Introductiemiddag: Omgaan met seksueel misbruik

Omgaan met de langetermijneffecten van seksueel misbruik

Deze middag is bedoeld als bijscholing op het gebied van seksueel misbruik, voor professionals, maar is zeker ook geschikt voor omstanders. Werk jij met volwassen overlevers van seksueel misbruik en kom je de langetermijneffecten daarvan tegen in jouw beroepspraktijk? Heb jij in je privé leven te maken met iemand die seksueel misbruikt is?

Kennis over deze complexe problematiek helpt je om je mensen goed te begeleiden. Om passende hulp te kunnen bieden, heb je door ervaring gedragen kennis nodig, die je in staat stelt om je te verbinden met jouw cliënt en zijn of haar geschiedenis van seksueel misbruik.

De cliënt komt binnen met andere klachten

De cliënt komt meestal niet binnen met ‘Ik ben seksueel misbruikt’. Veelgehoorde klachten zijn somberheid, angsten, slaapproblemen, dissociatieve verschijnselen, herinneringen of herbelevingen, onmacht, zelfmoordgedachten, burnout, overspannenheid of uitputting. Het ter sprake brengen van seksueel misbruik wordt dan gezien als de taak van het slachtoffer, maar door schaamte en taboe is deze daar niet altijd toe in staat.

25% van seksueel misbruikte cliënten is ontevreden over hun behandeling

Recent wetenschappelijk onderzoek van Brederveld onder 206 cliënten met een verleden van seksueel misbruik die sinds 2007 een behandeling hebben ondergaan, laat zien wat de belangrijkste factor is voor de tevredenheid over de behandeling. Namelijk dat er gewerkt wordt aan de verwerking van het seksueel misbruik:

“Uit de correlaties met de tevredenheid over de behandeling blijkt dat een behandelaanpak gericht op verwerken van de misbruikervaringen belangrijk is. “

 

Wat komt er aan de orde deze middag

Deze middag geeft antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe is seksueel misbruik van invloed is op de hulpverleningsrelatie met je cliënt?
 • Hoe komt het dat seksueel kindermisbruik zulke enorme gevolgen heeft?
 • Hoe verloopt het proces van onthulling?
 • Hoe ontstaat revictimisatie?
 • Wat zijn de gevolgen van seksueel misbruik op de lange termijn?
 • Wat is traumageïnformeerd en traumasensitief handelen?

Verder is er aandacht voor wat jij als professional in de praktijk tegenkomt. 

Kleine groep, veel persoonlijke aandacht

De maximale deelname aan deze middag is acht personen. Zo kun je ervan op aan dat jouw belangrijkste vragen aan de orde komen. Ivonne’s kracht als opleider is om casuïstiek te koppelen aan de kennisoverdracht, waardoor de zo belangrijke koppeling naar jouw eigen praktijk gefaciliteerd wordt. ‘Ik merk dat ik het geleerde meteen in de praktijk kan brengen’ is dan ook een compliment dat Ivonne vaak hoort.

Na deze introductiemiddag

 • Heb je zicht op de levensbrede langetermijngevolgen van seksueel misbruik.
 • Ken je het belang van traumasensitief handelen.
 • Heb je kennisgemaakt met de complexe problematiek rondom seksueel misbruik.
 • Heb je een antwoord op jouw belangrijkste vraag/casus.

Wat anderen zeggen over deze middag

 • Wat een bevlogen mens is Ivonne, je kunt merken dat zij een schat aan kennis bezit over dit thema.
 • Deze middag heeft veel teweeg gebracht bij mij.
 • Alles moet nog een beetje landen, maar de middag is echt een eye-opener!
 • Ivonne heeft een unieke kijk op beide kanten van de hulpverlenersrelatie als het gaat om seksueel misbruik.
 • Heel leerzaam en fijn dat Ivonne hier zo open over kan vertellen.

Het doel van deze middag

Deze middag is bedoeld als kennismaking, zowel met het thema ‘seksueel misbruik in de hulpverleningspraktijk’ als met Ivonne Meeuwsen als opleider. Je krijgt waardevolle kennis aangereikt waar je in de praktijk echt iets mee kunt, in de hoop dat je geïnspireerd raakt om je ook verder in seksueel misbruik te verdiepen. Want niets geeft zoveel voldoening als het verschil maken.

De locatie en prijs

De training vindt plaats in Giesbeek en duurt van 13.00 uur tot 16.30 uur. Deelname kost € 50,00 per persoon. Bijna elke maand op de 11e van de maand (alleen in juni niet).

Goede hulp is passende hulp

Vergeet niet om na betaling je naam en de gewenste datum door te geven.

Dieper op de materie ingaan?

Voor mensen die geïnteresseerd zijn om de diepte in te gaan rondom seksueel misbruik, biedt Ivonne als nascholing de Verdiepingstraining omgaan met seksueel misbruik aan. In acht dagen ga je in op thema’s als angst, dissociatie, doodswens, seksualiteit en meer. Deelnemers die eerder de introductiemiddag gevolgd hebben, krijgen € 50,00 korting op het lesgeld.

Wie is Ivonne Meeuwsen?

Na haar opleiding als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener heeft Ivonne zich steeds meer gespecialiseerd in de langetermijneffecten van seksueel misbruik. Zij schreef inmiddels zes boeken, startte haar eigen uitgeverij en is samen met haar partner Agnes van der Graaf de initiatiefnemer van o.a. het netwerk ‘Hulpverlening na seksueel misbruik.’

De zekerheid van een erkend docent

Ivonne Meeuwsen heeft erkenning als docent van het CBRKO en geeft gastlessen aan HBO social work opleidingen en diverse andere instituten. Na de training kun je desgewenst een certificaat aanvragen waarmee je zelf accreditatie aan kunt vragen. Hieraan zijn administratiekosten verbonden à € 5,00.

Accreditatie

Het aanvragen van accreditatie is een tijdrovende en dure bezigheid. Omdat er per training maar zes plaatsen beschikbaar zijn, is het in de meeste gevallen niet haalbaar om accreditatie aan te vragen. Je kunt met het certificaat wel zelf bij jouw beroepsvereniging terecht voor accreditatie. In de meeste gevallen kan dit zelfs gratis. Bij de NFG krijg je 2 PE-punten.