Een leven opbouwen na seksueel misbruik

Meestal lukt het niet zonder therapie

als je je leven niet goed op orde krijg na seksueel misbruikVoor zeker de helft van de mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt geldt, dat ze zonder therapie niet verder komen. Soms lijkt het goed te gaan en komt er op latere leeftijd van alles boven, door een schijnbaar klein incident. Soms gaat het van meet af aan mis en lukt het niet om een prettig leven op te bouwen. Seksueel misbruik doet heel veel met een kind en dat werkt vaak nog tot ver in de volwassenheid door. Het is dus beslist geen schande om daar hulp bij te zoeken.

Welke therapie past bij jou?

Er zijn heel veel soorten therapie en elk heeft zijn eigen voor en nadelen. Het is best lastig om daar je eigen weg in te vinden. Want of een therapie nou bij veel of weinig mensen werkt, er is geen enkele therapie die bij 100 procent van de mensen werkt. Dat komt omdat elk mens uniek is en ook jouw persoonlijke voorkeur is van groot belang bij het kiezen van een therapievorm. Zo is de één meer gebaat bij een creatieve therapie, een ander gaat voor lichaamswerk en weer een derde wil vooral inzicht. Het maakt niet uit, als jij er maar op jouw manier je stappen bij kunt maken. En het mag je best een beetje uitdagen om uit jouw eigen comfortzone te stappen, want wat je al kunt hoef je niet te leren.

Begeleid lotgenotencontact als belangrijke aanvulling op therapie

Praten over seksueel misbruik is van groot belang. Het helpt om de schaamte te overwinnen. Schaamte is een van de meest beschadigende factoren in seksueel misbruik. Lotgenotencontact kan erkenning en herkenning opleveren van wat jou is aangedaan. Er met elkaar over praten is een probaat tegengif voor de schuld en schaamte. Ik zou zelfs zeggen dat lotgenotencontact een onmisbaar aspect is van het helen van seksueel misbruik. Liefst zie ik dat wel onder begeleiding van een ervaren coach of therapeut. Bijvoorbeeld op de ‘Samen helen’ manier.

Ben je klaar, na je therapie?

Een belangrijk stuk van waar je mee worstelen kan, als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, is dat je een stukje gemist hebt. Door het misbruik heb je bijvoorbeeld nooit goed geleerd om keuzes te maken. Je hebt in je pubertijd niet geëxperimenteerd met de liefde. Of je bent zo in de war geraakt, zodat je opleiding niet goed liep. Dan kan het zijn dat je na je therapie nog iets nodig hebt, waardoor je dingen kunt ‘inhalen’.

Verder gaan na de therapie

Als de therapie voorbij is, wie ben je dan? Hoe ben je dan? Je bent geen slachtoffer meer, maar soms heb je jarenlang alleen maar als slachtoffer geleefd. Je weet eigenlijk niet zo goed hoe je ook heel gewone dingen doet. Hoe maak je vrienden? Hoe ga je om met een baas? Hoe kom je aan een relatie (en wil je dat)? Hoe maak je in al dat soort dingen keuzes?

Keuzes maken leer je niet in therapie

Een therapeut kan met je meekijken, kan je zelfs suggesties geven, maar jij blijft altijd degene die een keuze moet maken. Maar dat kan heel moeilijk zijn als je dat niet geleerd hebt. Een kind leert dat met vallen en opstaan, maar wat als je nooit een keuze had. Wat als je vooral geen fouten mocht maken. Dan is de veiligste keuze om op de bank te blijven zitten en niks te doen. Dan ben je veilig. Maar een erg bevredigend leven wordt het dan niet.

Risico’s nemen en op je bek gaan

Veel mensen die misbruikt zijn gaan héél erg hun best doen. Zorgen dat anderen hen aardig vinden. Zorgen dat er niets op hen aan te merken is. Dat kan zich op verschillende manieren uiten: dwanghandelen bijvoorbeeld, of heel erg ‘pleasen’ of verregaand perfectionisme. Al die manieren staan een leuk, vervullend leven nogal in de weg. Hoe spannend ook: het is van vitaal belang dat je leert om risico’s te nemen. Dat je leert fouten maken. En dat je leert dat de wereld niet vergaat als je fouten maakt.

Ontdekken en experimenteren

Wanneer je het aandurft om dingen uit te proberen leer je jezelf kennen. Door te experimenteren met vrienden leer je wat je belangrijk vind in vriendschap. Door dingen te proberen met partners leer je wat je fijn en belangrijk vindt in een relatie. Door diverse baantjes (bijvoorbeeld via een uitzendbureau) te proberen kom je er achter wat voor jou leuke en belangrijke kanten van het werk zijn. Als je eenmaal de smaak van het experimenteren te pakken krijgt, wordt het leven één groot avontuur.

Geef een reactie