Heldin: Ivonne Meeuwsen – HA2020

Heldin: Ivonne Meeuwsen

Categorie therapeut

Heldin Ivonne Meeuwsen is genomineerd door Agnes van der Graaf met de tekst

“Ik nomineer Ivonne voor haar enorme inzet voor het verbeteren en beter zichtbaar maken van hulpverlening na seksueel misbruik. Haar boeken, trainingen en coachings getuigen ervan hoe ze van een slachtoffer is uitgegroeid tot een expert op het gebied van (de langetermijneffecten van) seksueel misbruik.”

Het interview met Ivonne

Kun je aangeven wat jij doet met/voor klanten met ervaringen van seksueel misbruik?

Mijn manier van werken verschilt per persoon. In algemene zin ga ik samen met mijn klanten kijken wat er nodig is. Soms in de vorm van een keuzeconsult, waarbij ik meekijk om te onderzoeken wat op dat moment de beste vorm van hulpverlening is voor diegene. Maar soms komen mensen ook bij mij in traject. In eerste instantie luister ik vooral naar het verhaal. Mensen krijgen uitgebreid de gelegenheid om hun verhaal te vertellen. Dan gaan we aan de slag met waar de klant het meeste last van heeft en van daaruit kijken we naar wat de invloed is van seksueel misbruik op die klachten. Door terug te gaan naar de oorzaak en daar heling te brengen, lossen langzaam maar zeker ook problemen in het hier en nu op.

Wat is volgens jou het belangrijkste van de hulpverlening na seksueel misbruik?

Het belangrijkste is dat de klant de regie over zijn of haar leven terugkrijgt. En dat begint met de regie over de hulpverlening terugkrijgen. In therapie of coaching kun je oefenen in een relatief veilige setting met hoe dat moet. Hoe jij weer kunt gaan bepalen wat je wel en niet wilt. Wat ik veel tegenkom in trajecten is dat mensen geen idee hebben over hoe ze nee kunnen zeggen, grenzen kunnen aangeven of soms, hoe ze om moeten gaan met de grenzen van anderen. Ook kom ik veel tegen dat mensen zich schamen. Dan kun je wel zeggen: ‘Je hoeft je niet te schamen’ maar dat gaat natuurlijk niet werken. Mensen moeten dat zelf, meestal langzaam, leren geloven en erop durven gaan vertrouwen dat ze gewoon heel prima mensen zijn. Dat niet zij raar of fout zijn, maar dat wat hen is aangedaan.

Wat zou je mensen die nog bezig zijn of nog moeten beginnen met helen willen meegeven?

Helen kán. Het is mogelijk om een geweldig leven, met alles wat daarbij hoort op te bouwen, ook als je seksueel misbruikt bent. Maar het gaat niet vanzelf en het is ook geen klusje van een week of twee met toverstokjes therapie. Het is hard werken. Maar het is al die moeite waard. Jij bent de moeite waard.

Wat zou je willen verbeteren aan de hulpverlening rondom seksueel misbruik?

Ik zou hulpverleners willen inspireren om zich te verdiepen in de langetermijneffecten van seksueel misbruik. Zoals het nu is krijgen psychologen in hun basisopleiding geen dag les over seksueel misbruik, terwijl ik er in mijn basisopleiding 5 volle dagen over lesgeef en voor mensen die zich er echt in willen specialiseren daarna zelfs een 8-daagse verdiepingstraining geef. Als psychologen, psychotherapeuten en andere hulpverleners zich in seksueel misbruik zouden verdiepen, komen ze erachter dat het een prachtig specialisme is. Mensen die de meest vreselijke dingen hebben meegemaakt, zie je opbloeien en soms voor het eerst in hun leven écht het leven omarmen.

www.yvonnemeeuwsen.nl