Doe de partnercheck

Doe de partnercheck

Wanneer je als therapeut betrokken bent bij iemand die seksueel misbruik heeft meegemaakt, is het van belang om te weten of je klant een partner heeft. Partners kunnen een belangrijke rol spelen bij het welslagen, dan wel mislukken van de therapie. Bovendien ligt voor partners secundaire traumatisering op de loer. Alle reden dus om de partnercheck te doen!

Wat is de partnercheck

Een partnercheck is een setje vragen waarmee je controleert of er een partner is en welke rol deze speelt in het leven van jouw klant. Dit kan zowel positief als negatief zijn, afhankelijk van de relatie die jouw klant met zijn of haar partner heeft. De partnercheck is een lijstje vragen waarmee je deze relatie in beeld brengt.

Partner in beeld

Naast de invloed op jouw klant, is het ook wijs te inventariseren of de partner een eigen hulpvraag heeft. Omgaan met de, soms desastreuze, lange termijn gevolgen van seksueel misbruik is ook voor partners bepaald geen pretje. De partner-check is een lijstje vragen waarmee je de (positieve dan wel negatieve) betrokkenheid van een partner kunt checken. Het is handig om dit al vroeg in de begeleiding mee te nemen, zodat je als therapeut op de hoogte bent.

De Partnercheck

  1. Heb je een relatie?
  2. Is je partner op de hoogte van het feit dat je in therapie bent?
  3. Is je partner op de hoogte van het seksueel misbruik?
  4. Vind je het prettig als ik contact opneem met je partner?
  5. Heeft je partner behoefte aan hulpverlening?

Als therapeut is het belangrijk om er te zijn voor je klant. Als de klant liever niet heeft dat de partner bij de therapie wordt betrokken, dan is dat natuurlijk een wens die je respecteert. Toch is het ook van belang dat de partner in beeld komt bij de therapie, op zijn minst als onderwerp van gesprek.

Terugkomen op de partnercheck

Vaak kun je wat later in het traject, wanneer er voldoende vertrouwen is opgebouwd, terugkomen op de partner en de problemen die daar mogelijk spelen. Partners krijgen immers ook te maken met de veranderingen die, door therapie, in jouw klant ontstaan. Hoe de partner hiermee omgaat is een grote factor in het welslagen van de therapie.

Deel dit artikel:

1 gedachte op “Doe de partnercheck

  1. Pingback: De betrokken partner » Hulpverlening na seksueel misbruik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.