Heldin: Marian van Veluwen

Categorie Hulpverlener/therapeut vrijgevestigd

Marian van Veluwen is aangemeld als heldin door Marga Bakx met de tekst:

‘Nooit te oud om seksueel misbruik te benoemen! Ik, vrouw van 67 jaar ben enorm geholpen door therapeute Marian van Veluwen. Zij heeft een praktijk in Ankeveen en zowel door professionele kennis als eigen levenservaring weet zij als geen ander wat er speelt bij slachtoffers van seksueel misbruik. Ik heb maar een half woord hoeven zeggen en zij wist meteen waar ik het over had. Niet alleen het helpen met uiten is zij goed in, zij is ook sterk in een concrete aanpak waarin je jezelf kunt begrijpen en accepteren. De oefeningen die je mee krijgt zijn feitelijk handvatten voor de rest van je leven. Begrip, een veilige plek, inzicht krijgen in het proces en de oefeningen maken dat ik meer van mijzelf ben gaan houden. Mijn grenzen meer leert aangeven, assertiever durft te reageren, nee leren zeggen etc.
De werkwijze van Marian en het effect daarvan is met geen geld uit te drukken! Het is een spontane warme vrouw die ik iedereen kan aanraden.’

 

Interview met Marian van Veluwen

Wat is volgens jou het belangrijkste bij hulpverlening na seksueel misbruik?

Dat je heel veel professionele kennis in huis hebt op dit gebied, maar nog belangrijker is dat je weet hoe het voelt! Dat je weet hoe wanhopig je je kunt voelen en hoe uitzichtloos het soms lijkt, dat je snapt dat iemand liever dood wil dan dit nog langer zo te ervaren. Dat je zeker weet dat je na seksueel misbruik weer echt gelukkig kunt worden, soms zelfs gelukkiger dan ooit. Dat je weet hoe je iemand werkelijk kan helpen, weet wat je wel en juist niet moet doen of zeggen. 

Dat je je 100 % afstemt op jouw cliënt en zijn verhaal, zijn overlevingsstrategieën, zijn triggers, zijn draag last, zijn draagkracht, zijn tempo, zijn levenservaringen, zijn situatie in het hier en nu, zonder enig oordeel! Dat alles welkom is, dat niets te erg of te raar is, dat jij als therapeut veilig en stevig bent, geen spelletjes mee speelt, dat je weet hoe in welke situatie te reageren, dat je kunt omgaan met dissociëren! Dat je geen standaard werkwijze hebt, maar dat je geleerd heb om creatief te zijn en dat iedere cliënt uniek maatwerk verdient! 

Dat je als therapeut goudeerlijk en transparant bent, zodat onveilig voelen, veranderen kan in je veilig voelen en diep wantrouwen vervangen kan worden voor vertrouwen en dat wanhoop verminderd en plaats kan maken voor hoop. 


Kun je aangeven wat jij doet met/voor klanten met ervaringen van seksueel misbruik?

Als eerste zorg ik voor begrip, veiligheid en vertrouwen. Gezien, gehoord, begrepen worden. Een warme overdracht, wat heeft de cliënt al gedaan, geleerd. Wat werkte, wat werkte absoluut niet. Ik stem mij af op de cliënt zijn overlevingsmechanismen, zijn triggers, zijn draagkracht, zijn draaglast, zijn energie, zijn mogelijkheden, zijn gezondheid, de thuissituatie. 

De cliënt loopt zijn eigen route, ik loop mee. Onderweg praten we over (als praten te moeilijk is beelden we uit) wat er zoal langs komt aan gedachtes, emoties en gedragingen. Soms stuur ik wat bij en geef tips, oefeningen en inzichten hoe ik het zie en hoe het ook zou kunnen. We werken aan inzicht, herkenning, erkenning, schuld, schaamte, verdriet, boosheid, woede, onmacht, macht, balans, kwaliteiten, grenzen, plaats innemen, kracht, zelftroost, zelfzorg, rust, acceptatie, veiligheid, vertrouwen in jezelf, spanning, ontspanning, helpend en niet helpend gedrag, lichaamsbeleving, de orde herstellen, nieuwe ervaringen, toekomst, inzicht wat te doen wanneer de spanning oploopt, crisis plan. 

Ik werk met veel verschillende werkmethoden: het veranderen van cognities, het leren omgaan met heftige emoties, het herkennen, nuanceren en accepteren van heftige gevoelens, G-schema’s, exposure, bewegingsoefeningen, aandacht oefeningen, lichaamsgerichte oefeningen, schema therapie, systemisch werken, EMDR, NLP, Deep compassionate listening, visualisatie oefeningen, creatieve therapie en als het even kan humor.  

Met iedere cliënt bewandel ik weer net een andere weg om tot stabiliteit en heling te komen. Ik vind niets raar. Ik weet wat het is om je onveilig, wanhopig, wantrouwend, schuldig en niets waard te voelen. Ik werk, hoe gek het ook klinkt en hoe zwaar de materie ook is, ook veel met humor. Naast de tranen, de woede en de angst is er vaak ook veel optimisme en reden tot lachen. Huilen en lachen luchten je hart. 


Wat zou je mensen die nog bezig zijn of nog moeten beginnen met helen willen meegeven?

Voor verzwegen pijn bestaat geen medicijn.
Een suïcidale cliënt van mij schreef na afloop van de therapie: “Ik ben nu gelukkiger dan ooit!” Dus geef nooit op! Blijf zoeken naar de voor jou juiste therapie! Al is ’t nog maar 1%, geef de moed niet op! 

Als ik jou aankijk
Echt aankijk
Dan kijk ik vanuit mijn hart
Dan zie ik jouw hele wezen
Alles van jou
En als jij dat aandurft
Als jij er aan toe bent
Dan maken we samen de weg vrij
Voor de realiteit van het leven
Dat alles mag zijn zoals het is
Wat een vrijheid ontstaat er dan
Wat een ruimte om te leven
…….

Loes Koot


Wat zou je willen verbeteren aan de hulpverlening rondom seksueel misbruik?

Er is al zoveel kennis, evidence based, over vroegkinderlijke traumatisering ,intiem geweld en complexe PTSS, laten we dat naar buiten brengen!
Meer specifieke scholing voor de reguliere hulpverlening.
Meer samenwerking en kennisoverdracht!