haar dochter, die een soort ‘go-between’ is tussen haar en de digitale wereld. Overigens is haar dochter zelf ook bekwaam therapeut die zich gespecialiseerd heeft in omgaan met dissociatie. Iets voor volgend jaar?

Geef een reactie