Elly Vogelsangs

Psychosociale Therapie

Ik ben Elly Vogelsangs en heb een praktijk voor Psychosociale Therapie. Daarbinnen richt ik me specifiek op vrouwen met een seksueel misbruik verleden. Ruim 25 jaar ben ik werkzaam geweest binnen de reguliere ggz. In de aanvangsperiode in de vrouwenhulpverlening en later als psychodynamisch groepspsychotherapeut. Ook toen al hadden cliënten met een seksueel misbruik verleden mijn aandacht.
De traumatische ervaring kan niet ongedaan gemaakt worden, maar het is wel mogelijk een manier te vinden om ermee om te gaan, zodat het je leven minder bepaalt. Dat is hard werken en ik kan je daarbij ondersteuning bieden.

“Ik loop graag een stukje met je mee!”

Mensbeeld

Ik hanteer een holistisch mensvisie. Uitgangspunt daarvan is, dat geest en lichaam een onlosmakelijke eenheid vormen en de mens kan niet los gezien worden van zijn sociale omgeving. Er is altijd een wisselwerking tussen jezelf en de ander.
In ieder mens is een fundamentele eigen kracht aanwezig. Helen betekent: herontdekken hoe je deze kwaliteiten in kunt zetten. Ik benader jou als een gezond mens met een klacht en dat is wezenlijk anders dan wanneer de klacht als onderdeel van je persoonlijkheid wordt gezien.
Uit eigen ervaring weet ik hoe pijnlijk het is als je de regie over jezelf kwijt raakt. Maar ik weet ook hoe het voelt als je jezelf terugvindt en weer verder kunt met het leven. Dat is waar je bij mij aan kunt werken.

Methode

In mijn werk gaat de aandacht vooral uit naar de verbinding tussen denken, voelen en handelen. De passende keuze qua werkvorm zal altijd afhangen van verschillende factoren: Je klachten spelen een leidende rol, maar ook je behandelgeschiedenis en eigen voorkeur. Ik richt me niet op één specifieke methode. Op elk moment, in elke situatie en bij elke persoon zal ik een passende methode kiezen, waarvan ik op dat moment inschat, dat deze jou een stapje verder zal brengen in het proces. Vaak zal dit een combinatie zijn van praten en aandacht voor het lichaam.

Speciaal geschikt voor deze klachten

 • trauma/seksueel misbruik
 • lichamelijke problemen
 • gebrek aan zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld
 • je voelt je afgesneden van jezelf en je eigen mogelijkheden
 • stagnaties in je emotionele ontwikkeling
 • vastzittende patronen vanuit overleving
 • vermijding van alles wat aan het misbruik herinnert
 • schaamte
 • gevoelens van minderwaardigheid
 • angstig en schrikachtig zijn
 • herbelevingen
 • dissociatie
 • vervreemding van je lichaam

Een partner ondervindt vaak ook de beperkingen in de relatie en om die reden kan het wenselijk zijn om deze deel te laten nemen aan de gesprekken. Dit kan helend en ondersteunend zijn. Als jij dat wilt, is daar ruimte voor.

Wat kost het
Naast moed en energie, doorzettingsvermogen en de wil om het aan te gaan, zijn er financiële kosten. Mijn tarief is € 75,00 (incl btw) per uur.  Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om een deel vergoed te krijgen via de aanvullende verzekering. Ik ben aangesloten bij het NVPA.

Hoe lang duurt het

Hoe lang het proces duurt, is van allerlei factoren afhankelijk is. Zaken als: Is het de eerste keer dat je hulp zoekt? Hoe oud was je toen je misbruikt werd? Hoeveel klachten heb je? Over het algemeen loop ik een jaar tot anderhalf jaar met je mee.
Mijn werkwijze is gebaseerd op transparantie en respect en dat betekent dat jij zelf de regie in handen houdt. Regelmatig staan we erbij stil of we nog de door jou gewenste koers varen.

Contactgegevens

Elly Vogelsangs
Beekstraat 12
5821CJ, Vierlingsbeek. N-Br.

Praktijk voor Psychosociale Therapie.
www.psychosocialetherapie-ellyvogelsangs.nl
info@psychosocialetherapie-ellyvogelsangs.nl
Tel: 06-40043556