Heldin: Yolanda Klingeler

Categorie Heldin

Yolanda Klingeler heeft zichzelf aangemeld als heldin met de volgende tekst:

Ik wil graag mijzelf en het meisje in mij nomineren. Want ik voel mij sinds dit jaar echt vrij. Vrij in mijn hart! Ik heb het meisje in mij bij de hand gepakt. Ik zie haar niet meer als vies en slecht. Ik zorg voor haar! Ik heb sinds dit jaar geen hulpverlening meer nodig. Ik ben erg trots op mijzelf. Daarom nomineer ik mijzelf en het meisje in mij als held!

Het toeval wilde dat ook haar partner haar aangemeld heeft met de volgende tekst:

Yolanda is een geweldig voorbeeld hoe je om kan gaan met een trauma als je seksueel misbruikt bent. Ze is een vast lid van de Human library, waar ze met mensen praat, luistert, begrip toont, informatie deelt en een luisterend  oor biedt aan mensen die haar komen lezen. Dit helpt de lezers maar ook haar zelf. Ook geeft ze op scholen lezingen over seksueel misbruik. Doel is begrip kweken voor de slachtoffers Van seksueel misbruik maar ook slachtoffers over te halen er over te gaan praten en het niet te verzwijgen. Kortom een topper!

en door Liana Sloos: “Yolanda is van ver gekomen en heeft grote stappen gezet in haar genezingsproces. En nog! Ze is grotendeels op eigen kracht, maar zeker ook dankzij haar hulphond Tjibbe, haar angsten te lijf gegaan, haar eigen (tover-) kracht ontdekt en betekent hierin ook veel voor anderen. Ik heb grote bewondering voor de stappen die zij heeft gezet en de betekenis die zij heeft voor de ouderen met haar muziek. Ik vind dat zij een heldenstatus verdient!!”

Het interview met Yolanda Klingeler

Wat heb je zoal meegemaakt aan seksueel misbruik?

Ik ben vroeger als kind meerdere jaren ernstig misbruikt door de man van mijn oma. Ik moest er vaak de weekenden logeren. En doordeweeks kwam hij met oma bij ons oppassen.

Wat heb je zoal gedaan om te helen?

Ik heb het geluk gehad een hele lieve geduldige man tegen te komen. We hebben een prachtig gezin met 3, inmiddels volwassen, kinderen.

Toen de kinderen klein waren had ik een erg druk en regelmatig leven. Naarmate ze ouder werden, en ik niet meer overal voor hoefde te zorgen, werd het moeilijker. Ik had veel last van angsten en van dissociaties. Ik ging in therapie. Ik ben in totaal 11 jaar bij de ggz geweest. Ik heb er goede hulp gehad. Ik durfde beetje bij beetje steeds meer. Vorig jaar ging mijn therapeut naar andere baan. En werd ik door haar opvolgers niet begrepen. Ik werd zelfs respectloos behandeld. Toen heb ik een hele grote stap genomen. Ik heb het meisje in mij bij de hand gepakt. En iets gedaan wat ik vroeger nooit kon. Ik zei : kom, ik haal je uit deze nare situatie vandaan! Ik laat je nooit meer slecht behandelen!

En deze stap heeft mij zo goed gedaan! De beste stap om mijzelf te helpen! Ik heb lang gehoopt op ‘oplossingen’ van therapeuten. Maar ik weet nu dat ik mijzelf kan helpen! Ik voel mij niet meer afhankelijk. Maar ik voel mij vrij in mijn hart!

Sinds 2 jaar heb ik een hulphond. Door hem heb ik ook al veel vrijheid gekregen! Tjibbe is een geweldige hond voor mij!

Inmiddels praat ik op scholen over hulphonden, maar ook over seksueel misbruik. En ben ik levend boek bij de Human Library in heel Nederland. Mijn boektitel is misbruikt. Deze dagen geven mij ontzettend veel kracht. Ik kan er andere mensen mee helpen. Maar ook doordat ik mijzelf dan hoor praten. En ik dan denk…. Wauw! Dat doe je toch maar!

Het is mijn missie om seksueel misbruik bespreekbaar te maken!

Wat wil je meegeven?

Mensen die nog bezig zijn met hun helingsproces zal ik willen meegeven dat ze echt in hun eigen kracht moeten geloven. Word niet afhankelijk van hulpverleners! En dat ze zich niet schuldig hoeven te voelen. Want seksueel misbruik is nooit jouw schuld! Zorg goed voor jezelf! Dat ben je waard!

Hoe speelt seksueel misbruik nu nog een rol in je leven?

Ik heb een dissociatieve stoornis, en complexe PTSS. Er is er tegen mij gezegd is dat ik mijn hele leven hulp nodig zal hebben. En zie nu…. Ik voel mij goed en gelukkig! Er is leven na misbruik!

Ik heb nu PTZSS. Post traumatische zonder stress stoornis!

Seksueel misbruik speelt nog wel een rol in mijn leven. In zoverre… Dat ik het nooit zal vergeten. En ik praat erover. Mijn ervaringen kan ik nu delen met anderen. Zodat ik hen ook kan helpen.

Vorig jaar in juni besloot ik met mijn hond een fietsreis te maken. Fietsen van Maastricht naar Alkmaar. Dwars door het land heen. Terwijl ik het tegen iedereen vertelde klonk het voor mijzelf onmogelijk. Want ik durfde niet eens naar het centrum in mijn woonplaats. Maar…. Ik heb het gedaan! Deze reis was echt mijn eigen exposure door de angst heen reis. Ik heb er 8 dagen over gedaan. Ik moest zelf beslissingen nemen. Door de angst. En….. Ik ben daar zoveel sterker uitgekomen! Een mooie waardevolle reis!

Ik voel mij krachtig en gelukkig! Ik voel mij vrij in mijn hart! ❤️